Besök hos farbror doktorn…

Hade lite otur för ett par dagar sedan när jag var i USA. Jag låg och sov i min säng på hotellet i New York och känner plötsligt på natten att det sticker till och börjar klia på baksidan av mitt ena ben, i knävecket. Jag tittar och ser att det är lite rött och förstår att jag bivit biten av någonting. Men jag ser inga spår från vad det nu var. Så jag har ingen aning om vad som bet mig. När jag sedan är påväg hem så blir det värre och värre och tillslut så har jag fått ett stort rodnad märke och det börjar bildas små blåsor där bettet var. Jag åker såklart direkt till min husläkare efter flyget som skriver ut lite mediciner, bland annat antibiotika. Skönt!

Men idag på förmiddagen så tycker jag att det blivit ännu värre. Rodnaden blivit större och dessutom så har det också blivit lite blått, nästan som ett blåmärke. Syrran som är sjuksköterska tittade på det och tyckte att jag skulle söka mig till infektionskliniken där man är experter på bett från främmande djur. Eftersom jag inte visste vad som bet mig så börjar ju fantasin skena iväg och man blir ju orolig att det kan vara något farligt som utvecklar sig. Vi passade också på att fylla i kanten på rodnaden med en penna så vi skulle se om rodnaden spred sig ytterligare eller om den gick ner. Det kan ju vara svårt att avgöra ibland (ett knep jag lärt mig från syrran). 🙂

Åkte till infektionsakuten och där tittade inte mindre än fyra!!! olika läkare på mitt bett. De hade inte sett något som detta tidigare och alla gissade på vad det skulle kunna vara. Det ser nästan ut som ett ormbett tyckte de, men en orm känns helt osannolikt att det skulle kunna vara då jag för det första var i New York (= storstad inte så många ormar som slingrar runt) och för det andra skulle jag nog ha känt om det slingrade en orm i sängen. I alla fall tog de kort på det för de ville spara som dokumentation och undervisning. Kul att man kunde bidra med det till vetenskapen! 🙂

Hur som helst så fick jag lite nya mediciner och ska på återbesök om några dagar. Ja det kändes rätt att åka dit faktiskt. Jag har ju nämligen hört om skräckhistorier där vissa människor efter bett från vissa insekter har fått super otäcka sår som sedan orsakat död vävnad och där man tillslut fått amputera den drabbade kroppsdelen. Nej tack! Då söker jag vården en gång extra. Och det verkade ju som att jag hade ett intressant fall att erbjuda läkarna som var i tjänst! He, he!

Tänkte bjuda på en bild på mitt fina bett. Kanske någon känner igen vad det kan vara. Så efter att ha tillbringat åtskilliga dagar på akuten idag har jag annars försökt få rätsida på dygnet igen. Är nästan tillbaka till normala dygnsrytmen igen om jag bara lägger mig i rätt tid idag så ska jetlagen vara fixad.

Mitt härliga bett...

Ha det nu så bra!

/Laila

 1. Hej!

  Skickade följande till journalisten på Aftonbladet.

  Det var nog (nästan hundraprocent säkert) ingen spindel som bet Laila bagge. Finns ju mycket annat som kan gett henne sår. Det är tyvärr vanligt att man skyller bett på spindlar där de inte ens varit någon spindel i närheten. Varför, helt i onödan, spä på rädslan för spindlar. Finns många artiklar av Vetter och andra som visar detta att man skyller på spindlar trots att de är inte att förvänta som de som gett något bett. De finns att hitta lätt på Internet.

  Vad gäller ”brunspindeln” (bör på svenska kallas violinspindel hellre – har använts mer och skiljer bättre ut spindeln), alltså släktet Loxosceles, så finns dessa inte i New York (se t.ex. bifogad artikel och figurer där i). De enda giftiga spindlar man kan hitta i New York med omnejd är svarta änkan, men dessa ger helt andra symtom och finns inte i hotellrum.

  Dålig stil att skrämma upp folk felaktigt. Hoppas du snabbt hör av dig till Laila Bagge och lugnar henne. Du får gärna ge detta mejl till henne och andra.

  Hälsningar

  Lars Jonsson
  Högskolan Kristianstad
  291 88 Kristianstad

  P.S Artikeln som jag skickade med finns på
  http://www.americanarachnology.org/JoA_free/JoA_v36_n1/arac-36-1-150.pdf

 2. Hej laila!

  Hur kunde tidningen veta att du blev biten?

  snäääla svara i ett inlägg!
  tack på förhand och krya på dig! <33

 3. Patsy skriver:

  Hej Laila 🙂

  Läskigt (och äckligt!) med bettet. Jag funderar på om det kan ha varit en kackelacka eller spindel som bet dig.

 4. carin skriver:

  Skulle kunna vara ett bett från en brunspindel.
  Typiska tidiga symtom är blåsor, rodnad och blåmärke.

 5. Maria skriver:

  Jag fick liknande bett i våras, så jag gick till vårdcentralen. På vårdcentralen började de leta i böcker och jämförde bilder med mina bett, utan lyckat resultat. En vecka senare blev det blodblåsor av betten och nu efter några månader är det röda fläckar. I början gjorde det väldigt ont men nu känner jag inte av dem längre. Krya på dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..