Rapport från Kina…

Jag skrev i ett tidigare inlägg att min bror Johan just nu är i Kina för att studera kinesiska en månad. Och nu har han varit där i en och en halv vecka och tycker att det är superkul. Han är i en stad som heter Dalian som ligger i provinsen Liaoning som ligger i nordvästra Kina. Då Johan läser sin grundutbildning på KTH så läser han även sin kinesiskakurs via dem och därav är den här språkkursen förlagd på ett teknikuniversitet i den här staden. Och Johan berättade då att på det här universitetet har man runt 32 000 elever!!!! Herregud! Det är ju lika många som en liten svensk stad!!! Han berättade också att själva skolan känns lite som en egen stad i sig då hela skolområdet i sig själv är ungefär lika stor som en stadsdel här i Stockholm, typ Östermalms storlek sa han. Så när han första dagen hade begett sig iväg på egenhand för att äta så gick han vilse, på skolan, på vägen tillbaka. Ja då är skolan rätt stor kan man säga.

När Johan bokade resan dit så bestämde han sig för att åka dit ett par dagar innan själva kursen började så att han fick lite tid på sig att göra sig bekant med staden och omgivningen. Han fick också frågan om han ville att någon representant från skolan skulle möta upp honom på flygplatsen och det ville han. Det var nog väldigt smart att göra så nu i efterhand. För på flygplatsen möttes han upp av en kille som heter Guangchao som verkade väldigt snäll och rolig. De två har nu blivit riktigt bra kompisar. Så istället för att bara hänge med de andra studenterna från olika delar av Europa så hänger Johan nu på fritiden med ett par andra svenskar och sin nya vän Guangchao. Och genom honom så lär sig Johan ännu mer kinesiska och får träna ännu mer på det än vad han gör under själva undervisningen. Toppen! Den här killen tar även med dem på bra restauranger och guidar dem så de kommer på rätt ställen om de vill ge sig ut i staden. Det är ett gäng engelsmän där också och läser samma kurs, men de verkade bara vilja hänga med varandra och de har gett sig ut att äta på restaurang på egen hand. Det har i sin tur resulterat i att väldigt många av dem blivit magsjuka. He, he!

Staden verkar dessutom vara en stad som är rätt miljömedveten, och det är en oerhört ren stad, det finns nästan inget skräp ute på gatorna alls vad Johan har sett.

Det var väldigt svårt för Johan att via internet komma i kontakt med oss här hemma de första dagarna. Man kan ju minst sagt säga att Kina är rätt hårda med sociala medier. Facebook tex går knappt inte att använda, alla sådana sidor som man kan dela åsikter på är ju blockade. Men tillslut gick det att komma ut på både Facebook och Skype. Hur då? Jo, han loggade tillslut upp sig på skolans dator och via skolans dator så kunde han sedan komma ut den vägen och nu kan vi äntligen få kontakt med varandra. De kan inte blocka allt, där ser man! 🙂

Det verkar vara ett riktigt äventyr han är med på min lilla bror, och det verkar så kul! Och det är också så spännande att få rapport från honom. En sak som han gjorde de första dagarna var att besöka en stor shopping galleria. Och den var tydligen jättestor, ungefär som NK fast 3-4 gånger större, och under jord. Nästan alla gallerior och köpcentrum verkar vara byggda under jord där. Han var också på en djurpark och tittade. Och där fick han bland annat mata några sjölejon.

Den här helgen är de på en utflykt med skolan och de är och besöker ett ställe som ligger precis vid den nordkoreanska gränsen. Man ska tydligen kunna se över till Nordkorea. Det lät spännande tycker jag, få höra mer efter helgen hur den resan gick.

Jag tycker som ni förstår att det här är jättespännande att följa och hör vad han gör på sin språkkurs och allt han får vara med om. Om man ska lära sig ett nytt språk så är nog det här bästa sättet att göra det på, att åka till landet och studera det där. Nu väntar jag med spänning på mer rapport från min lilla bror ute i stora vida världen.

Ha det!

/Laila

 

 

 1. Marit skriver:

  Hej!! Vad roligt att få följa honom i Kina. Jag åker dit i september till Peking och Wuhan i 9 dagar, det ska bli så roligt. Jag skulle gärna vilja veta vad Johan tycker om maten. Kram Marit

 2. Nina skriver:

  Skriv din kHej! Vilken kul resa din bror gör. Kina är ett underligt med fantastiskt land. Var i Peking och kunming för ett par år sedan.

  Men, vet du vad att KTH har 15 000 studenter och Stockholms universitet ca 65 000 studenter. Det är en hel del!

  Tack för en så inspirerande och lyftandeblogg. Jag läser nästan varje kväll.

  Kramar
  Nina

 3. Wow,vilken resa och vilket äventyr din bror är på,cool! Spännande att få följa han.
  Kul att han blev sån polare med killen som hämtade upp honom. Kan tänka mig att han få se och lära sig mycket mera med honom. Måste vara värdefullt.
  Jag önskar han en fortsatt trevlig vistelse i Kina och att han ska ta hand om sig,
  TACK fina Laila för du delar med dig 🙂

  Må så gott
  Kramar Sandra fr Jönköping

 4. Marie skriver:

  Låter som ett riktigt äventyr din bror är med om! Min son åker till Japan om en månad drygt för ett helt år, han ska bo i Kyoto och gå på ett universitet där, en dröm för honom som går i uppfyllelse. Jag är såklart glad för hans skull men ett helt år utan honom känns tufft. Hoppas det funkar bättre med internet där än i Kina.
  Tack för en bra blogg!

 5. Marta skriver:

  Min man är också i Dalian.Han bygger oljeriggar där. Han har rest över hela värden och han menar att Kina är ett av länderna han fortfarande kan vandra runt i ganska obegränsat då det är ganska tryggt där.Lite kul då han är två meter lång och trafiken nästan stoppar då han kommer och han får en svans av folk efter sig så står och glor.Fortfarande inte så vanligt med vita som kommer gående på gatorna i Kina.
  Hoppas din bror får en fin tid i Dalian.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..