Så fyndar du – mina bästa tips inför sommaren

Alltså, min loppisabstinens är nästan absurt jobbig att leva med just nu, jag vill inget annat än att packa lite mellis och ett barn eller två i bilen och ge mig ut på gotländska småvägar i jakt på loppisskyltar. Dessutom har jag fått skriva flera artiklar på temat nu inför sommaren, så jag är minst sagt välförberedd i år.

För er som också tar senvägar hellre än genvägar i sommar-Sverige kommer här mina bästa tips (baserat både på egna erfarenheter och de intervjuer jag gjort i ämnet) för hur du får ut max av dina loppisrundor. Illustrerat med mina favoritinstagrammares bilder så att du vet var du kan hitta inspiration för att inreda med fynden sen!

Instagram @johannabradford – Husligheter

Instagram @johannabradford

– Fota ditt hem i förväg. Jag blir alltid märkligt osäker på hur det där skåpet i vardagsrummet som jag tänkt ställa loppislampan på egentligen ser ut, eller vilken färgskala tavelväggen egentligen går i. Ha ett gäng bilder i mobilen över rum/hörn/detaljer du vill matcha med nya loppisfynd så slipper du tveka.

– Mät ditt hem i förväg. Särskilt om du är på jakt efter möbler förstås, men också hur stor din blivande hallspegel eller sovrumstavla bör vara. Skriv upp i mobilen och ta med tumstock.

– På samma tema: om du kan, ta med tapetsnuttar, små tygbitar och färgprover från ditt hem så att du enkelt kan se om den där sammetssoffan eller lampskärmen verkligen kommer att passa ihop med resten av inredningen. Det tar inte mycket plats, men är sjukt användbart.

Instagram @idamagntorn – Husligheter

Instagram @idamagntorn

– Gör en lista i mobilen på saker du faktiskt är på jakt efter. Allt från tavlor till en tavelvägg till sånt du behöver och faktiskt lika bra kan fynda på loppis som köpa nytt (durkslag, slevar …). Ibland glömmer man bort vad man egentligen är på jakt efter, så en lathund är inte fel.

– Sväng in vid varje skylt. Som Vintagefabriken-Lollo sa när jag intervjuade henne: ”Ibland möts man av ett bord med fula, slitna plastleksaker och då får man artigt rota lite och sen tacka för sig. Andra gånger får man full pott – en hel loge med gamla möbler!”. (Men hon sa också att det händer att hon skippar att svänga in, av rädsla för att hitta nåt för bra för att lämna kvar …)

– Håll koll på trenderna. Visst är det roligare att köpa vintagemakramé och mässingsljusstakar med en historia än att shoppa nytt? Rotting är fortfarande tokbilligt på många ställen, smide kostar ingenting (och blir säkert snart hett tack vare 1980-talets antågande). De flesta av oss påverkas av trender och vi tenderar att tycka saker blir snyggare ju mer vi ser dem. Men – också viktigt – köp saker med hjärtat, inte bara med hjärnan.

Instagram @fruvintage – Husligheter

Instagram @fruvintage

– Hittar du något välkänt – en Rörstrandservis, keramik från Upsala-Ekeby, en vas från Royal Copenhagen – och blir osäker på om priset är fyndbilligt eller i överkant, googla! Oftast kan du hitta auktionspriser eller Traderaträffar som ger dig en aning om hur mycket du bör betala. Det kan du också använda som argument om du vill pruta. (Men – igen – köp med hjärtat! Om du blir tokkär och inte får ner priset, köp ändå! Ska du leva med något hela livet spelar priset inte så stor roll så länge du har råd.)

– Kolla både analogt och digitalt. Är du på semester på annan ort kan det vara svårt att veta var de bästa loppisarna finns. Googla lite på loppis + område/gata/ort/stad, och kolla sedan lokaltidningar, anslagstavlor på ortens mataffärer eller utanför bygdegårdar och så vidare efter annonser om lokala auktioner och loppisar. Fråga släktingar och vänner också!

– Klä dig bekvämt. Sköna skor, gärna oömma om loppisen råkar ligga på en lerig gårdsplan. Klä dig fiffigt om du vill köpa vintagekläder så att du enkelt kan prova utan att behöva näcka på en gårdsplan – för storlekslappar kan man inte lita på när det gäller vintage.

Instagram @emmasundh – Husligheter

Instagram @emmasundh

– Trotsa regnet – konkurrensen är mindre om vädret är dåligt. Ta med ett paraply!

