Komma tillbaka efter en skada

Jag har haft tur och klarat mig ifrån större skador men nu har jag lärt mig att även de lite mindre skadorna kan orsaka stora besvär. Det kan också vara lite svårt att upptäcka att man gjort något som är fel och helt plötsligt står man där med värk i hela kroppen.
Förra vintern sprang jag utan broddar i halkan och för att kompensera att det på vissa ställen lutade nerför sprang jag snett med höften vilket sen orsakade en kraftig nackspärr som tog över två veckor och 3 besök hos kiropraktor att få bort.
Nu var det dags igen.
Jag hakade på Johanna Toftbys utmaning, 100 squats i 100 dagar. Läs mer här.
De första dagarna kändes det rejält i låren – kanon tänkte jag, det här är bra för ben och rumpa.
Men efter dag 6 började det kännas rejält i svanken och i höfterna. Till slut svullnade också vänster knä upp och jag kunde knappt gå.
Bokade tid hos min systerdotter som är naprapat för att höra vad hon trodde.
Efter att ha gått igenom hur jag tränat och identifierat att squatsen var det enda jag förändrat i min träning blev misstanken att jag förmodligen efter ca 50-60 squats blivit trött, knät har förmodligen då vridit sig om så bara lite inåt och jag har gjort squatsen snett. Det resulterade i en bursit. En inflammation i de slemsäckar som sitter runt leder och senor.
Det blev en rejäl behandling där vi försökte punktera den med hård massage samt rätta till min något sneda ryggrad.
Sen en kur med antiinflammatoriska tabletter och vila. Och inga mer squats i den omfattningen.

20130923-110919.jpg

 

Den 13 oktober är det dags för sista loppet för mig detta år, Hässelbyloppet. Ville gärna känna in formen lite försiktigt så
i helgen när vi åkte till våra vänner Hester och Ivar i Amersfoort, Holland packade jag ner mina löparskor och en tidig morgon gav vi oss iväg för att sakta känna efter om det fungerade att springa igen. Det gick riktigt bra men jag kommer ta det lugnt tills jag känner att bursiten är helt borta.

20130923-110946.jpg

 

Träna lugnt och försiktigt!

 1. Hej Jag hoppade på utmaningen 100 squats i 100 dagar.. är nu uppe i dag 23 känns så toppen bra, jättebra utmaning.. Tack för ett superbra tips!! // Jeanette

 2. Britta skriver:

  Härligt med Holland, så mysigt där. Har dock inte varit i Amersfoort. Jag reser mycket med jobbet och har alltid med mina löparskor. Perfekt sätt att se sig om. Lycka till med loppet!

 3. Sabrina skriver:

  Det där känner jag igen också. Men man blir lite paff när man har så ont i ryggen och det kommer ifrån höften!? Så lätt att överanstränga en liten del av kroppen och sen liksom sprider det sig till helt andra ställen. Man har ju en tendens att spänna sig extra mycket när man har ont också. Hoppas du blir helt bra till loppet nu!

 4. Leena skriver:

  En klassiker, man kör på och luras av träningsvärken så man inte känner något och sen slår det till. Har hänt mig ett par gånger också. Tur att du kunde få hjälp snabbt, vad lyxigt med en naprapat i familjen! 🙂 Lycka till på Hässelbyloppet!

 5. Annika skriver:

  Aj, bursit. Det är inte skönt. Har också haft det i höften en gång efter att jag belastat mig snett. Det blev så illa så jag kunde inte stödja på högerbenet. Gick också hos en naprapat som till slut fick till det, men det tog ett tag innan jag kände mig ok. Skönt ändå att du kan springa utan att det gör ont!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..