Det viktigaste blogginlägg jag kommer att skriva

Hej, kära bloggläsare. Mitt i floden av höstnyheter, inredningstrender och pinterestfavoriter så utspelar sig en katastrof inte långt härifrån. Jag är säkert inte den enda som frustrerat undrat hur man kan hjälpa alla syriska båtflyktingar som tar sig över Medelhavet i skruttiga båtar och anländer till ett redan kaotiskt Grekland där resurserna inte räcker till. Som småbarnsmamma är det svårt att värja sig mot alla bilder på barn som sover på trottoarer eller i värsta fall drunknat i havet.

Till slut kände jag att jag måste göra något, så tack vare några bekanta som varit än mer handlingskraftiga har jag kunnat engagera mig i detta – ett volontärprojekt där vi just nu arbetar febrilt för att samla in pengar, skor, kläder, liggunderlag, ja allt som behövs för att de tusentals flyktingar som varje dag når stränderna ska kunna överleva och ta sig vidare mot ett nytt liv i ett annat land. Några av oss kommer också att åka ner till ön Lesbos, där det just nu finns 13 000 flyktingar, om ett par veckor och hjälpa till på plats, människa till människa.

Vi Gör Vad Vi Kan – #lesbos – Husligheter

Foto: Paula Stenström Öhman, en av våra initiativtagare som redan varit på plats på Lesbos.

Jag brukar inte använda bloggen till annat än inredningsprat, men i det här fallet tror jag att jag inte är den enda som känts sig maktlös och önskat att de kunde hjälpa till. Så nu berättar jag om vårt projekt för alla er, flera tiotusentals bloggläsare, och hoppas att ni också vill hjälpa till att förvandla ”Fort Europa” till en vänligare plats! Du kan bidra på många sätt, enklast genom att skänka pengar, men också (om du bor i Stockholm) genom att skänka saker eller tid – vi behöver volontärer! Och slutligen, det kanske viktigaste av allt: du kan hjälpa till genom att sprida budskapet! Gilla oss på facebook, dela våra inlägg och berätta om oss i dina kanaler, för dina vänner. Vi gör vad vi kan!

 1. Swisha ett valfritt belopp till 0702-093 303 (Ulrika Schreil insamlingsansvarig)
 2. Sätt in valfri summa på SEB-konto: 5694 05 824 28

PS! Och om du undrar varför det inte är lika bra, eller bättre, att skicka till stora hjälporganisationer, så är det förstås också toppen! Anledningen till att vi gör detta är för att de av oss som redan varit ner en vända har berättat att det faktiskt inte finns så många hjälporganisationer på plats ännu, utan i princip all hjälp som finns på ön Lesbos är privata initiativ och nystartade frivilligorganisationer, som vi också samarbetar med. Tills de stora jättarna kommer på plats gör vi vad vi kan för att hjälpa till. Hoppas ni vill bidra! <3

Translation: I’m involved in a volonteer organization trying to help the refugees on the island of Lesbos, Greece. We are collecting money, clothes and other supplies in Sweden, trying to help the thousands of Syrian refugees forced to leave their country due to the war. 

 

 1. Vad är smidigast för er? Att skicka pengar så ni kan köpa grejer på plats eller donera förnödenheter som ni tar med er härifrån? Sjukt bra initiativ!!!

  1. Tack Veronica! Smidigast i nuläget att skänka pengar, vi är helt övertygade om att vi kommer att få in mer kläder etc än vi behöver.

 2. Erica skriver:

  Så bra initiativ Maria!! Tror det är många som tänker ”man borde..” och så stannar det vid tanken eftersom man inte helt vet HUR man ska hjälpa. Ett väldigt konkret sätt som detta är superbra! *heja-rop och stor uppmuntringskram till dig*

  Jag bor i Norge, och där har FB-gruppen ”Refugees welcome to Norway” vuxit från 150 medlemmar förra veckan till runt 60.000 idag! Det är så otroligt fint att se att folk faktiskt GÖR nåt. Bland annat så har flera restauranger i Oslo gått samman om att laga och servera varm mat till de flyktingarna som kommer till registreringen varje kväll. Igår var det lååång kö för att donera varma kläder, blöjor m.m. utanför insamlingsplatsen.

  1. Åh! Jag blir alldeles varm i hjärtat av detta! Tack!

 3. Jättetack till att ni lyfter detta. Har själv skänkt till radiohjälpen och hoppas det hjälper nån där nere i söder.

 4. Johanna skriver:

  Självklart swishar jag för att hjälpa andra.
  <3

 5. Jag har just bidragit med en lite summa på 500kr o även delat ditt inlägg på FB. Hoppas ni får massa hjälp.
  Ni är hjältar!
  Kram Anna Hansson/ Anna Inreder

  1. Tack Anna! Vi är inga hjältar, det är flyktingarna som är hjältarna, vi gör bara vad vi kan för att hjälpa dem.

Comments are closed.

LOADING..