Amning och alkohol!

Tack alla ni för era fina julhälsningar. Det verkar som ni också har haft en skön jul. Är det förresten någon av er som drabbats av stormen som härjat? Vi hade tur och blev inte alls påverkade men man kunde ju höra hur det blåste rejält ute om natten. Hoppas nu att alla som varit strömlösa fått tillbaka strömmen.

På julafton så lade jag ut en bild på mig hållandes i en flaska champagne och ett champagneglas. Det var så jag och Niclas njöt av julaftonskvällen med ett glas bubbel. Inget konstigt med det tycker jag. Men det verkar åtminstone en av er läsare ha tyckt som kommenterade inlägget och tyckte att jag var ”hänsynslös!!!” som drack alkohol när jag ammade. Och då är min följdfråga till detta, vad är det som är hänsynslöst med att dricka ett glas champagne och mot vem?

Förr så sade man att det var strängt förbjudet att dricka någon form av alkohol inte bara som gravid utan även när man ammar. Att det är direkt farligt för barnet att dricka alkohol när man är gravid är vetenskapligt belagt och något jag aldrig skulle göra, men att dricka måttliga mängder alkohol när man ammar finns det faktiskt inga medicinska risker för barnet. Så här står det på Livsmedelsverkets hemsida:  ”Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.”

Och på systembolagets hemsida kan man läsa en intressant artikel om detta ämnet. Det är ju faktiskt så att det är en mycket liten mängd alkohol som går ut i bröstmjölken, och redan efter fyra timmar så är alkoholen borta i bröstmjölken.

Om det nu inte finns någon medicinsk risk med att jag som ammande mamma dricker ett glas champagne så handla rdet med andra ord inte alls om vad som är vetenskapligt korrekt utan en moralisk fråga.

Det man kan i så fall ställa sig är samma fråga till alla föräldrar. Och det gäller då BÅDE mamma och pappa. Ska man dricka alkohol så att man blir berusad om man har ansvar för ett barn oavsett ålder på barnet? Absolut inte!!! Men detta gäller ju båda föräldrar och INTE bara mamman.

Vi tål alla alkohol olika mycket och att dricka ett glas champagne gör inte mig berusad. Men någon annan skulle kanske känna sig berusad av det. Vi är vuxna människor och bör därför själva kunna avgöra vart våra egna gränser går.

Tänk på detta också. Jämför att ta ett glas champagne på julafton med all snaps som dricks runt julbordet i väldigt många hem i Sverige. Är inte detta då värre? I alla fall i procent alkohol man häller i sig om man nu ska jämföra.

Vad som istället är hänsynslöst är att bli full inför sina barn!!! Och som tyvärr sker i allt för många hem runt om i vårt land. Och då spelar det ingen roll om det är mamma eller pappa som dricker alkohol. Att dricka alkohol så att man blir berusad och ha ansvar för ett barn det är hänsynslöst, då är man inte kapabel att ta hand om sitt barn på bästa sätt. Och det dessutom skapar en oerhörd otrygghet för ett barn som får se sina föräldrar bli onyktra. Jag har druckit ett eller två glas vin till maten med mina barn närvarande men jag har aldrig varit onykter.

Det lustiga i detta är att den som skrev denna kommentaren hade aldrig skrivit den om jag inte hade ammat. Då hade man inte brytt sig och det tycker jag är fel. Ja det här med alkohol och amning är verkligen ett mycket känsligt ämne. Vad anser ni själva?

Ha det bra!

Kram

/Laila

 1. Malin skriver:

  Bra skrivet Laila!
  Det är ack sa mycket värre med de föräldrar som dricker sig redlösa framför sina barn vid uprepade tillfällen som skrämmer dem, later de bli vittnen till brak och trakigheter, osv.
  För att inte tala om de föräldrar som utsätter sina barn för passivrökning.
  Ett glas här och där skadar ingen, snarare gör det en gott.

 2. Har själv en liten son på 9 månader o ammar… jag tar gärna ett glas bubbel, gin o tonic martini eller vad som finns! Ett glas någon gång gör inget…

 3. Herregud, jag blir så trött på folk! Mind your own f*****g business!

  Laila – fortsätt unna dig!

  Kram!

 4. Mia skriver:

  Ska man skratta eller gråta åt Brith G’s kommentar?!! Det var väl ändå att ta i att socialen blir inkopplad, självklart är det inte så!! Skulle vara intressant att höra vad hon grundar det på?! Att folk bara orkar slänga ur sig så mkt felaktiga saker. Tror nog både Laila och Nicke och de flesta andra som har ett sunt förhållande till alkohol klarar att ta hand om sina älskade barn. Våra barn är ju det bästa vi har 🙂

 5. Mia skriver:

  Jag blir mållös av B.G’s kommentar. Det var det absolut dummaste jag hört på länge! Stämmer verkligen inte det är ett som är säkert!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..