Bra batterier

__sponsorskyltremescar

batterier-husligheter-4

 

Det absolut bästa med att blogga så pass mycket om hållbarhet är att jag faktiskt lär mig nya saker varje vecka. En av de senaste insikterna jag fått är att det finns batterier gjorda av återvunna batterierEnergizer EcoAdvanced. De är de första batterierna i världen som är tillverkade på det här sättet.

batterier-husligheter-1

Just nu innehåller de 4% återvunna batterier, men målet är att så snabbt som möjligt öka denna halt till 40%. Problemet är dock inte tekniken utan råmaterialet – eller snarare tillgången på den. För hur duktiga vi än är på att inte kasta batterier i sophinken (en undersökning visar att hela 98% återvinner sina batterier), så är vi betydligt sämre på att faktiskt ta våra uttjänta batterier till återvinningsstationen.

batterier-husligheter-2

Många av oss – mig inkluderad – har en låda med uttjänta batterier stående i år innan vi kommer oss för att tömma den. Såna små insatser för miljön är enkla vanor att skaffa sig – halva jobbet är ju redan gjort eftersom vi vant oss av med att slänga dem – och något jag mer än gärna skriver om! Så nu vill jag uppmana er alla att redan denna vecka ta alla era tomma batterier till närmaste batteriinsamling, och göra så att Energizer (och förhoppningsvis fler tillverkare längre fram) kan öka tempot i att byta ut innehållet i sina batterier mot återvunnen dito. Är ni på?

Nästa steg på vägen är förstås att köpa miljövänliga batterier, och där är vi betydligt sämre i dagsläget. Endast 11% av oss köper uppladdningsbara eller miljömärkta batterier, låt oss bli bättre även på det?

batterier-husligheter-5

Vi bor i villa, så vår holk bor numera i förrådet närmast ytterdörren så att vi lätt kan tömma den på vägen ut och lägga batterierna i återvinningsholken i vårt område (här kan du se var närmaste insamlingsholk finns där du bor).

Bor du i flerfamiljshus kan du göra en ännu större insats genom att sätta upp en holk i trapphuset, informera om hur viktigt det är att faktiskt få iväg sina tomma batterier till kretsloppet och låta alla som bor i huset lägga i den.

Min holk kommer från Jula och har en öppningsbar framsida, vilket gör det buslätt att tömma den. (Och självklart kan man samla sina tomma batterier i vad som helst, men jag kan lova att man som småbarnsförälder får extra kom ihåg-hjälp att tömma den ofta om den ser ut så här!)

batterier-husligheter-3

Några batteritips på vägen

  • Förvara inte dina batterier i kylen, utan på en torr och rumstempererad plats. Då kan de hålla i upp till tolv år!
  • Gamla batterier riskerar faktiskt att självantända – ännu ett skäl att inte låta dem ligga i en byrålåda för länge. Vill du minska brandrisken, tejpa för polerna på batteriet. Fast ännu bättre är det förstås om du tar dem till återvinningen bums!

#Energizer #EcoAdvanced

Translation: Did you know there are batteries made partly from recycled batteries? The big problem though is that we keep our empty batteries at home in a drawer for years before actually taking them to be recycled. Therefor Energizer hasn’t got enough recycled batteries to make new ones from. 

LOADING..