Hjälte gala!

Här hemma har jag och Liam haft en kväll framför TV:n medan Niclas är på julfest med jobbet. Först tittade vi på en film och när filmen var slut så kollade vi på hjältegalan i TV4. Det var så otroligt många berättelser och livsöden och starka människors engagemang som skildrades och det var väldigt svårt att hålla undan tårarna. Så här har jag suttit och snörvlat resten av kvällen.

Väldigt kul att tjejerna bakom Ung Cancer fick ett pris. Det var ju några av er här på bloggen som tipsade mig om deras arbete och jag har visat deras mycket berörande filmer här på bloggen tidigare. De var väl värda pristagare måste jag säga.

Det är många som jag skulle vilja skriva om då det var så många som berörde mig. Men en väldigt härlig tjej tycker jag var den här unga tjejen som låg bakom ”Bullhjälpen”. Millan som hon heter ville göra något för de svältande barnen i Afrika och började sälja bullar där intäkterna går till radiohjälpen och deras jobb för att hjälpa svältoffren. Sen har detta spridit sig och flera andra barn och skolklasser runt om i Sverige har jobbat för att hjälpa till att få in pengar till bullhjälpen genom att sälja bullar. Hon var så rolig också då hon inte var blyg och hade lätt att prata när hon blev intervjuad. Jag kunde inte hålla mig för skratt när Mark frågade henne vad äldre skulle kunna göra för att hjälpa och då hon föreslog att de kunde virka och göra sylt. 🙂

Men en som gjorde mig mest upprörd här hemma var den underbara damen som stoppade ett slagsmål på spårvagnen. Jag har skrivit om detta tidigare här på bloggen hur många gånger detta händer att någon far illa och alla andra människor bara står runt och tittar på eller tittar bort. Det är ju många av er som har delat med er av egna liknande berättelser och jag har själv varit med om att stoppa en man från att slå sin fru på tunnelbanan medan alla andra bara stod och tittade på. Jag kokade inombords kommer jag ihåg och agerade av ren ilska och i ren reflex. Men jag blir så förbannat över alla dessa människor som bara står bredvid och stirrar och inte vågar. Är inte detta så typiskt svenskt!!!!

Till och med min åtta årige som sitter här hemma och blir väldigt upprörd och säger högt till mig när han ser inslaget med den äldre damen: -Varför gör de andra ingenting!!! Varför sitter de bara där!!!!

Ja, varför gör de inget!? Det kan man ju fråga. Kanske för att de är rädda. Det kan man förstå, men om flera ställer sig upp tillsammans och stoppar det som händer tillsammans så har de inget att vara rädda för. Då skulle de som slåss inte våga göra något. Att ensam göra något är förstås oerhört riskfyllt. Men detta hänger ju också ihop med vårt sätt att vara i Sverige, man tänker oftast bara på sig själv och vill inte göra saker tillsammans.

Men det den här damen gjorde var så otroligt modigt, hon ingrep i ett knivslagsmål med risk för sitt eget liv. Det hade kunnat sluta illa för henne. Men nu slutade det väl och tack vare att hon nu stoppade det hela så klarade sig de tre männen också med livet i behåll. Härligt med sådana människor som hon.

Och härligt att TV4 gör den här galan. En väl sammansatt gala med lagom humor och mycket allvar men en gala som berör och inspirerar. Inspirerar andra att kämpa på i livet och fortsätta att vara vardagshjältar. För det finns så många vardagshjältar och eldsjälar ute i vårt avlånga land som alla förtjänar ett pris. Så har du någon sådan i din närhet som du känner som du vet gör en skillnad. Nästa gång du träffar den personen säg då det till honom eller henne hur mycket han eller hon betyder för dig eller att det han eller hon gör betyder mycket för dig. Lova det! 🙂

Ha det så bra allesammans!

Kram

/Laila

 1. Missade faktiskt det..men vilken modig människa hon är! Det är synd att det inte är fler som hälper,för precis som du säger om ALLA reser sig istället för att låstas som ingenting kan vi alla göra skillnad tillsammans,det är nog det alla måste fatta..att det hjälper att samarbeta istället för att ignonera varandra. Tex,Jag älskar verkligen när människor säger Hej till mig! speciellt de jag inte känner,det gör mig faktiskt glad:) Ha det så bra,puss & kram<3

 2. Fylldes av hat när jag bevittnade de svåra skador svinet till ex-pojkvän åsamkat den unga kvinnan, Emma. Blev oerhört berörd av henne, hennes kraft och tillförsikt för framtiden. Tårarna bara rann.

 3. Fantastisk gaqla och otroliga människor! Men att stoppa ett knivslagsmål…nej, det kan jag ärligt säga att jag aldrig skulle ge mig in i. Men absolut en stor eloge till henne och skönt att det gick bra. Tror också att det är lätt att säga att man ska gå emellan om man är många. men när det väl gäller. Nej, jag kan bara svara för mig och jag skulle inte vilja riskera mitt eget liv!

 4. Eva skriver:

  Vi satt med familjen o såg galan, gillade skarpt tanten som vågade bryta upp slagsmålet men jag måste säga att jag tycker tv4 kunde tänkt till bättre. Min 9-åring har inte sovit mycket inatt efter bilderna från kidnappning, misshandel och blodiga knivslagsmål. Jag tänkte att det skulle vara bra för barnen att se galan och få förståelse för vikten av att vara en god medmänniska och hjälpa andra men detta blev istället en skräckupplevelse för henne och det blev helt fel, tom. autentiska bilder hade de med, det var väldigt onödigt tycker jag.

 5. FRUGAN skriver:

  Vi såg också på Svenska hjältar galan här hemma och det var som sagt väldigt berörande..!
  Det är så många vuxna som inte gör något och tänker ”Hur skulle JAG kunna göra det bättre?” så kommer en 9 – åring med den briljanta idén, jag tycker att det är både skrämmande och underbart!

  Sedan denna stackars dam som lägger sig i slagsmålet och hoppas då på att flera hjälper till inte får någon hjälp alls!!! Det är Sverige det, ingen vågar lägga sig i!
  DET är skrämmande, att man skiter i vad som händer runt omkring sålänge det inte drabbar en själv för då vill man att alla andra ska komma och hjälpa en!

  Ha en bra helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..