Allt medan debatten om jakten på det perfekta hemmet har ångat på så har jag funderat en hel del kring konsumtion (så pass att jag skrivit en krönika om det till och med). Och kring hur jag bloggar om konsumtion. Å ena sidan vill jag gärna slå fast en gång för alla att det alltid är bättre att avstå från spontanköpen och de billiga trendobjekten och istället spara ihop till den mer kostsamma designerprylen av god kvalitet och fint hantverk som håller över tid, även när ananashajpen svalnat.

Å andra sidan så hamnar vi ju mitt i ”perfekta hem”-debatten i så fall – att varenda lite pryl man äger måste ha nåt slags godkänt-stämpel från högre ort (vad det nu innebär, inredningstidningar?) och att om man inte har råd med klassiker och äkta naturmaterial så får man alltså inte köpa något alls?

Ja, ni hör ju, hur skevt det blir. Och även om jag nu med hjärtat tänker att det vore bra om vi generellt konsumerade mer genomtänkt, så tänker jag också att jag inte automatiskt älskar saker mer för att de kostat skjortan, eller är av ett ”fint” märke. Ett av de överlägset mest använda plaggen i min garderob är en svart, tunn kavaj i nåt syntetmaterial från en av kedjorna. Den har jag periodvis burit minst en gång i veckan ända sedan jag köpte den, vilket vid det här laget måste vara närmare sju år sen. Den kostade absolut max 300 kronor, den är inte av naturmaterial och den har inget modehus i nacken. Men trots att den hänger bredvid en liknande, tio gånger så dyr designerkavaj i ull så är det budgetfyndet jag älskar (för dyrgripen sitter inte klockrent över axlarna, medan billiga trasan är sval, skön, skrynkelfri och ser som ny ut trots att jag nästan älskat sönder den). Bevis nedan – min bylinebild tagen i fjol, sisådär sex år efter att jag köpte kavajen.

Maria Soxbo – Husligheter

Foto: Helén Karlsson

Alltså tycker jag inte att man kan dissa budgetfynd hur som helst. Och samtidigt känns det väl inte helt klockrent med enbart budgettips heller. Så idag är det premiär för en ny kategori här i bloggen. Jag kallar den Investera eller unna dig och tanken är helt enkelt att tipsa om en pryl med låg prislapp som jag verkligen tycker är ett kap, och en lite (eller mycket) dyrare pryl som jag ändå anser vara värd att spara till, eller att satsa på istället för ett billigare alternativ. Så nu kör vi!

Swedish Grace från Rörstrand, marmorlampa från Lagerhaus – Husligheter

Investera

I mina köksskåp finns både högt och lågt. Jag har sakta samlat på mig en uppsättning Blå eld-tallrikar (assietterna syns till exempel i det här inlägget), men eftersom de inte finns i nyproduktion utan det är loppis som gäller så har vår gamla slit-och-släng-servis från när jag flyttade hemifrån fått hänga kvar parallellt. Men – det är faktiskt så att maten smakar godare på de finare tallrikarna, och äter gör vi varje dag. Därför tycker jag att man ska unna sig en servis man verkligen älskar, även om det tar tid att samla ihop till den. Byt ut ett par i taget!
Veckans investeringstips blir därför urfina, klassiska, tröttnar-aldrig-servisen Swedish Grace av Louise Adelborg för Rörstrand. Den är ett fiffigare val än relativt lika Blå eld eftersom denna finns i nyproduktion OCH kommer i nya delar av Margot Barolo. Den billigaste delen kostar visserligen bara 99 kronor, men ska du ha tallrikar, skålar och assietter så blir det några tusenlappar.

Unna dig

Om jag bara skulle äga designerlampor skulle det vara ganska mörkt hemma hos oss. Vi bor i hus, ingen jättevilla men dock rätt många rum, rätt många funktioner som ska belysas. Jag har ett par dyra lampor, men kompletterar med andra snyggingar i olika prisklasser. Jag är noga med att de ska kännas gedigna och inte plastiga eller slarvgjorda, men passerar de det nålsögat så blir ingen gladare än jag om prislappen är tresiffrig.
Veckans unna dig-tips blir en riktig trendpryl – en enkel marmorlampa utan skärm från Lagerhaus för 399 kronor. Så här ser den ut hemma hos mig:

Lagerhaus marmorlampa – Husligheter.se

Foto: Maria Soxbo/Husligheter

Jag hoppas det här kan bli en uppskattad kategori (och jag lovar att varje inlägg inte kommer att åtföljas av en roman …), tyck gärna till! 

