Dags att köpa höstskor!

Idag slog det mig att Liam behöver nya skor efter att ha växt i sommar samt att han snart börjar ettan så kunde det vara kul med lite nytt och fräscht. Då kom jag på att det är kanske fler föräldrar som tänker som jag just nu och då ringde jag mina vänner Thomas och Patrick som är experter inom detta område och bad dem att skriva lite tips och tankar om vad vi ska tänka på som föräldrar när vi ska köpa skor till våra barn. Så här kommer ett brev från dem:

Hej!

Vi har ju tidigare tipsat om inredning, men eftersom vi jobbar med barnskor (jobbat i barnskobutik i sex år) skulle vi vilja tipsa om vad man bör tänka på när man planerar inköp för hösten. Barnfötter brukar växa rejält under sommaren och var därför noga med att få ett bra mått på fötterna innan köp. Man brukar få proffsig hjälp i en barnskobutik men det går även att mäta hemma!

Placera då barnet med ryggen mot en vägg med hälen mot golvlisten, placerar foten på ett papper och markerar vart tårna slutar med ett streck. Måttet från strecket och till papprets kant (den mot väggen) är alltså fotens längd.

Man rekommenderar att lägga till ca 1,5 cm växtmån inför hösten. Var noga med att få storleken väl utmätt på skon då storlekarna mellan olika märken och typer av skor kan skilja rejält. Längden på skon är viktig men titta även på fotens/skons bredd.

Vi rekommenderar att köpa skinnskor. Skinnet gör att foten luftas bättre, det gör inte en sko av syntet. Skinnskor brukar vara något dyrare men se det som en investering för barnets fot! Alla skor behöver hållas snygga och rena, till skinnskor använder du ett sko fett. Var noga att det inte innehåller silikon, som gör att skinnet torkar ut och kan spricka. Smörj in skorna direkt efter köp och håll sen koll på väder och vind, en infettad skinnsko kan klara en hel del väta.Gummistövlar är ett måste för hösten!

Lägg även där till 1,5 cm men tänk på att stövlar inte sitter lika stadigt som en sko med till exempel kardborre, så addera en innersula om det skulle glappa. Fodrade gummistövlar känns lite väl tidigt att börja med redan nu, tipset är att starta säsongen med ofodrade gummistövlar. När det blir något kallare ute är t.ex. våra Neopren gummistövlar superbra, tuffa och håller värmen bra.


Tofflor är ju nog ett måste till dagis och skola! Mockasiner i all ära, men tycker det är bättre att köpa en toffel med en tunn sula. Mockasiner med skinnsula blir nämligen lätt hala efter en tid.


Strumpor

Tunna ullstrumpor är ett måste, ullstrumporna håller barnets fot torr och en torr fot = en varm fot. Bommullsstrumpor håller kvar fukt från foten och kyler då foten vi kallt väder. Visste ni att ett barns fot svettas mer än vuxen fot!?

Tänk också på att informera dagispersonalen att inte ställa in skor eller gummistövlar i torkskåp, de kan spricka.

P.S. Kommer att tipsa om vinterstövlar lite senare. Köp inte vinterskor redan nu. Det är säkert 2 månader kvar tills barnen ska börja använda dom. Fötterna kan ju växa…

Vi hörs snart igen

Thomas Och Patrick


Visst var det bra tips! Hoppas ni fick nytta av dem. Och jag ska se till att få lite mer tips om vinterskor också som jag kan lägga upp här när det börjar närma sig.

Ha det så bra!

Kram

/Laila

 1. jenny skriver:

  Hej!

  Du bara måste tala om vad dom första skorna är för märke. Dom med stjärnan. Dom va ju så fina! Tack!

  1. Hej! Det var från Vincent Shoestore. /Laila

 2. Cinna skriver:

  Glöm absolut inte vikten på skorna och mjukheten i lästen. Många barnskor är tunga och stela i sulan. Väg skon i handen och känn att skon går att böja i lästen innan du köper. Kram från fyrabarnsmamman Cinna

 3. Jenny skriver:

  Tack för påminnelsen och för tipsen! Har många gånger svurit mig arg för att jag köpt hem fel storlek, eller rätt som lite senare har blivit fel för jag inte har tänkt på att dessa små fötter växer så det knakar. (I alla fall i omgångar…) Dags att gå hem och mäta och införskaffa höstens skor, även för mig… 😉

 4. Petra skriver:

  toppentips för en förstagångsmamma som jag!
  Tack tack!

 5. Jag maste nog halla med Bea. Laila ar ratt svag in sina inlagg, ibland var det krut, men sen blir det langa romaner och bara blah. Alla har vi svackor och kanske Laila har en downperiod just nu…?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..