Klä sig efter ålder??

Jag fick en kommentar från en av alla er härliga läsare här i bloggen att jag hade lite för kort klänning i förhållande till min ålder. Att jag som snart är 40 år inte borde ha så kort klänning. Kommentaren var i all välmening och var inte menad att vara elak men det fick mig ändå att fundera på det här med klädsel i förhållande till ålder.

Det finns många som har åsikter om detta, att man inte bör ha vissa kläder efter en viss ålder, eller att man tex inte bör ha långt hår efter en viss ålder som kvinna. Men vilka osynliga klädkoder och normer är det som säger det? Vad är det som säger att en kvinna i 40-årsåldern inte passar att ha en kort kjol eller klänning på sig? Finns det ett bästföredatum på oss kvinnor när det gäller sånt då? Är det meningen att man så fort man fyller 40 så ska man plötsligt vakna upp och bli en ”tant”?

Nä, tant kommer jag bli tids nog ändå och jag har då inte lust att vara tant i ”förtid” och därför har jag på mig korta kjolar eller klänningar så länge min kropp tillåter det och jag känner för det.

Det här med kläder och frisyrer är ju en i högsta grad del av vår personlighet och därför kan man ju inte ställa in alla i samma fålla och innanför samma ramar. Vi är alla olika. Det finns ju tex 20 åriga tjejer som klär sig som om de vore pensionärer och det finns pensionärer som klär sig väldigt fräscht och ungdomligt. Det sitter inte i kläderna utan i hur du som person är som bär upp dem. Man ska klä sig efter sin individuella personlighet och det som passar en själv som person, då blir det rätt.

Vissa kan också känna att de skulle vilja klä sig på ett annat sätt än vad de gör idag men att de skäms över sina kroppar eller delar av sina kroppar. Jag hade en gång en diskussion med min syster Linda om detta. Hon ville hemskt gärna ha en kortare klänning för några år sedan men kände att hon inte ville sätta på sig den då hon skämdes över ett stort ärr hon har på sitt vänstra knä. Och dessutom har hon även ett litet åderbråck på högra vaden. Då var Linda 29 år gammal och jag sa till henne att hon inte hade något att skämmas över. Att hon istället skulle tänka på sig själv som 80 år och sitta och titta på kort på sig själv i den ålder hon är nu och undra vad hon skulle säga till sig själv.

Inte skulle hon då säga när hon tittade på korten att hon hade fula ben. Snarare tvärtom, hon skulle i stället sitta och säga hur fina ben hon hade då jämfört med nu då hon är 80 år och ångra sig att hon inte visade mer av sina ben när hon kunde. Ja, det är faktiskt ett sätt att se på det. Man blir inte snyggare än vad man är just idag, så varför inte omfamna det man har och leva fullt ut utan hinder. För när man sitter där gammal och grå så ska man inte behöva ångra att man inte gjorde det ena eller andra när man var yngre. Och jag kan säga att min syster fick sig en tankeställare efter det och bryr sig sedan den dagen inte om att hon har ett stort ärr på vänster knä eller att hennes åderbråck blivit ännu lite mer synligt på hennes högra vad. Hon är superfin i sina klänningar och kjolar och det är alla ni andra också.

Ha det nu så bra allesammans!

Kram

/Laila

 1. Äh skit i vad folk säger…ha de kläder du VILL…Allt klär en skönhet…dom som säger annorlunda är bara avundsjuka för att dom inte kan pull it off 🙂 !!

 2. alice skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Framförallt finns det så jäkla många tjocka ungA tjejer idag som ser ut som feta grisar men klär sig som om dom vore skitsnygga….ser FÖR jävligt ut. Näe en kvinna runt 40-50+ år som har en snygg kropp är bra mycket snyggare. Att ungdomar inte har mer självkritik är sorgligt

 3. sofie skriver:

  Tycker också precis som du. Det sitter i personligheten, varför stoppas av några siffror. Man lever bara en gång och det är väl fantastiskt om man kan få vara den man är, och göra det man känner för, utan att stoppas av några moraltanter.

 4. Vicky skriver:

  Jag kommer aldrig att klä mig tantigt! Man är ju inte äldre än vad man gör sig eller?!! 😉 Det är upp till var & en tycker jag sen e det klart att det finns gränser! Kram <3

 5. Felina skriver:

  Du har så rätt, precis så tänker jag också! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..