Stress – Del 2: Tips för att minska stressen i livet

andning

I förra inlägget beskrev jag lite kort om hur långvarig psykisk stress leder till fysiska symptom. Här får du tips om vad du kan göra för att reducera stress och psykisk ohälsa. Den här listan kan göras oändlig men om du gör följande har du nått en bra bit på väg:

  • Ha en mänsklig syn på prestationer och misslyckande. Det är en positiv och sund drivkraft att sträva efter förträffliga resultat. Problemet uppstår snarare om resultaten inte nås: blir du då starkt självkritisk, oroar du dig för andras bedömningar, rasar världen samman? En person som strävar efter perfekta resultat kan använda fel och misstag som drivkraft och lärdom medan en person som lider av en osund perfektionism kan se samma misstag som helt oacceptabla, som ett personligt nederlag med minskat egenvärde som följd och i värsta fall en känsla av att inte bli älskad. Ditt värde som människa har inget att göra med hur du presterar. Du är lika värd att älskas oavsett om du presterar väl eller inte. Det här är en övningssak; du måste intala dig själv om och om igen att du värd att älskas oavsett om du presterar väl eller inte och att det är ok att misslyckas. Alla gör det. Den som aldrig har misslyckats har aldrig försökt.
  • Planera din tid väl, ge inte löften du inte kan hålla och lär dig säga nej eller be om hjälp/extra tid om det behövs. Om du ständigt missar deadlines har du antingen för lite tid och/eller behöver du bli bättre på att planera. Jag skriver om hur man planerar lite mer komplexa uppgifter i min bok PXP – Ditt bästa jag.
  • Undvik prokrastinering (uppskjutarbeteende) som innebär att man endast löser små, ovidkommande problem eller uppgifter med låg prioritet för att känna sig bra eller duktig i stunden, men skjuter upp de verkligt viktiga uppgifterna eller blundar för de största problemen för att de känns oöverstigliga eller för att man är rädd att misslyckas. När svåra eller större uppgifter samlas på hög lovar jag att stressen kommer som ett brev på posten. Bryt ner svåra uppgifter i mindre enklare deluppgifter och ta tag i dem direkt, en uppgift i taget. Det viktigaste är att göra rätt saker, inte att göra saker rätt.
  • Fundera på vad som verkligen är viktigt i livet och minimera resten. Vi har 24 timmar per dygn; mellan sju och åtta av dem ska gå till sömn. Keep it simple för övriga timmar: hitta ett jobb som du trivs med, gör roliga saker på fritiden, rör på dig varje dag, ät bra mat, var här och nu och promenera i naturen. Ha även en långsiktig plan som sätter kursen för ditt liv och låt den planen ligga i linje med din passion. Om du tappar passionen för det du gör i livet är du på fel spår och det skapar garanterat stress.
  • Spendera så mycket tid som möjligt med genuint kärleksfulla, varma och empatiska personer som hjälper dig att expandera ditt sinne och får dig att växa som människa. Om de dessutom får dig att skratta så har du ett vinnande lag❣
  • Bearbeta oförlösta sorger. Jag tror att obearbetad sorg är ett hinder för utveckling och det kan, i värsta fall, förhindra att man lever sitt liv fullt ut, når sina mål och förverkligar drömmar och vad kan egentligen vara mer stressande än att man inte lever i linje med sina drömmars mål? Det finns en metod för att bearbeta emotionella problem som jag tycker är otroligt bra. Här kan du läsa om ett föredrag som introducerar den metoden.

Ovanstående råd är av det långsiktiga slaget men vad kan man göra om man känner sig stressad här och nu? Det finns tre saker som jag tycker slår det mesta: Träna + uttrycka det man känner + andningsövningar. Det räcker med att du gör följande andningsövning fem minuter per dag eller då du känner stressen komma smygande. Gör så här:

  1. Sitt skönt i en stol eller ligg ned på golvet, alternativt på en madrass. Blunda och låt tankarna komma och gå utan att lägga någon vikt vid dem. Placera höger hand på magen precis under naveln och placera vänster hand mitt på bröstet.
  2. Andas långsamt in genom näsan i fem sekunder och känn hur den högra handen på magen rör sig framåt/utåt. Känn hur andetaget gör så att magen vidgas åt sidorna och att ländryggen rätas ut, det vill säga andetaget går åt alla fyra håll: framåt, sidledes och bakåt.
  3. Andas långsamt ut genom näsan i fem till sju sekunder och känn hur magen återgår till ursprungsläget. Om du inte orkar andas in och ut i fem sekunder kan du börja med kortare intervall. Öva dagligen och arbeta dig upp till fem till sju sekunders utandning.
  4. Upprepa från punkt två.

Har du några tips för att hantera stress? Kommentera gärna! Ha en fin dag och tveka inte att ställa frågor. Varmt lycka till!
HälsoPatrick

PS. Vad som händer i kroppen när du genomför andningsövningen är att en hälsosam parasympatisk dominans i hjärt-kärlsystemet inträffar vilket i sin tur leder till sänkt blodtryck. Andningsövningar kan minska aktiviteten i kamp- och flyktdelen av det autonoma nervsystemet. Det är verkligen guld värt för att motverka stress. Inhale, exhale, repeat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..