22 dec: Vinn Svanen-märkta ljus från Liljeholmens

I Sverige använder vi nära 20 000 ton ljus per år, och majoriteten är tillverkade av palmolja eller paraffin. Palmolja är förvisso en förnyelsebar resurs, men odlingarna drivs på bekostnad av regnskogen. Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin som bidrar till växthuseffekten. Liljeholmens ljus är av 100% ren stearin och dessutom Svanen-märkta, vilket innebär att de lever upp till strikta krav när det gäller miljö, hälsa, kvalitet och säkerhet. Stearin är dessutom en förnybar råvara som inte bidrar till växthuseffekten.

I dagens lucka har du chans att fylla på ditt ljusförråd inför vintern med hjälp av ett presentkort på 500 kr från Liljeholmen. Presentkortet kan du använda i Liljeholmens webbshop, där det finns alla möjliga tänkbara sorters ljus. För att tävla ska du svara på frågorna nedan i en kommentar innan midnatt i natt. Lycka till!

22-liljeholmens-husligheter

Dagens tävlingsfrågor:

1.Vem grundade Liljeholmens och när?

2. När tänder du helst levande ljus hemma?

***

Tävlingen pågår fram till kl 00.00 i natt. Vinnaren utses av Liljeholmens och beslutet kan ej överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Värdet på vinsten är 500 kronor.

Translation: Today’s Xmas giveaway – only for readers living in Sweden though, sorry!

 1. Lisa skriver:

  1. Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen startade 1839 Liljeholmens Tekniska Fabrik.
  2. Tänder Liljeholmens ljus varje kväll, när man ligger undan mobiltelefonerna och myser tillsammans på kvällen.

 2. Emma J skriver:

  1) Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen grundade liljeholmen.

  2) Helst tänder jag ljus på balkongen året runt. På sommaren kan jag sitta ute och njuta av de levande ljusen och på höst och vinter kan jag se dem lysa i lycktorna på balkongen och njuta av dem innifrån!

 3. Lena E skriver:

  1. Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen 1839
  2. När jag känner mig nere och behöver lugn och ro.

 4. Sanna skriver:

  1. Lars Johan Hierta (i samarbete med kemisten Johan Michaelsen) 1839.

  2. Jag älskar att tända ljus, och tänder det gärna på dygnets alla timmar. Men det är extra mysigt på mornarna till en mysig frukost eller på kvällarna när det är mys framför en bra film eller med en härlig bok i handen. Njuter gärna av tända ljus i badrummet med ett varmt skumbad och en härlig tidning i handen också.

  Kram Sanna

  Kram Sanna

 5. 1. Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen år 1839
  Hos mig brinner det alltid ljus från olika ljusstakar och ljusbehållare för det finns inget mysigare än att sitta på morgonen och dricka sitt kaffe med tända ljus bredvid sig.

Comments are closed.

LOADING..