Vi pratar om hälsa

patrickwahlbergintro

Jag heter Patrick Wahlberg och jag har fått den riktigt roliga uppgiften att gästblogga här på Lailabagge.se

Det här blir en blogg om hälsa – varför det blir som det blir
Mitt intresse för hälsa började relativt tidigt. När jag var 12 år slutade jag äta godis och ganska snabbt märkte jag att fick jag mer energi, blev klarare i huvudet och jag kände mig bättre i allmänhet. Nu väcktes min nyfikenhet och intresse för hälsa; om man kunde må så här bra bara genom att sluta äta godis, hur skulle man inte kunna må om man ändrade andra vanor som också var mindre sunda? Mitt intresse för hälsa kom att förstärkas rejält av en av mina absolut största sorger i livet: när jag var 14 år fick min mamma sin första, av tre, hjärntumördiagnoser. Med hjälp av duktiga kirurger, kroppens fantastiska läkeförmåga och daglig träning kunde hon efter några svåra resor lämna rullstolen som hon hamnat i och hon lärde sig med tiden även tala och skriva igen, två förmågor som gått förlorade i och med en av hennes operationer. De här åren var tuffa och det fanns dagar då det kändes som jag hade gått sönder inombords och fler än en kväll grät jag mig till sömns. Det blev oerhört tydligt för mig att ohälsa, sjukdomar och brist på energi kan rasera en människas drömmar och hennes möjligheter att nå sina mål. Om man nu ska se något positivt i det hela fick jag ännu större passion för hälsa; ingen jag kände skulle behöva gå igenom det min mamma hade gått igenom. Under loppet av många år kom jag att testa det mesta inom hälsa. Jag läste allt jag kom över och gjorde nog även varenda misstag man kan göra. I början kretsade intresset mycket kring kost och träning men med tiden förstod jag att dessa endast var två av flera andra viktiga delar i den komplicerade hälsoekvationen.

Intresset tog inte slut och vad är hälsa för mig?
Jag pluggade på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter i nästan tio år internationellt i spabranschen. Under all den här tiden avtog aldrig mitt intresse för hälsa, tvärtom blev det starkare. Jag började blogga på Perfekthalsa.se och fick snart ganska många hälsofrågor. En del personer ville att jag skulle hjälpa dem med lite svårare besvär. Tursamt blev flera av dem bättre av de råd de fick; det sporrade mig att fortsätta och jag började skriva på en bok som jag ville skulle innehålla allt det jag tyckte var viktigt inom hälsa, inte bara kost och träning som sagt. Efter flera års skrivande kom min bok, PXP – Ditt bästa jag, ut i slutet av 2015. 

Jag var väl 14 år eller så när jag köpte mina första kosttillskott för min egen veckopeng. Jag testade mig igenom det mesta och det blev tydligt att att många av alla kosttillskott som finns på marknaden faktiskt bara är skräp. Jag ville ha kosttillskott som jag själv kunde tänka mig att ta och som jag kunde tänka mig att ge till min familj, till mina barn. Tillsammans med en vän startade jag ett företag som endast skulle ha det bästa inom kosttillskott och inget annat: Greatlife.se. Än idag granskar jag varenda produkt och inget som jag inte anser vara bra kommer någonsin att finnas där. Vid sidan om det sitter jag i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift och arbetar även tillsammans med en amerikansk professor i hjärtkirurgi för att ta fram ett globalt nutritionskoncept för en resortkedja som jag i framtiden hoppas kunna berätta vilken den är. Jag lever med Sophie som gör ekologiska, mjölk- och sockerfria rawfoodglassar på Sophies Raw. Vi bor med våra tre barn och en hittehund från Spanien i en Stockholmsförort. Så vad är är hälsa och vad kommer jag att blogga om? Hälsa som jag definierar det i min bok är en balans mellan sju områden:

halsaomraden

Det dyker nog upp ett och annat recept i bloggen också. Överös mig gärna med frågor och kom med önskemål vad ni vill att jag skall skriva om!

Nu kör vi!

/HälsoPatrick

 1. Hej
  Jag är nyfiken på det hormonella för kvinnor mellan 40-50 år. Är det något som du kommer att skriva om?

  1. Hej Susanne,

   Tack för din kommentar. Jag planerar absolut att skriva om det hormonella för kvinnor rent generellt. Det är en otroligt viktig fråga. Håll utkik i bloggen.
   /HälsoPatrick

 2. Jag skulle vilja ha tips på nyttiga och goda mellanmål som tål att vara i väskan ca 60 min så är i sommartider. Gärna även mellanmål som barnen kan ha med sig (får inte innehålla nötter eller sesamfrö) och som klarar vara i frysväskan ca 6 timmar. Tips på lättlagade frukostar uppskattas oxå.

