Civilkurage med råge…

Har skrivit om det tidigare och det tåls att skriva om igen, det gäller civilkurage. Har själv så många gånger varit med om situationer där människor blivit utsatta för saker och där andra människor bara sett på. Allt från en vuxen slagit ett barn till en kvinna som blivit överfallen. I samtliga fall har det bara varit jag som ingripit och vågat säga något, eller göra något för att stoppa. Alla andra har bara stått och stirrat. Vissa av likgiltighet men andra som kanske i stunden blivit handlingsförlamade. Många kanske tycker att situationen är fel, men reagerar först efteråt. Men tyvärr är det försent efteråt.

Många av er som kommenterat inlägg som handlat om just detta har också delat med sig av att vara med om liknande situationer. Att uppleva att man är den enda som ser, reagerar och dessutom vågar göra någonting.

I vissa fall reagerar man också bara instinktivt på en situation och tänker kanske inte på att om man tex skulle försvara en person som blir slagen, att man själv skulle kunna råka illa ut. Man reagerar reflexmässigt och det handlar inte heller om att försöka spela hjälte, man bara gör det, utan att tänka.

En person som har civilkurage med råge var nog den äldre kvinna stoppade den gärningsman som nyligen skjöt ner flera personer i USA. Hon berättade i intervjuer att hon inte kom åt pistolen men att hon stod så att hon kom åt magasinet när gärningsmannen tog upp det ur fickan och skulle ladda om pistolen. Hon hade kastat sig på honom då. Och sedan hade tydligen en annan person hjälpt henne. DET är civilkurage, och faktiskt ett riktigt hjältedåd. Hade han laddat om sin pistol hade han kanske dödat ännu fler människor. Hon kan nog inte ha stått och tänkt på om det var farligt för hennes liv eller inte, jag vill nog tro att hon bara reagerade i ren instinkt. Det verkar så i alla fall när hon berättar om det.

Varför finns det inte fler rakryggade människor i världen som vågar ställa sig upp och säga ifrån. Vi borde uppfostra våra barn på sådant sätt att det är en självklarhet att om man ser ett barn bli retat eller mobbad i skolan, att alla andra som inte blir det det säger ifrån till den eller de som mobbar. Om en hel skolklass säger ifrån till en mobbare så är jag helt övertygad om att den personen inte skulle våga mobba eller reta någon igen. För det är ju i skolan det börjar och sedan följer det med oss i vuxen ålder, den där passiviteten som jag avskyr. Nä, fram med fler modiga människor som vågar säga ifrån när det behövs. Och det behövs faktiskt nästan jämt!

Ha det så bra!

Kram

/Laila

 1. jag läste om det på en psykologilektion och jag tror det har att göra med att sådana situationer som när folk blir överfallna etc. är så okända och bisarra för oss så att vi inte vet hur vi ska reagera utan bara gör som alla andra, dvs står och väntar på att någon ska reagera. det är jättedumt men tydligen väldigt vanligt… jag såg en dokumentär där de berättade om hur en kvinna blivit knivhuggen till döds i usa på sjuttiotalet, det var 37 personer som såg det men ändå tog det upp emot en timma innan någon ringde polisen.. sen jag såg det lovade jag mig själv att vad som än händer ska jag inte vara en sån som bara ser på..

  det blev ett ganska långt inlägg, vet inte om nån orkar läsa hela 😛

  tack för en jäättebra blogg! kram!

 2. Ida skriver:

  Mycket tänkvärt inlägg!!
  Tänk vad mycket som förmodligen hade kunnat undvikas om alla vågade!!

  Starkt jobbat både Beatrice och Emelie!! Det är sådana som ni som får mig att tro att det ändå finns hopp om en bättre värld!

 3. M skriver:

  Har varit med om precis samma sak, i skolan t.ex. Var praktiskt taget alltid mobbad i min förra skola.
  Nu var jag i alla fall stark nog att inte bry mig, men ändå blev man arg att ingen reagerade. Ibland sa någon eller några andra till – och bara det hjälpte för en stund.
  Då kan man tänka sig vilken effekt det skulle bli om ALLA reagerade..!

 4. Marina skriver:

  (Här är ännu ett sånt där viktigt inlägg som TYVÄRR inte får lika mycket kommentarer som de inlägg du skrivit om marsvinen exempelvis….Hm..)

  Jag håller helt med dig om det du skriver. Det finns alldeles för få såna personer. Jag vet inte om det beror på feghet, tafatthet eller vad det än är.. men innerst inne vet man ju vad som är rätt och fel och därför borde man ju kunna reagera om man ser att någon gör något dumt!!!

  Jag såg på svenska hjältar-galan när den gick på teven. Fantastiskt vad modiga människor det finns. Och jag hoppas att jag också är en sådan person när det verkligen gäller.

  Jag vill göra något vettigt med mitt liv. Jag vill jobba med någonting där man verkligen kan hjälpa sina medmänniskor. Att kunna hjälpa folk som verkligen behöver det skulle kännas väldigt meningsfullt!

  Kram på dig Laila. Du är en fantastisk förebild!

 5. Ida skriver:

  Till Beatrice: Wow! Verkligen bra gjort tjejen! Underbart med medmänniskor som du! Kram!

  Själv har jag aldrig gått emellan men däremot såg jag ett slagsmål på avstånd så jag ringde polisen. Dom kom väldigt fort vilket kändes bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..