Drunkningsolyckorna har ökat…

Läste i tidningen idag om alla drunkningsolyckor som skett den sista tiden. Tydligen så är det fler drunkningsolyckor än någonsin. Inte bara barn utan även många vuxna. Det är så hemskt. Man packar sina saker, kanske med sin familj för att ha en härlig dag på stranden så händer det fruktansvärda. En mamma eller pappa simmar ut för långt och orkar inte simma tillbaka. En liten pojke eller flicka försvinner i ett obevakat ögonblick och hittas senare livlös på botten av poolen.

Det är sommar, härligt med värme och sol. Man kan vara mer ute, så många olika roliga aktiviteter för barnen till skillnad mot hur det är på vintern. Men så många fler faror. Så många fler olyckor som våra barn kan råka ut för. Och ni som alla har barn vet hur lätt det kan vara, även för den mest vaksamma föräldern, hur ett barn kan försvinna på ett ögonblick. Det kan gå så fort och det handlar ibland om sekunder innan olyckan kan vara framme. Detta har inget att göra med om du är en bra eller dålig förälder. Det kan hända oss alla.

Hur ska man skydda sig då? Jag vet inte. Varje sommar är jag till exempel  orolig när Liam ska ut och bada. Min son har sedan han var väldigt liten älskat vatten och när han var två år var det flera gånger jag fick hoppa i med kläderna på då han slet sig från mig och sprang ut på bryggan och hoppade i för att bada innan jag hade hunnit sätta på honom armpuffar. Han var så liten då att han inte förstod att han inte kunde simma utan dem. Själv var jag så snabb att fånga upp honom i vattnet så han märkte aldrig att nåt inte var som vanligt. Förutom att mamma badade med kläder, plånbok och mobil.

Det jag vill komma fram till är att en olycka händer så lätt. Jag är övertygad om att det flesta föräldrar gör allt som står i ens makt att skydda sina barn mot olyckor. Men ibland händer de ändå. Borde inte fler allmänna badplatser ha badvakter då? Det finns en del ställen med badvakter med de är väldigt få. Och som sagt är det ju inte bara barnen som kan råka ut för drunkningsolyckor det är ju även väldigt många vuxna som är dåliga på att simma.

Och sen en annan sak. Visst får barnen lära sig simma i skolan, men vi som föräldrar kan inte bara lita på det. Vi måste själva aktivt ombesörja att våra barn verkligen lär sig simma. Gå på simskola utanför skolan eller lär barnen simma själv. Det är så viktigt och det minsta man kan göra för sina barn.

Statistiken talar för sig själv och det är riktigt otäckt. Har ni också funderat på detta och vad har ni får åsikter om det man har skrivit om idag i tidningarna?

Kram

/Laila

 1. En sak som borde ingå i alla föräldrars badväska är ett cyklop eller ett par googles! Det är omöjligt att hitta någon i vattnet utan, om det inte är en pool, då ser man ju bättre så klart. Men det förundrar mig att inte fler tänker på det. Jag har sedan mina barn var små alltid det i väskan när vi badar i hav eller sjö. För ganska många år sedan var det en fullt simkunnig flicka på 15 år som drunknade av just den anledningen, ingen hittade henne på grund av dålig sikt, när räddningshjälpen kom och dök med cyklop så hittade dom henne direkt, vilket de andra oxå gjort om dom sett något. Hon hade fått ett ep-anfall när hon dök i, och hon hade inte avlidit om det inte skett i vattnet där ingen kunde hitta henne, tragiskt….

 2. Amanda skriver:

  Ja det är hemskt. Jag och min man har bestämt oss för att inte lita på någon när det gäller vår son och vatten. Han får aldrig följa med någon kompis familj och bada. Inte heller får han följa med när fritidspersonalen 3 stycken skall ta med sig 30 barn och bada på fritids. Aldrig i livet. Ska jag lita på att dessa stackars tonåringar ska ansvara för mitt barns säkerhet. Nopp!!! Däremot simskola med klassen och en simfröken i en liten bevakad bassäng känns bättre. Vi måste våga säga ifrån också. Ta aldrig med dig andras barn till en badplats och var ensam ansvarig för dessa barn. Det går som sagt så fort, även om de är simkunniga. Dessutom i detta varma väder så är det massor av barn som hoppar kors och tvärs på bryggan och ser sig inte alltid för. Nej var benhårda – lämna aldrig över ansvaret till någon annan när det gäller vatten.

 3. Ja det är otroligt viktigt att barnen lär sig simma tidigt. Mina döttrar började i simskola när de var 5 år.
  I den kommunen jag bor får alla 6-7 -åringar simundervisning vet inte om det är så i övriga landet men tycker det ska vara en del i undervisningen i skolan. Tänk också vad många invandrarbarn som kommer hit till Sverige och inte kan simma, det är minst lika viktigt att fånga upp dom i tid och erbjuda sim undervisning.

 4. Sabina skriver:

  Klart att man måste lära sina barn att simma så tidigt som möjligt. Mina ungar började simskolan när de var 4 och 5 år, tränade också mycket själv med dem. När de började skolan hade både tagit simborgarmärke, simmade under vattnet och dök utan problem. Själv behövde jag aldrig sitta med hjärtat i halsgropen vid stranden eller hemma vid poolen även om jag naturligtvis hade koll på dem och själva hade de hiskeligt kul som fiskar i vattnet. Vet inte hur det ser ut generellt i landet, men i vår kommun får barnen avlägga simprov så sent som i 3:e klass då de ska klara ynka 50 m bröstsim. Alldeles för sent och för kort sträcka! Varje förälder borde ta sitt ansvar och se till att ens barn lär sig simma ordentligt när de är små innan olyckan är ett faktum. Det kostar en del att gå på simskola, det krävs en del tid men det får man ta för att lära sig simma är livsviktigt.

 5. Syrran skriver:

  Tack för ett bra och viktigt inlägg. Så sant så sant.
  Det är vi som har ansvar för barnen men det borde verkligen vara fler badvakter på stränder. Kan ju vara en enorm trygghet även om man själv har koll.

  Viktigt också att lära barn att simma!
  jag kämpar så med min lillebror för ”mammorna” hinner nästan aldrig åka och bada med honom. Så jag kämpar så med att tvinga på honom armpuffar och att han ska försöka simma. Än är han ju bara 3,5 men det skadar aldrig att börja i tid.
  Även om jag tycker det är kul att åka och bada med honom så är det ett otrolig ansvar. Jag slappnar inte av en sekund och han får aldirg bada själv. Jag badar nästan alltid med honom i famnen eller på höften. Möjligtvis att han får gå vid strandkanten men det tycker ju inte han är så roligt 😉

  Ha det gott.

  Kram Moa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..