Några tips för att få en snygg sommarfärg utan att bränna sig

sollook

Hur gör man för att få den där snygga sommarfärgen och slippa bränna sig? Solljus delas in i UVA-strålning (cirka 95 % av allt solljus) och UVB-strålning som båda gör att huden blir mörkare. UVB-strålning stimulerar dessutom kroppen att producera det viktiga D-vitaminet, men kan däremot orsaka solbränna snabbare än UVA-strålning. Att bränna sig i solen är verkligen inte hälsosamt och det ska du absolut undvika. Det finns dock några tips som du kan ta till för att minska den risken och istället få en snygg solkysst look.

  • Det självklara: vänj huden gradvis vid solen. Jag lovar att du tjänar på att inte tokpressa första dagen solen tittar fram. Bygg i stället upp en snygg och lagom färg med tiden.
  • Få i dig omega-3 för att minska eventuella inflammationer i hudcellerna. Omega-3 ska komma från från fet fisk eller en bra fiskolja, inte från från linfröolja eller valnötter. Utan att bli för biokemisk är det de långkedjade omega-3 fettsyrorna EPA och DHA man vill åt och inte den kortkedjade ALA omega-3 fettsyran som finns i linfröolja och valnötter.
  • Reducera intaget av omega-6, dvs reducera eller undvik exempelvis solrosfrön och alla växtoljor förutom ekologisk extra virgin-olivolja. Varför har jag skrivit om här (obs. rejäl nördvarning)
  • Ät en kost rik på antioxidanter (läs: gröna blad, morötter och bär exempelvis). Solens UV-strålar bildar så kallade fria radikaler i huden. De är skadliga men kan neutraliseras om det finns rikligt med antioxidanter i huden. Några vanliga antioxidanter är C-vitamin, karotenoider (betakaroten, astaxantin och lutein) och E-vitamin. Jag tar själv tillskott av astaxanthin, C-vitamin och E-vitamin bland annat av den anledningen.
  • Drick tillräckligt med vatten. Var aldrig någonsin uttorkad om du ska vistas i solen.
  • Solskyddskräm av högsta kvalitet rekommenderas vid längre vistelse i starkt solsken. Själv tycker jag att skydd av kläder eller parasoll är att föredra framför solskyddskrämer men det är inte alltid som man har den möjligheten. För våra barn har vi valt ekologiska solkrämer med fysikaliskt skydd framför kemiskt skydd. Jag tycker personligen att The Organic Pharmacy är bland de bättre på marknaden. Deras solskydd innehåller inte nanopartiklar, kemiskt filter, ger ej en vit hinna och är silikonfri och finns i SPF 18SPF 25 och SPF 50. De är inte billiga men få bra saker är det.
  • Smörj in huden med ekologiskt sheasmör efter att du har solat. Sheasmör är ett naturligt fett som kommer från sheanötsträdet som växer i Afrika. Det har en fantastisk förmåga att motverka torr hy.

Personligen hade jag även prövat att minska intaget av bröd, pasta, kakor, chips och godis. Det kanske låter konstigt men jag känner till många som genom att ändra kosten helt enkelt inte bränner sig lika lätt i solen.

Har du några bra tips för att inte bränna sig i solen? Kommentera gärna! Lycka till, sola säkert, bränn dig inte och tveka inte att ställa frågor om du undrar något.

/HälsoPatrick

PS. Jag måste skriva att detta har skrivits i samarbete med Bodystore.se eftersom jag länkar till deras produkter trots att de inte har en aning om att jag har skrivit om dem. Jag skriver nu alltså att detta inlägg har skrivits i samarbete med Bodystore.se, Greatlife.se och Sundloef.se.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..