– Tänk på skicket. Textilier som kläder är lite lurigt, här ska man vara på sin vakt mot vissa fläckar och dålig lukt som kan vara svårt att få bort. När det gäller inredning är det främst naggat porslin man kan råka på, och där väljer du själv hur viktigt skicket är. Rangliga stolar kan man trälimma, repor kan man ofta maskera med lite valnötsgnugg. Tänk på att gamla lampor med originalsladd alltid ska kostas på ny el till, och det är tyvärr ganska dyrt men en investering som alltid är värd att ta. Plussa på minst 500 kr på priset så att du vet vad du kommer att landa på innan lampan kan tändas hemma hos dig.

– Kolla under hyllor och i lådor. En välfylld loppis har ofta inte möjlighet att ställa upp allt som finns, det står inte sällan stora lådor på golvet med mer grejer. Spana runt lite, och ta dig tid att rota igenom lådorna med diverse pryttlar. (Ofta säljs motsvarande lådor på bondauktioner för en spottstyver – våga buda hem en sån!) Och fråga gärna om du letar efter något särskilt, kanske finns det fler grejer ”backstage”?

Instagram @dustyhome – Husligheter

Instagram @dustyhome

– Åker du bil, ta med lite emballage! Det kan vara skönt att kunna vira in de sköra porslinskopparna i lite tidningspapper, kökshanddukar eller bubbelplast och lägga dem i en kartong snarare än att låta allt rassla runt löst i bagageutrymmet. En filt eller två är bra att ha, både som picknickfilt (se nästa punkt) och för att vaddera tavlor eller små möbler. (Och lämna övrig junk som kanske annars brukar ligga i bakluckan hemma förstås!)

– Fota! Även om du inte har plats för eller råd med den fantastiska matsalsmöbeln just nu kanske det är precis något sånt du ska ge dig ut på jakt efter om ett år när du flyttat till större. Även färgkombinationer, mönster och inte minst fint stylade loppislokaler ger alldeles gratis inspiration.

– Skaffa swish, men ladda också med kontanter.

instagram-elsabillgren-loppisguide-husligheter

Instagram @elsabillgren

– Pruta – om du vill. Man behöver inte, inte alla tilltalas av denna folksport och kostar något tio kronor behöver man faktiskt inte pruta. Men om du vill brukar tidpunkt (precis innan stängning), mängd (paketpris) och skick (nagg) kunna sänka prislappen rejält. Samma sak om det är uppenbart att nån röjt i sina förråd eller ska flytta – de vill ju bli av med grejerna!

– Packa mellis. Man blir både trött och hungrig av långa loppisvändor och det är inte alls säkert att ni passerar matställen längs vägen. Ett gäng mackor, lite frukt eller godis, vatten och en termos med kaffe eller te är precis vad ni behöver efter några timmar. (Och ät dig mätt precis innan ni åker!)

– Och slutligen: ta med sällskap. För att allt blir så himla mycket trevligare då!

Translation: My guide to better fleamarket shopping tours! 

  1. Oj vad massa bra tips! Jag har nån slags harmonisk dröm om att bli bra på att fynda på loppis, men har lite svårt att se guldkornen bland massa annat ”junk”. Får jobba på den egenskapen, tills vidare så leker jag ju i min egen ”loppis” i farmor och farfars hus, finns en hel del roligt och oupptäckt än så länge!

    /Anna

    1. Ooooh! Men det är ju drömmen, att ha en äldre släkting med ett hus fullt av saker! Så ledsen att min farmors hus såldes medan jag fortfarande var för liten för att vara intresserad, hon hade en hel lada med gamla möbler och prylar som jag hade gett vad som helst för att få rota igenom i vuxen ålder … 🙂

  2. Tack for alla tipsen! Som utlandssvensk ar det alltid kul med loppisar när jag aker hem pa besök (det far ju bli sma saker när man ska fa med dem pa flyget tillbaka..). Brukar pricka in Bakluckeloppisen i Norrskedika i Uppland, men missar den i ar sa söker alternativ. Har du tips om några stallen for loppis (eller second hand/charity shops) som ar speciellt bra i Stockholm?

    1. Hej Helene! Isabelle McAllister har lärt mig att Myrorna i Hjorthagen är stans bästa, i Midsommarkransen poppar det upp allt fler bra butiker och ute hos mig i Huddinge finns bland annat frälsningsarméns loppis som är bra. Vill du hålla dig innanför tullarna skulle jag kolla in Upplandsgatan och Bondegatan där det finns många antikaffärer samt Återvinnarna vid Skanstull som är bra prismässigt. Jag köper dock ganska lite loppis här hemma, det är på Gotland jag går loss, så det finns nog många med bättre koll på Sthlm. Lycka till!

Comments are closed.

LOADING..