Rapport från Johan i Kina

Det var flera av er som kom med förslag och önskemål att min bror Johan skulle skriva ett gästinlägg här på bloggen om hur han har det i Kina just nu. Johan är där för att göra sitt examensjobb på sin utbildning som han blir klar med till sommaren. Han kommer sedan i framtiden att jobba mot fabriker och effektivisering av produktionen i dessa och liknande om jag har förstått det hela rätt. Johan älskar Kina och började för ett par år sedan även läsa kinesiska. Första gången åkte han dit för att studera språket i en anna del av Kina, och denna gången är han som sagt där för att göra sitt ex-jobb. Så här kommer en rapport från honom på begäran av er:

 

Hej alla läsare här på bloggen! Vad kul att ni är intresserade av vad jag har för mig här borta i Kina. Jag ska försöka berätta lite hur det är här. Jag befinner mig i Suzhou och vädret är just nu ungefär som en svensk sommar med temperaturer mellan 20-25 grader. Väldigt skönt med andra ord!

kanal

Fabriken som jag arbetar på är svenskägd vilket känns bra då jag har några jag kan prata svenska med emellanåt. Personalen har det väldigt bra här på fabriken bland annat får de får gratis mat samt att företaget åker runt och hämtar alla med buss på morgonen. Det är ett roligt företag att arbeta på och alla är väldigt glada och trevliga. Att jag fick denna möjlighet av James som är VD är jag och kommer vara evigt tacksam för.

kanal2

 

kanal3

Suzhou är en väldigt vacker stad. Det är rent och snyggt och överallt finns det en massa kanaler. Så det är kanske inte konstigt att vissa liknar Suzhou lite med Venedig då man åker runt i båtar hela tiden i kanalerna och man kan även hyra båt själv och åka.

Även om staden är väldigt vacker och det ser rent och inga nedskräpningar här så är luften väldigt dålig och vissa dagar så känner man av det extra mycket och då tänker man verkligen på hur dålig luften är. Det känns inte så bra. Men det är trots det väldigt vackert och precis som i Sverige så är det vår/försommar här och det är fullt med vackra blommande träd och buskar överallt.

blommor

Ni kanske undrar hur maten är här? Och det varierar kan jag säga, för det gäller att veta vart man ska gå och vad man ska beställa. På fabriken så serveras det någon form av snabbmat som de som arbetar där verkar tycka om men jag personligen tycker inte att det är speciellt gott, men med lite soja på riset så funkar det. Det finns Pizza Hut och Mc Donalds här borta också, men Pizza Hut kostar ungefär 100 SEK att äta där, så det är dyrt om man jämför med annan mat och därför lyxigt att gå och äta där. Jag gillar inte att äta McDonaldsmat hemma i Sverige, men jag kan säga att den maten här är supergod och hamburgarna ser ut precis som på bilderna.

johan mat

Men bästa restaurangen här är ändå en italiensk restaurang med en äkta stenugn och här har jag ätit den godaste pizzan jag någonsin ätit.

johan mat 2

Men den allra bästa kinesiska maten jag ätit har varit hemma hos Marcus som jag jobbar med som hans fru tillagat. Riktigt gott var det, men har tyvärr ingen bild på det då jag glömde att fota. Typiskt kinesisk mat är ett bord fullt med olika fat och skålar där alla plockar och äter ifrån.

Den mesta av tiden här går åt att vara i fabriken och följa arbetet där och skriva på min uppsats. Men det finns även tid för att göra utflykter och utforska stan och för att lättare ta mig runt här i stan så har jag köpt mig en el-scooter. Visst är den snygg! 🙂

moped

 

Det var allt från mig för den här gången. Om ni vill kan jag skriva lite mer vid ett annat tillfälle. Och ni som funderar på att resa utomlands för att studera eller göra examensjobb säger jag bara: -Gör det om ni har möjligheten! Det är en fantstisk och lärorik tid jag har här som jag aldrig kommer glömma och som jag kommer ha stor nytta av i framtida yrkeslivet.

/Johan

 1. Hej !

  Vad kul att du har hittat Suzhou. Vi har bott här nu i 2,5 år och trivs också jätte bra förutom luften då ….. När till Shanghai om man vill komma till en världsmetropol. Den sista bilden som du lägger ut med den stora stenen bredvid den goda Mamma Mia pizzeria restaurangen där bor vi. I de stora vita husen på andra sidan gatan. Den parken är härlig att promenera i nere vid sjön, Jin ji lake. Min man jobbar i Wuxi och mina 3 barn går på en internationell skola i Suzhou och jag själv studerar kinesiska och specialpedagogik. Var bor du? Hoppas du får en fortsatt bra vistelse i Kina.

  1. Johan skriver:

   Vad roligt! Jag bor vid Ligondi på Suisse Place.Du bor i ett jättefint hus. Jag äter på mammamia kanske 4 gånger i veckan. älskar deras mat, och det ligger väldigt fint.
   /Johan

 2. Lillan skriver:

  Väldigt kul att få läsa, hoppas Johan kan skriva mer från sin resa! 🙂 Väldigt inspirerande dessutom, tack! 😀

 3. Rosa skriver:

  Tack Johan, jätteroligt och intressant att läsa ditt inlägg och du får gärna göra fler. Både spännade och intressant att få jobba och leva utomlands,så mycket man får med sig.
  Ha en bra helg.

 4. Barbro skriver:

  Mycket intressant att få ta del av din upplevelse från Kina och vilka underbara bilder du har tagit. Tack ska du ha Johan. Ha det fint och God Helg.

 5. Cattis skriver:

  Vad kul att läsa! Skriv gärna någon mer gång 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..