Dags att börja tänka nytt…

Tack alla ni som kommenterade mitt förra inlägg. Det var väldigt intressant att läsa alla era åsikter. Och vad som gör det så värdefullt att läsa era kommentarer och åsikter är att ni är faktiskt från så många olika åldersgrupper. Några av er är själva tonåringar och mitt uppe i det vi nu diskuterar, några andra är själva föräldrar till barn som har haft det jobbigt och några andra har inga personliga erfarenheter av detta men har själva upptäckt att det är så för våra ungdomar.

Jag tycker att Bettan skrev en så bra kommentar angående orsaken till detta, och även vad hon tror att man bör göra för att det ska bli bättre. Läs själva:

Bettan skriver:

Bra att du tar upp detta växande problem. Vi har i flera år tagit hand om trasiga själar i vårt hem och alla har en gemensam nämnare, dåligt självförtroende. Jag tror som du skriver att klimatet är hårdare, kroppsfixering som inte fanns när jag var ung, de idealet som är idag kallades då jag var ung för plankan, det skulle vara lite mera former på den tiden, mindre personal i skolan, ingen vaktis som ungdomarna har runt om sig t.ex. Sedan är maten en stor källa till hur ungdomarna mår, vet det efter att ha sett hur ungdomarna blir efter att ha varit hemma en helgs och sedan kommer tillbaka, en redovisning här i kommentarfältet av detta med maten kanske blir för långt då jag studerat detta hos alla ungdomar. men det är dom små medlen som får självförtroendet att växa, en klapp på axeln, några vänliga ord och bekräftelse, visa att jag som vuxen finns där, att jag står kvar trots att dom sviker eller beter sig illa, hitta något ungdomarna kan se fram emot, kanske en dröm om framtiden, sätta upp små mål att nå, försöka hitta det hos varje individ som den är bra på och peppa för det. Visst har jag många idéer vad som kan göras i stort men det är svårt att få kommuner att göra något då pengarna inte finns fast än jag har haft idéer där dom inte behöver vara med och betala, byråkrati.
Denna kommentar skulle jag kunna göra lång för det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som jag kämpar för varje dag, men vi skulle behöva vara flera, min famn känns liten i dessa sammanhang och mina öron för små för att kunna lyssna närvarande på alla;)

Det är viktigt att vi ALLA vuxna tänker till, tänker nytt angående detta vare sig man själv har barn eller inte. För tänk om man bara börjar så, innan politikerna hunnit göra några förändringar vilket oftast tar tid, så kan väl vi alla andra vuxna ta vårt ansvar. Göra som Bettan skriver, en klapp på axeln, uppmuntrande ord till de barn och ungdomar vi möter. Varför inte?

Vi lever i en tid där man tänker så mycket på sig själv och bara det som finns runt omkring en, vi gör alla det mer eller mindre, även jag så jag försöker verkligen inte framhäva mig som något helgon. Vi är alla skapade efter den tidsålder vi lever i men vi har alla ett aktivt val att faktiskt försöka bryta lite och gå mot strömmen ibland istället för att bara bekvämt åka med. Så det vore väl fantastiskt om fler av oss vuxna bryr oss om lite mer. Kanske kan den första förändringen börja där…

Vill bara passa på att säga till er alla som skriver och kommenterar här att ni är underbara och det är otroligt givande att läsa vad ni skriver och diskuterar särskilt när det gäller så här viktiga ämnen.

Önskar er en fortsatt trevlig kväll!

Stor kram

/Laila

 1. Hej Bettan, Emelie här! Igen hehe.
  Det var ju skönt att höra, hoppas det går att fixa så bra som möjligt. Har verkligen ångest haha.. 🙂
  Jag försöker äta så nyttigt som möjligt 🙂
  Kram

 2. Bettan skriver:

  Hej Emelie , Bettan här!

  Jag bor några mil ifrån Stockholm så det går säkert att ordna:)
  Bra att du äter nyttigt:)

 3. Frida skriver:

  Hej Laila 🙂 Måste säga att det är en snygg blogg du har här 😀 Satt och tittade på Made in Sweden för några dagar sen, blev sjukt beroende! Satt och kollade på hur många avsnitt som helst på rad. Haha
  Jag vill själv bli sångerska så det är kul att se hela processen. Jo tänkte fråga dig om du har några tips till en 16 årig sångerska/låtskrivare 🙂 Tack på förhand och ha ett bra 2011 😀

 4. Sandra skriver:

  Hej bästa Laila!
  Först vill jag säga att jag beundra dig massa. Du är duktig på det du gör,snygg och trevlig.
  Jag är en trogen läsare på Pernilla Wahlgrens blogg och nu av en slump kom jag in på din blogg. Som jag tänkt besöka så många ggr men bättre sent än aldrig
  😉 Och märkligt nog läste jag det du skrivit om receptfria läkemedel och självmordsförsök bland ungdomar. Jag sitter själv med en bakgrund av att försökt ta mitt liv med receptfria läkemedel. Idag när jag läser artikel om det blir jag berörd som du blir. Det är tragiskt att det ökat. Jag är låååångt över tonåren och var även det när jag gjorde mitt suicid försök med tabletter. Man ser ingen ljusning eller annan utväg 🙁 Jag känner att jag inte är nåt värd och vet inte var jag hör hemma. Har ur uselt självförtroende och dålig självkänsla. Varför skulle någon tycka om mig???!!!
  Jag kämpar med min psykiska ohälsa än idag,det är en berg-och dalbana som ibland går så snabbt att jag inte hinner med. Alltså handling före tanke,och det är inte alltid bra! Tyvärr så är psykvården under all kritik,jag har kontakt med den men hjälpen få man inte.Dom har för lite resurser så när jag kontakta dom får jag jämt höra att ”vi hinner inte,eller vi har inte tid,vi räcker inte till för alla”. Och då ska jag poängtera att jag ringer inte i onödan utan när jag försökt med det jag kan för att skingra mina mörka tankar så tror jag ju att hjälpen finns där. Men tji får man varje gång! Man ska nästinpå vara döende,tyvärr!
  Åldersgräns vore bra så kanske det minskar bland yngre ungdomar ialla fall.
  Tack för du tog upp ämnet. Vi få hålla tummarna för att det snart minskar och ungdomaran få bättre självförtroende.
  Ha det bäst fina Laila
  Kramar Sandra

 5. Mee skriver:

  Skriver ett snabbt inlägg såhär på nyårsafton.

  Jag är 20 år gammal och jag har spenderat så otroligt mycket tid i stallet från 8 års-ålder att jag aldrig haft intresse för killar. Träffade en kille nu i sommar som jag älskar, så även fast jag har sämst självförtroende träffade jag någon!

  Men mår väl inte världsbäst för de, för jag har fortfarande mina problem men han får mig glad! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..