Translation: I’ve thought a lot about consumerism lately. I know that a lot of people feel we shouldn’t buy cheap stuff, but rather save up for the designer pieces of good quality. And I do agree, but I also feel you should be able to create a lovely home even though you can’t afford the classics, and I also know that some of my most cherish things were cheap – like the black jacket I’m wearing in the pic above. So here’s a new category for you – invest or indulge. I pick two things, one cheap but good, and one dreamy but expensive. 

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

 1. Så sunda tankar! Mycket kloka ord – och det har känns absolut angeläget att skriva mer om – för balansgången är ju som sagt inte alltid helt enkel…

  Tack för en mycket proffsig blogg!

  1. Anna: Nej precis, det är ju lätt att tänka/säga det, men inte helt lätt att genomföra i praktiken (som det mesta här i livet … 🙂 ). Stort tack för att du tog dig tid att kommentera, jag blir så glad för er feedback!

 2. Bra tips och bra inlägg! Jag samlar själv på Swedish Grace. Jag bestämde mig en dag att jag ville ha ett snyggt långvarigt porslin, då jag tröttnat på enkla tråkiga delar från Ikea. Berättade min önskan för alla jag känner och får nu några delar vid varje födelsedag och jul. Supernöjd och sakta men säkert växer samlingen. Nu funderar jag på hur jag kan utveckla med nya snygga glas (vanliga dricksglas och vinglas m.m.) till porslinet. Några förslag?
  / Ida

  1. Ida: Smart val med Swedish Grace! Jag känner väl själv att det hade varit smartare än Blå eld, men jag växte upp med (och fick ärva en del) Blå eld, så den valde sig själv så att säga. Och precis som du säger är det ju jättebra grej att önska sig (och ge bort!), så well done! Jag har själv klassiska vinglas från Spiegelau (syns här), både för rött och vitt vin och jag älskar dem. Så enkla och klassiska och goda att dricka ur! Tycker även att Iiittalas Kartio som också syns i inlägget är ett toppenval för små dricksglas, fast i klarglas då. Dock är de lite små för alla behov, så jag hade kompletterat med några större också.

  1. Malin: Haha, så bra! Blir alltid fasligt långrandig när det rör sig lite för mycket i huvudet … 😉

 3. Hej,
  Jag gillar dina inlägg om design, konsumtion, ”perfekta hemdebatten” etc. – tankar som jag också brottas med som bloggare och inredningsintresserad men också intresserad av hållbar utveckling och människans behov av att identifiera sig med olika grupper.
  Och apropå att investera i porslin så tänker jag också att vardagen är värd att investeras i så själv har jag sedan länge samlat på mig Iittalas ”Tema” – också en klassiker som jag tycker står sig.
  Tack igen för ett välskrivet inlägg.

 4. Mycket bra och läsvärd kategori! Ser fram emot fler inlägg. Tack för en bra blogg, förresten, har nog inte kommenterat här förut!

 5. Tankvärd och kul läsning. Precis mitt i prick med dina tankar och tips…ser fram emot att följa framöver!
  Tack för bra inspiration!
  kram tina/ tinaminastina

 6. För min del får du gärna fortsätta skriva romanlånga inlägg, de är ju alltid så fasligt välskrivna!! Tummen upp också för den nya kategorin!

  1. Amen åh, tack Hanna – rodnar här borta i soffhörnet! Stort tack till dig och alla ni andra, vad roligt att ni uppskattar den nya kategorin!

 7. Älskar idén.
  Funderar också på just ”Swedish grace”, men tills vidare kör vi nog på loppistallrikar. Jag vill ju verkligen ha bestämt mig och i dagsläget kan jag inte välja färg…

  1. Cornelias Inredning: H&M Home, den har några månader på nacken nu men den kanske finns kvar i sortimentet.

 8. Kul kategori! Ser fram emot fler!

  Tror det är bloggar som din som leder fram till mer genomtänkta köp, och därmed mindre behov att ständigt byta ut.

Comments are closed.

LOADING..