Hjälp mig att påverka!

Förra veckan fick jag ett så spännande mail, med en personlig inbjudan till Riksdagen och ett intimt samtal om hållbar konsumtion med Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe (som också är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen). Målet med samtalet är att Centerpartiet ska ta fram nya politiska förslag om hur vi kan fortsätta att konsumera inredning och mode utan att göra av med 3,2 extra (!) jordklot per år som vi gör idag.

Jag har ingen koppling till just Centerpartiet, men självklart tackade jag ja till denna chans och nu hoppas jag att ni vill hjälpa mig att packa väskan (läs: huvudet) med så många bra tankar, idéer och förslag som möjligt. För jag är ju långt ifrån någon expert själv, jag är bara någon som försöker agera efter sunt förnuft, lära mig av mina misstag och bli en allt mer medveten konsument. Jag lär mig konstant, både av andra bloggare och av er som läser Husligheter, och därför vore det guld värt att få era tankar kring detta viktiga ämne.

Hur SKA vi kunna fortsätta konsumera inredning – för självklart måste formgivare kunna fortsätta att producera bra design, självklart måste vi alla få inreda våra hem så att de fungerar och så att vi trivs och självklart måste vi kunna fortsätta att få köpa nya saker ibland (bara inte i samma omfattning som nu) – utan att ta kål på vår planet?

Så, kära, kloka Husligheter-läsare – ös era allra bästa ”rädda klotet”-idéer på mig! Antingen via en kommentar här i bloggen, eller maila mig på maria (at) husligheter.se om ni hellre vill det. Och så lovar jag att göra ett uppföljningsinlägg efter samtalet förstås!

Translation: I’ve been invited to a discussion at the Swedish parliament regarding sustainability in fashion and home decor, so if you want to contribute with your ideas – please, send me an e-mail!

 1. Teresa skriver:

  Subventioner för åtgärder som förlänger tiden du använder ett plagg. Jag har nyligen flyttat från Stockholm till en mindre stad. Till min fasa märkte jag att det inte finns en skomakare tillgänglig – när klacken slits ut köper folk nya skor istället. Att ta hand om sina tillgångar måste vara enklare för konsumenten. Många slänger exempelvis plagg med hål i – men de flesta skräddare kan på ett snyggt sätt få ditt plagg att leva längre. Att klä om en möbel är oftast dyrare än att köpa en ny. Subventioner för näringar inom kläd- och möbelvård borde stå högt på lista tycker jag.

  1. Jättebra idé, Teresa! Håller med om att det blir galet när det är billigare att köpa nya möbler än att klä om de gamla (och samtidigt ska förstås tapetserare få betalt för hantverket de utför).

 2. Intressant fråga. Dra gärna mitt exempel om du vill! Jag bor i ett högstatusområde där det bara är att gå in och plocka möbler i grovsovrummet. Här har jag t ex hittat ett trädgårdsbord, griffeltavla till barnen, levande växter, lampor, två skrivbord, bokhyllor. Det finns idag flera appar där det bara är att botanisera bland möbler som skänks bort – det enda man behöver göra är att hämta dem. Vad beträffar vårt köksbord så hittade jag en träkonstnär som tagit vara på en fälld ek som han gjorde bordsskivor av. Min mans jobbarkompisar hade vänligheten att svetsa ett stativ till bordsskivan och vips fick vi ett köksbord, beundrat av alla och som ingen annan har. Antika skåp, gedigna köksstolar från 1900-talets början, glas och porslin slumpas bort för ett par hundralappar på nätauktionerna. Mitt svar till politikerna är att marknaden fullkomligt flödar över av saker som ingen eller endast ett fåtal vill ha, men som kan vara av mycket bättre hantverkskvalitet och råvarumaterial än det som produceras idag. Det allra mest hållbara är såklart att ta vara på det som redan finns. Men väldigt många är alldeles för lata, kräsna eller bortskämda för att ens tänka i de här banorna. Många har helt enkelt för mycket pengar som de inte vet vad de ska göra av. Och att då ens fundera på att börja producera nya grejer på ett ”hållbart” sätt är inte hållbart såklart. Låt bli är mitt tips, såvida det inte är produkter med en specifik funktion som inte tidigare funnits – till exempel särskilt utvecklade för personer med någon funktionsskillnad.

  1. Ditt bord låter underbart, Elisabeth! Och vi behöver alla bli bättre på att handla secondhand och ta vara på det vi har – så klart. Men det här samtalet ska framför allt handla om vad vi ska göra för att kunna fortsätta konsumera mode och inredning – men på ett hållbart sätt. För det är inte riktigt ett alternativ att helt sluta konsumera heller, även om det ibland känns som det enda rätta. Konsumtionen är ju det som gör att produkter fortsätter att utvecklas – vi hade knappast haft mobiltelefoner, datorer etc om det inte fanns konsumtion eftersom efterfrågan gör att priserna kan pressas och fler får tillgång. Och kommunikation – som mobiler och datorer har möjliggjort – är en demokrati- och utbildningsfråga.
   Konsumtionen har också bidragit till fattigdomen i världen minskar och välståndet ökar, och även om vi absolut konsumerar FÖR mycket idag så är inte svaret att helt sluta. Däremot har vi inte riktigt löst ekvationen miljömässigt än (även om vi på många sätt är på rätt väg när det gäller utsläpp av sånt som kväveoxid och tungmetaller, samt återvinning tex) och det är just det vi ska prata om nästa vecka.

 3. Mia skriver:

  Vad roligt! Du behöver inte vara nervös alls, Kristina är jättetrevlig. Och tänk vilken möjlighet för dig att få berätta hur du ser på saken! Bra jobbat!

 4. Så glad jag blir att du kommer, och så roligt att du frågar dina kloka bloggläsare. Ser verkligen fram emot intressanta diskussioner när vi ses! Hälsningar Kristina

  1. Hej Kristina! Absolut, det är lyxigt att varje dag kunna kommunicera med så många kloka människor – jag hade varit klantig om jag inte hade dragit nytta av det. Jag ser också mycket fram emot vårt möte, det ska bli enormt intressant!

 5. Jadu. Det jag tycker är jobbigast med frågan är att politiker är inkonsekventa. Å ena sidan ska vi konsumera mycket att det är bra för ekonomin och å andra sidan ska vi ”rösta med plånboken” och vara extremt pålästa, välja det som är giftfritt, miljövänligt och rättvisemärkt för att påverka företagen. Så till den milda grad att även jag som är utbildad i ämnet tycker det är svårt att hålla koll.. det skulle vara mycket bättre om politiker nudgar och sätter upp ett ramverk inom både klimatpåverkan och giftfria produkter. En koldioxidskatt skulle också vara bra på det som släpps ut. Istället för att som idag lägga allt på konsumenten.

Comments are closed.

LOADING..