Bland klöverblad, korkäpplen och fågelkranium

God förmiddag! Idag vobbas det för fullt här hemma, så det får bli en bloggrunda i farten mellan deadlines, mellisar och lek med lera. Here we go!

Klöverblad, Svenskt tenn – Husligheter.se

Foto: Pressbild Svenskt tenn

Svenskt tenn har grävt i arkivet igen och denna gång hittat fantastiskt fina tapeten Klöverblad som Josef Frank ritade på 1940-talet, men som aldrig tidigare varit i produktion. Den lanseras i samband med utställningen Biosfärens mönster som pågår till 15 juni (och där fina affischen jag tipsade om häromveckan också är med). Finast med tapeten? Att det döljer sig en och annan fyrklöver i mönstret!

Sanna Fischer för Piqmo – Husligheter.se

Foto: Hämtat från Sanna Fischers blogg

I avdelningen bloggsamarbeten så är nog detta veckans roligaste – Sanna Fischer har stått bakom kameran och skapat tre fina fotomotiv som ska säljas via Piqmo för välgörenhet. Framför kameran då? Den här tjejen!

Maria Nilsdotter Home – Husligheter.se

Foton: Pressbilder Maria Nilsdotter

Smyckesdesignern Maria Nilsdotter har gjort en miniinredningskollektion i form av tre handgjorda produkter – en brevpress, en ljusstake och ett fat – i mässing. Alla med hennes kranium/klo-signum. Fina!

Pia Wallén Cross in camel – Husligheter.se

Foto: Via Pia Walléns instagram

Pia Wallén har släppt sin Cross-filt i en kamelfärgad limited edition! Kan det betyda att en Crux i samma färg också är på gång? Fin är den i alla fall – och bloggpress har den fått.

Salone del mobile på Instagram (@fixaodona) – Husligheter.se

Foto: @fixaodona

Sist men inte minst har det ju varit möbelmässa i Milano, och det är helt enkelt för mycket nyheter för att kunna sammanfatta dem här. Jag föreslår istället att ni kollar in instagramhashtaggarna #milanogram2015 och #swedishbloggersinmilan, samt läser Trend-Stefans mycket tänkvärda inlägg om hur dåligt designvärlden hänger med i det paradigmskifte som sker i övriga samhället:

”Världens största hotellkedja har inga hotellrum (Airb’n’b). Världens största taxibolag har inga egna bilar (Uber). Världens största kontent-företag gör inget eget innehåll (Facebook). Och så har vi företeelser som utmanar på andra håll. Netflix dödar tv-tittandet. Spotify (eller ska vi säga Tidal) dödar skivindustrin.
Av detta märks ingenting i designvärlden. Här lanserar vi samma gamla stolar som vi gjort de senaste två hundra åren.”
De senaste veckornas instagramdebatt har tagit en ny vändning i och med mässan också – istället för klagomål på blekrosa bilder på kaffekoppar i Paris så är det nu designvärlden som klagar över att mässans exklusivitet har försvunnit i takt med fotoförbuden. Nu springer kreti och pleti runt med iphones och snavar över designföremålen i sin jakt på snabba snapshots, påstås det. Men well, även om det svider att ”eliten” luckrats upp, så kan man kanske också tycka att formgivare och företag bör känna en viss tacksamhet för alla dessa privata ”budbärare” som sprider och därmed marknadsför sina produkter. Se på bloggbranschen – där släpptes bloggarna in för närmare tio år sedan, och nu är de en självklar del av branschen.

Translation: A short blogroundup, where I don’t cover Salone del mobile as much since there’s just too much information. But there has been a lot of criticism this year, from designers as well as press and bloggers.

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

 

 1. Jag velade själv lite om jag skulle åka till Milano eller inte i år men åkte till slut och har inte åkte hem ännu 🙂 Milano är ju en sån härlig stad som sprudlar av inspiration och mycket fint att kika på även utanför själva mässan. Mässan var okej men inte wow och i grund och botten så handlar ju faktiskt allt om försäljning i grund botten det går ju inte att komma ifrån…dock sökte jag inte ackreditering den här gången det har liksom spelat ut sin roll eftersom alla fotograferar precis som du beskriver. Å andra sidan så vet alla som har besökt en stor mässa att det är nästan omöjligt att ta bra bilder i monter pga ljuset och alla människor som är i vägen.
  Litte Bilder blev det dock och tendenser och favoriter som jag har rapporterat om nu i bloggen.

  Ha en fin vecka!

  Kram Anette

  1. Förstår att du tvekade Anette, man måste ju känna att man får ut något av det utöver det alla andra rapporterar om. Och precis som du säger är ju Milano så härligt i sig själv att det kan vara mödan värt oavsett hur mässan är. Tips, ta tåget till Montevarchi om du har tid – en liten italiensk håla (med fantastisk mat på enkla kvarterskrogar) och med en hel drös märkesoutlets, varav Pradas är den största. Shoppingheaven! 🙂

 2. Hanna skriver:

  Har redan två crossfiltar men blir ju helt klart sugen på en tredje i limited edition-färg! Så fin!

  Tack för en, som vanligt, bra veckosummering!

  1. Hanna: Och jag har en, i svart! Tycker tyvärr att varenda dammkorn syns på den, men den i kamel hade nog varit snällare ur den synvinkeln! 🙂

 3. Mian skriver:

  Har med intresse följt diskussionen hos bloggerskan House of Philia vad gäller postern… så härligt att folk engagerar sig! : )

  1. Mian: Läste nu, och jag är böjd att hålla med om det nu är en cigarett – lite onödigt kan jag tycka…

  1. Hej Milan & Maria, först vad kul att du skrev om vårt samarbete, det känns så kul att göra något för välgörenhet. Vad det gäller diskussionen kring cigaretten känner jag mig mest lite matt. Ja, det är en cigarett ( dock är inge av oss på plats rökare) som modellen håller i handen. Det är konst vi skulle skapa så för att ge bilden lite edge samt skapa en kontast till det vackra hamna den där. Bilden heter dock ”Baby i am a fool”, vilket också är för att visa att cigaretter är dumt, men att faktiskt allt här i livet inte är rosenskimrandet, utan att det finns mindre vackra kontraster under ytan. Konst är till för att man ska haja till och det verkar jag ju enligt House Of Philias läsare ha lyckats med :-). Precis som dig Mian så tycker jag det är toppen med engagemang. kram Sanna

   1. Sanna: Förstår dig – jag har ju liksom du jobbat på modemagasin i en massa år och där förekom ju cigaretter länge väldigt ofta, just för att ge lite edge till en vacker modell i vackra kläder. Jag tycker du och Hanna skapade en otroligt vacker bild och jag förstår både önskan med kontraster och tanken med ”baby I am a fool” som förklaring. Samtidigt tycker jag – och tydligen många andra – att det skulle kännas fel att hänga upp ett motiv på en rökande kvinna på väggen i vårt hem (eftersom konst säger ganska mycket om ägaren), och det är ju lite synd om det kommer att hindra fler från att köpa den eftersom det är ett välgörenhetsprojekt. Men jag hoppas att jag har fel och att ni har en försäljningssuccé på gång! 🙂

Comments are closed.

LOADING..