Dyra smurfar….

Har ni hört om den stackars familjen som laddade ner ett spel som heter Smurf Village i sin telefon/iPad för att barnen skulle spela under en längre bilresa. Tydligen så går spelet ut på att man ska odla frukt och bär och bygga små byar till smurfarna. Man kan då köpa bär i spelet men vad som inte verkade framgå på ett tydligt sätt var att dessa bär kostade riktiga pengar. I normala fall när man vill köpa något via Itunes så måste man ju skriva in sitt lösenord. Men det behövde man aldrig här. Och barnen fattade ju inte att det kostade pengar och spelade bara på. Så tillslut var de uppe i en summa på 50 000 kr!!!!!! Helt otroligt! Det ska ju inte kunna förekomma.

Vad jag har förstått det som så är det inte första gången som det här händer. Det verkar finnas massa spel som fungerar på samma sätt. Jag tror att det var med nåt om det för ett tag sedan i Uppdrag Granskning eller Kala Fakta. Då var det en annan familj som råkat ut för liknande fast då genom sin hemma dator.

Det är kanske fler av er som råkat ut för detta?? Jag har själv som tur är eller vad jag vet av idag inte råkat ut för detta. Men om man råkar ut för detta så kan man göra så här:

”Enligt Hans Lundin, presschef på Konsumentverket ska man alltid vända till företaget i första hand.
– Det man ska göra är att kontakta Itunes i det här fallet ochbeskriva vad som hänt och vara tydlig medatt man tycker att fakturakravet är orimligt. Får man ingen responsdärifrån kan man alltid vända sig till kreditkortsutgivaren. Har man knutit siniPad till sitt kreditkort har man möjlighet att ställa samma krav på sinkreditkortsutgivare som på företaget man har handlat av. Då kan de i sin turställa kravet på företaget.” (Taget ur Expressen idag.)

Hoppas att den här familjen får rätt nu och att de slipper betala för företagets misstag. För det är ju faktiskt någon som antingen gjort spelet eller Itunes som inte skött sig då man inte behöver skriva in något lösenord utan fritt handla på kreditkortet som är knutet till telefonen!!

Idag har jag varit i Varberg över dagen och det var härligt att komma över till västkusten. Jag hade först en lunchföreläsning om entrepenörsskap och senare på eftermiddagen så hade man anordnat Afternoon Tea där det var inbjudna gäster och en huvudgäst (idag var det jag) och att man ska samtala om olika saker om näringsliv och företagande. Idag hade de lite fokus på finansiering och söta Anna Linton som har ordnat med hela dagen i Varberg höll i det hela så det blev lite talkshowfeeling. Det var jättekul och väldigt givande tycker jag. Älskar att åka ut så här och träffa alla underbara människor som själva har något de brinner för. Tanken är för många arrangörer att jag ska komma och föreläsa och inspirera, men jag blir ju själv väldigt inspirerad när jag åker runt så här.

Nä, nu är jag rätt trött faktisk efter en hel dag farande och flängande. Ska nog ta på mig mysbyxorna och ta fram en stor skål med popcon och mysa lite framför tv´n. Och om jag känner mig själv rätt så har jag nog somnat innan klockan är nio med tv´n på högsta volym. He, he!

Ha det bra allesammans!

Kram

/Laila

 1. Livis skriver:

  Det finns en inställning i Iphone där man kan avvaktivera att det dras pengar från spel….sprid informationen!! = )

 2. Selma skriver:

  Oj då.. det var inte så bra!! Låter verkligen inte kul alls för familjen! Hoppas det löser sig för dom.
  Verkar som att du hade det bra i Varberg. Jag hoppas verkligen att du kommer till Göteborg snart igen, jag saknar dig verkligen jätte mycket! Ha det så bra finaste <3

 3. shit, det va inte billigt ;o o vääldigt fel!
  hoppas det blir bra för dom ,det är ju verkligen inte rätt att det ska vara så! Vet du, jag har fått en hund.. eller vi har det, köpt en hund då hah.. Mamma och mina systrar hämtade den igår, den är jättte söt och gosig! 🙂 har aldrig haft ett husdjur förut, jag är kanske inte den mest djurkäraste människan faktiskt, men det beror på vilket djur också o så.. men han älskar jag, han heter Mio 😉 fast jag tvättade dock händerna varje gång jag klappat honom igår, o när han pussade mig på munnen tvättade jag munnen med tvål ,hahha.. ska försöka vänja mig , för det går ju inte 😉 Ha det så bra finaste <3

 4. Lotta skriver:

  Jag har själv varit med om smurf-lurendrejeriet. Vår nota slutade på 849 kr för….ingenting. Det går inte att utläsa i spelet att man ”handlar” så när jag och min 5-åriga dotter laddar ner FREE versionen så kan man nu aldrig tro att det sedan ska kosta pengar. Vi hade appen öppen i högst 3 minuter och försökte klicka oss in i spelet för att det skulle hända nåt men det gick liksom aldrig att ”få igång” så min dotter ville prova nåt annat. Tack o lov för det, annars hade det kunnat sluta för oss som för den andra familjen. Det här spelet är rena lurendrejeriet. Ska nu slåss mot drakarna! Mvh Lotta

 5. hej Laila!

  för ett år sedan gjorde jag ett IQ test och fick efter det fylla i mitt mobil nummer för att få resultatet på mobilen. Plötsligt 2 gånger i månaden började jag få spel på mobilen som kostade pengar varje månad. Jag försökte stoppa spelen som kom skickade till mig men det slutade med att jag fick byta mobil nummer.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..