Livsprincip – Våga vara sårbar

sarbar

I min bok PXP – Ditt bästa jag skriver jag om fysisk hälsa, bland annat om vad bra och nyttig mat är, hur man kan träna effektivt, hur man optimerar sin sömn osv men boken innehåller även flera kapitel om psykisk hälsa som jag anser vara minst lika viktigt för att må bra, vara lycklig och nå sin mål. Ett av dessa kapitel handlar om bra livsprinciper. Jag tänkte dela mig av vissa av de här livsprinciperna i bloggen. Kom ihåg att livsprinciper är personliga; det som stämmer och känns rätt för mig behöver inte stämma och kännas rätt för dig. Ta till dig de livsprinciper som du anser passa dig och bortse från de som du inte tycker passar dig och din livsinställning.

Våga vara sårbar
Visa vad du känner och tillåt dig därmed att vara sårbar. Sårbarhet är inte detsamma som svaghet. De starkaste människorna är de som har en god kontakt med sitt känsloliv och de som har modet och styrkan att visa vad de känner. Brené Brown skriver så här i sin bok Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead: 

Att tro att sårbarhet är svaghet är detsamma som att tro att känslor är svaghet. Att stänga ute sitt känsloliv av rädsla för att det kommer att kosta för mycket är att vända ryggen till allt det som ger mål och mening till livet. Vi flyr ofta från vår sårbarhet på grund av att vi associerar den med känslor som rädsla, skam, sorg och besvikelse. Dessa känslor vill vi inte tala om, även de stunder då de verkligen påverkar vårt sätt att leva, känna kärlek, arbeta och vara ledare. Vad de flesta av oss inte förstår, och vad som tog mig tio års forskning att förstå, är att sårbarhet även är ursprunget till de känslor och erfarenheter som vi längtar efter. Sårbarhet är ursprunget till kärlek, tillhörighet, glädje, mod, empati och kreativitet. Det är källan till hopp, ansvar och äkthet. Om vi vill ha större klarhet i vårt syfte med livet och ett djupare och mer andligt liv, är sårbarhet rätt väg.[1]

Sårbarhet handlar om att visa vem man är och känslorna man bär på. Det kan vara oerhört skrämmande att säga till en person att man älskar henne eller honom eftersom man riskerar att inte få samma svar tillbaka. Det kan också kännas svårt att erkänna att man är rädd eller känner sig otrygg, och för de allra flesta är det inte heller lätt att gråta och öppna sin sorg inför andra. Vi har helt enkelt socialiserats till att undvika att visa känslor och visa oss sårbara. Nästa gång du tvekar inför att visa dina känslor, ta ett djupt andetag och göra det ändå: möt rädslan och visa vad du känner. Jag är övertygad om att du kommer att få ett rikare och mer fullkomligt liv. När du accepterar dina känslor, vågar visa dem och din sårbarhet, först då kommer riktig styrka.

Lycka till❣
HälsoPatrick

[1] Fritt översatt från boken How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead av Brené Brown. New York: Penguin Group; 2012.

 1. Hanna skriver:

  Kom just på en sak, är det inte väldigt få killar som har framgångsrika bloggar? Eller är det bara jag som inte upptäkt dom… Skriv gärna ett inlägg om det tex, på ett enkelt och okonstlat sätt. Till och med ditt svar visar vad jag menar, du låter som Ernst i kubik, men det är ju min åsikt, du kanske har jättemånga följare, om inte så… Och jag vet, det ska handla om hälsa, men gör ett försök ändå.

  1. Hej Hanna,
   Jag läser flera enormt framgångsrika bloggar skrivna av män. Det är i och för sig vetenskapsbloggar och lite mer seriösa hälsobloggar och alla är baserade i USA eller UK. Jag har ingen aning om huruvida lite mer lättsamma livsstils/hälsobloggar eller vad man kallar det har en överrepresentation av kvinnor? Jag kan inte statistiken alls för typen av bloggar och måste erkänna att jag inte har läst så många bloggar i den kategorin.

   Haha, jag har ingen koll på Ernst men var tvungen att kolla in ett klipp på honom. 🙂 Jag kanske är som honom, ingen aning, men en sak är säker: jag tror inte att jag sitter på svaren till sanningen och mitt sätt att se på livet kommer givetvis inte att passa alla. Jag skriver helt enkelt vad jag tror är bra för den fysiska och psykiska hälsan och inget annat. Försök att se bortom språket om du tycker att det är stelt. Du kanske finner något russin i kakan!

   Lycka till!
   HälsoPatrick

  1. Hanna skriver:

   Tack för svar, bra skrivet, inte alls stelt!

   Lycka till själv!

 2. Hanna skriver:

  När man hela tiden gör reklam för sig själv och sina böcker, med ett lite för prettoaktikt språk tappar jag intresset direkt, även om jag verkligen försöker läsa hela texten…lite synd.

  1. Hej Hanna,

   Vad tråkigt att du känner så. Du får gärna berätta hur du vill att jag hade skrivit så att det hade passat dig. Jag vill lära mig varje dag.

   Ha en fin dag!
   HälsoPatrick

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..