Trädgårdstips!

Igår var jag hemma hos min söta lillasyster. Hon flyttade ju också i hus ungefär samtidigt som vi flyttade in i vårt nu i december. Hon och hennes sambo har köpt ett jättegulligt kedjehus och till skillnad från oss så har hon redan en trädgård som nu blir grönare för varje dag. De har dessutom en altan man faktiskt kan sitta på utan att få massa grus eller byggprylar mellan tårna. 🙂

Jag har ju beklagat mig lite för mitt lilla bekymmer att jag inte har någon riktig tomt. Underbart att flytta in i ett nybyggt hus men det tråkiga med detta är ju att det tar lång tid att få ordning på tomten. Fördelen med att flytta in i ett äldre hus är att det oftast har en tomt. Sen beror det ju på hur mycket man själv vill jobba med den hur den sedan kan se ut. Grön är den i alla fall för det mesta. Så jag är lite avundsjuk på syrran som har haft en gräsmatta att ligga på nu i helgen när det varit så härligt väder.

Men vad säger hon då, jo att det är jobbigt det med. Att ha en färdig trädgård. För vissa delar har tydligen varit rätt misskötta och därför har de varit tvungna att ta tag i det där nu. Tex så är halva delen av gräsmattan helt täckt av mossa. Mossa, tänker jag, den som hade det så lyxigt ändå. Det är ju i alla fall grönt. Men de har sprutat medel över den och pratar om vertikalskärare och gödning och nytt gräs för skuggiga platser bla, bla bla…. De tar detta verkligen på stort allvar. Det är kul att se på faktiskt för Linda liknar min mormor och morfar när hon håller på. De var jämt ute i trädgården och de pysslade hela tiden.

När jag säger det till Linda så blir hon lite tjurig, hon är ju inte alls lik mormor säger hon. Nä inte alls tänker jag en timme senare när mormor ringer och frågar hur det har gått med rabatterna och Linda försvinner bort i ett surr om kaprifoler, klematis, humle och hur man ska beskära rosor. Nä, inte alls! 🙂

Men fint har hon faktiskt fått det. Så pass att jag tänkte tipsa er lite om vad hon har gjort. Och det kostade inte så mycket heller vad jag kan förstår.

På framsidan har de en lång rabatt som nu blommar för fullt med påskliljor. Men tydligen så var den illa skött och gräset växte långt in i rabatten, inga tydliga rabattkanter och en massa ogräs. Hon började med att spänna ett snöra där hon skulle gräva till kanten så att det blev rakt. Sen rensade hon bort allt ogräs och klippte bort alla gamla vissna grenar med mera. Och beskärde rosorna efter konstens alla regler. På baksidan i en gammal överväxt rabatt hittade hon en massa stenar som hon sedan lade snyggt längst kanten. Och så kunde hon inte låta bli att plantera en lupin och någon annan blomma som kommer komma senare i sommar så att det ska blomma och vara fint där hela säsongen.

På sidan mellan garaget och huset har de ett ställe där det bara är sol på morgonen. Sedan är det skugga resten av dagen. Där stod det en stackars misskött Ölandstok (Linda har berättat för mig vad den hette) som hon tog bort för att flytta till ett soligare läge. Ölänningar gillar ju sol vad jag kan förstå. Och istället så anlade hon en skuggrabatt och planterade skuggtåliga växter som när de är stora ska täcka marken i olika nivåer och på väggen ska en skuggtålig väldoftande kaprifol få växa.

Men det finaste tyckte jag ändå var den lilla runda rabatten mitt på gräsmattan. Den var så överväxt och såg mest ut som en komposthög. Några blommor kunde hon rädda och flytta till ett annat ställe. Men annars gävde hon bort allt. Gjorde nya fina kanter och fyllde på med mer jord. Sedan plockade hon fler stenar från den andra rabatten och hittade några större stenar i trädgårdslandet. Då det är sol här hela dagen sate hon mer solälskande växter. Några lavendel för doftens skull och i mitten en doftkaprifol till som ska klättra på den härliga ställningen i mitten. Och den fungerar även som dekoration. Och som pricken över i:et så lade hon dit en gammal glaskula från Öland som har använts vid fiske tidigare. Blev väldigt fint tycker jag. Och för att inte ogräs ska komma upp lika lätt så har hon också lagt tackbark i rabatten.

Hon var helt slut i hela kroppen efter att ha gjort allt detta. Jag tycker inte alls att det är roligt att hålla på så där i trädgården. Och det är rätt tråkigt att det är så, jag önskar att jag hade lite mer lust än vad jag har. Nä, all den lusten ärvde syrran istället. Men hon får hemskt gärna komma hem till oss när hon är slut på idéer för sin egen tomt. 🙂

När det har vuxit till sig lite så jag visa er igen hur det blev. Nä, nu ska jag fortsätta att drömma om min egen tomt och om att åtminstone få till en gräsmatta.

Ha det bra!

Kram

/Laila

 1. AnnaE skriver:

  Hej!
  Håller med dej där Laila, Jag gillar inte heller
  att ligga och påta i rabatter..Dessutom har jag
  pollen allergi så det är inte så lyckat. Nä det
  ska vara så man bara kan klippa gräset och
  trimma! Sen är det klart! 🙂 Krukor med blommor
  i kan man ju ha så det blir lite kul och en färgklick
  i trädgården 🙂

  Men det är ju tur att man är olika. Beundrar dom som
  har så himla fina trädgårdar! En stor eloge till dom 🙂

  Kram kram AnnaE

 2. Ylva skriver:

  Jag tycker också att det är döden att påta i rabatten eller fixa med växter på balkongen, men min sambo älskar det, och tycker till och med att det är toppen att åka och köpa blomjord 🙂

  Jag gör hellre annat, som att sitta i solen med ett glas vin i handen och musik i öronen. Det är livet, det 🙂

 3. Sarah skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Jag bor i, somdu, ett nyproducerat hus med ingen trädgård. Det vi gjorde först var att planan ut och anlägga gräsmatta. Vi fick rådet att rulla ut men vi skulle spara 10.000 på att så , så det gjorde vi istället. Resultat efter några veckor. Efter det häcksättning föratt rama in tomten, och efter det plattsättning. Altan och snygg spalje har vi oxå hunnit med.. vi har bott här i tre år nu, och först nu har jag börjat med en liten blomsterrabatt. I den har jag satt gräs av ngt slag, och vita rosor. Hoppas på en tjusig rabatt nu till sommaren… Men innan allt är klart, satsa på några snygga krukor och plantera i dessa. Lycka till och Vänliga hälsningar Syster S

 4. Skriv din kommentar här!

  Bättre som du tänker om en trädgård. Inga rabatter nära husgrunder inte bra fukt tränger in i sulan vid vattning inte bra. Kolla själv på dina bilder. Redan fukt. Buskar o krukor med blommor är mycket bättre. Mycket altan är mysigare.

 5. Men Laila, ”att åtminstone få till en gräsmatta” är det enklaste av enkla!!! Köp gräsmatta på rulle! Du kan be samtidigt, av de du köper hos, att komma och göra grundjobbet, alltså det som gräsmattan ska ligga på. Klart att intagas med solstol och hawaiidrink på några timmar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..