Veckans önskelista (och ett visst sug efter sommar, ja)

Efter en lite regnig helg som sedan bjöd på en solig söndagseftermiddag där solen verkligen värmde mot husväggen där jag satt med en kopp te så har sommarsuget kickat igång på allvar. En önskelista tog form i mitt huvud, och det får bli måndagens miljöinlägg. Varsågoda!

Veckans önskelista – Husligheter

Barnens sovrum är mitt i sin ”storbarnsmakeover” (ni ska få se hur det blev när vi är klara), och jag är på jakt efter prisvärda, ekologiska bäddset i vuxenstorlek – betydligt svårare att hitta än ekologiskt till spjälsängar förstås. Dessa polkagrisrandiga gjorde mig glad och ligger bra i pris! | I sommar vill jag ha många picknickar på våra utflykter, och istället för att packa engångsartiklar vill jag ha hållbara grejer som kan diskas om och om igen. Dessa fina emaljmuggar har jag bloggat om tidigare, de är inte miljömärkta på något vis tyvärr men jag tänker att de ska få följa med oss i många, många år istället. (Om någon har tips på miljömärkta emaljmuggar, länka gärna!) | Sommarens picknickar behöver ju förvaringslådor också – i rostfritt, tack. | Sommarhuset ska få en städskåpsdetox inför sommaren och såpa står högt på önskelistan – Västerbottenssåpa tilltalar ju norrlänningen i mig förstås. | En miljö- och hudsnäll tvål till badrummet vore en fin unna-mig-grej en tråkig vardag. Mitt kontor ligger nära Iris Hantverks butik, så kanske får denna lilla tvål följa med hem snart. | Jag är sugen på ett litet odlingsprojekt tillsammans med barnen i sommar, och ekologiska fröer från Granit blir bra försökskaniner.

Translation: Some environmentally good choices on my wish list this week!

 

  1. Attans vilken fin såpaflaska! Härmed uppskriven även på min önskelista..

  2. Astrid skriver:

    När det gäller tvål. Kolla så att de inte innehåller palmolja, bland annat gör L:A brukets tvålar bland annat det. Annars är det bra att köpa oförpackat vilket ju blir Zero Waste. Om du söker bra och lyxiga tvålar har annars Lapland Eco Store (norrlänning och allt som du är) grymt fina svensktillverkade tvålar.

    Kram

    Obs! Gillar verkligen dessa inlägg

    1. Jag tycker att palmoljefrågan är mer komplex än att bojkotta rakt av. Ja, vi måste stoppa skövlandes av regnskog som sker när nya plantager anläggs, men palmolja i sig är inte dåligt – snarare tvärtom. Oljepalmen är till exempel mycket mer yteffektiv än tex rapsolja, den kräver lite bekämpningsmedel och vatten och kan skördas ofta. Dessutom är många miljoner människor beroende av palmoljeindustrin för sin försörjning. Hållbar palmolja från effektiva odlingar på redan avskogad mark (och ett totalförbud mot regnskogsskövling) vore det bästa, då får människor möjlighet att försörja sig och vi utnyttjar en gröda som vad jag förstår faktiskt är väldigt användbar och produktiv. Tyvärr är de certifieringar som finns idag inte hundra procent säkra eftersom det är branschens egna, så det är svårt att garantera att man köper bra palmolja. Men med tanke på att nånstans kring 50 procent av alla produkter i en vanlig mataffär innehåller palmolja är det svårt att undvika det helt, så att välja produkter med certifierad palmolja är i alla fall ett försök att agera rätt i en väldigt komplex fråga.

Comments are closed.

LOADING..