Stackars barn…

Det var säkert fler av er som har följt de här stackars barnen i Marks kommun. Uppdrag granskning hade ikväll ett uppföljande avsnitt om dem och vad som hänt sedan i höstas.

För er som inte har sett programmet, gå in på svt och se det, snälla gör det.

Det är för mig så svårt att förstå att man som kommun och socialtjänst kan göra så många fel i ett och samma ärende. Och det som verkar vara mest fel i det hela är att man utifrån det jag har sett på uppdrag granskning inte har sett till barnens bästa. Två små oskyldiga barn har kommit i kläm på grund av myndigheters fel och brister och väldigt långa handläggningstider. Jag hoppar innerligt att man nu har kommit fram till ett beslut som är det bästa för barnen.

Sorgligt är det och man blir väldigt ledsen när man ser att sådant här händer. Och att Socialstyrelsen dessutom upptäckt att 2 av 3 fall i samma kommun ser man brister i liknande utredningar. De är nog heller inte ensamma som kommun att ha brister i sin verksamhet. Hoppas nu också att detta kan bidra till att alla kommuner tar åt sig lite av detta även om de nu inte förekommit i uppdrag granskning och ser över sin verksamhet för att förhindra att något liknande kan hända i deras kommun.

Att jobba som handläggare med sådana här frågor är alldeles säkert ett mycket tungt jobb och det kräver ju då en väl fungerande organisation. Och att de som jobbar med det får en kontinuerlig utbildning och det stöd de behöver för att kunna genomföra sitt jobb på rätt sätt. Det finns många eldsjälar som jobbar med detta och dem vill man ju inte förlora. Dem vill man ju ska vara kvar och fortsätta att jobba för barnens bästa.

Och nu får vi ju hoppas att eländet för de här två barnen i Marks kommun är över så att de kan få lugn och ro runtomkring sig.

Kram

/Laila

 1. Det har löst sig för dom små barnen! Det har dock tagit alldeles för lång tid och egentligen så borde inte detta fått ske från början.. Men nu är det äntligen klart och nu har socialnämnden kommit fram till att dom ska få flytta hem till den ursprungliga familjen! LYCKA! Hoppas verkligen de löser sig och att politikerna håller vad dom lovat!

 2. Ulrika skriver:

  Såg ett program om dessa barn för en tid sedan (kan varit ett halvår – ett år sedan) och blev redan då sjukt upprörd. Nu är jag i slutet av en graviditet och extremt känslig, så jag valde att inte titta härom kvällen. Det räckte med att läsa på nät-tidningarna. Skrev även om det i min blogg.
  Det gör ont i hela mig när jag tänker på de två stackars barnen. Varför i all sin dar var det så svårt att se till barnens bästa? Barns trygghet och välbefinnande ska ju ALLTID komma först och det är ju det socialen inom detta område är till för i första hand.
  Det är skrämmande att sånt här händer och jag vågar inte tänka på hur många barn, förutom de två som Uppdrag granskning tar upp, som far illa på detta vis. Nu hoppas jag det blir någon ändring på det hela och att barnen och föräldrarna får den hjälp de behöver för att läka de sår som kommunen och socialen har orsakat.

 3. Sandra skriver:

  En del här verkar tro att det var de biologiska föräldrarna som fråntogs barnen efter 4 år men det var ju FOSTERFÖRÄLDRARNA. Så nog struntar man i deras ”rättigheter” också ibland.

  Margareta: Bra gjort! Vill du kan du/ni ju även mejla direkt till den ena ”tanten” (S) som reserverade sig och tyckte barnen skulle stanna där de var. Antar adressen är: anita.lomander@mark.se
  Såg väldigt nervös och osäker ut när hon motiverade sitt beslut i slutet om ni minns. Borde kanske gått i pension vid 68 års ålder?!

  Fostermamman Evas blogg: http://www.fostermamman.blogspot.com

 4. Selma skriver:

  Usch så hemskt.. Synd om barnen!!
  Verkligen jätte tråkigt att det ska vara så i många kommuner i Sverige!
  Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..