  1. Hej Jeanette,

   Jag kommer att skriva om det ganska snart. Håll ut. 🙂

   /HälsoPatrick

 3. Karin skriver:

  Hej, vad intressant. Jag vill gärna läsa om dina tankar kring hur man lämnar ett ”jag står ut”-tillstånd till ”jag lever och mår bra”-tillstånd. Har själv problem med att jag står ut för länge, med i princip allt. Jobb, relationer..jag skulle vilja ta tag i så många delar och förändra/förbättra. Men finner mig oftast utsträckt i soffan, känner mig kraftlös och utan mål och riktning. Jag vet inte vad jag vill, men jag vill inte ”det här”. Tror jag. Jag har så många tankar men ingen riktig handlingskraft. Vad är ditt bästa råd för att komma igång?..

  1. Hej Karin,

   Tack för din kommentar. Din fråga är både intressant och viktig men även komplex. I min bok PXP – Ditt bästa jag beskriver jag ett system för att ta sig från det du beskriver som ”jag står ut”-tillstånd” till ett tillstånd där du är stark, frisk och lycklig och du själv står vid ratten till ditt liv. Hur gör man då? Håll utkik i bloggen Karin, inlägget som handlar om detta kommer snart!

   /HälsoPatrick

 4. MariaS skriver:

  Intressant ämne allt med hälsa. Det gillar jag. Kan berätta lite om vad jag tänker på. Jag känner igen mina stress symtom och fixar inte stress. Men det svåraste är att arbetsgivaren inte bryr sig ett dugg utan det skall jobbas snabbt! Då säger jag ifrån att jag gör så gott jag kan har bara 2 händer! Jaja du kan jobba snabbare…. Stressar jag, mår jag dåligt o känner igen stresssymtomen som huvudvärk, ont i leder, trötthet, ångest. Får jag bara jobba i min egen takt o jobbar gör jag känner jag lugn i själen. Varför skall det jobbas snabbt o snabbare, för vaddå? Jag skall jobba tills jag är 70år har god tid på mig. Nää tycker man skall säga ifrån men de verkar inte förstå. En sak i taget, ingen stress! Man hinner det man kan idag imorgon är en ny dag o då tar man tag det andra osv…. Hatar stressa låt mig få jobba i min egen takt. Hälsan är viktigast, den kommer först mår jag bra mår alla runtomkring mig bra.

  1. Heh Maria,

   Tack för din kommentar. Det du beskriver är tyvärr inte helt ovanligt. En del arbetsgivare ser helt enkelt inte värdet av långsiktig hälsa hos de anställda, vilket är tragiskt. Att du har huvudvärk, ont i leder, trötthet och ångest på grund av arbetet är tydliga tecken på att du pressar dig utöver din förmåga. Det är alltså fysiska manifestationer på stress som har pågått lång tid. Det är tydliga signaler på att en förändring måste ske ganska omgående för din hälsas skull. Nu vet jag inte riktigt vilken typ av arbete du har men det låter som om du behöver ta ett möte med din arbetsgivare och verkligen gå igenom din arbetssituation och vilka förväntningar din arbetsgivare har på dig. Är det fler på arbetsplatsen som upplever samma sak? En annan viktig fråga är om du trivs med själva arbetsuppgifterna? Det kan skapa stress att arbeta med sådant som man inte trivs med. Nu låter det i och för sig som om du mår bra med ditt arbete bara du får arbeta i din takt. Jag hade som sagt tagit ett möte med arbetsgivaren och lugnt och sakligt gått igenom vad du upplever, frågat vilka förväntningar de har och sett hur man kan mötas så att båda blir nöjda.

   Varmt lycka till!
   HälsoPatrick

   Ps. Redan 1985 skrev Harvard Business Review i en artikel: Who’s Liable for Stress on the Job? att ”Forskning har bekräftat sambandet mellan arbetsplatsrelaterad stress och känslomässig stress, hjärt-kärlsjukdomar, mag-tarmbesvär, luftvägssjukdomar och infektioner…” du är alltså inte ensam om att uppleva detta Maria. Lycka till som sagt!

 5. Marie skriver:

  Hur ser du på det man läser ibland att man får fysiska symtom om man mår psykiskt dåligt?

  1. Hej Marie,

   Tack för din kommentar. Den fysiska och den psykiska hälsan hör garanterat ihop. Jag kommer att skriva om just dina fråga mycket snart. Håll utkik på bloggen.

   /HälsoPatrick

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..