Ät gärna raw food men kolla innehållet. Viktigast att undvika: agave!

agave

Raw food har blivit oerhört populärt på sista tiden. Det är bra i många avseenden (dock inte för alla) men om man precis har börjat intressera sig för hälsa kan det finnas risk att man hoppar på ”raw-food-tåget” och köper allt med den matfilosofin utan reflektera eller göra sin due diligence. Allt som brukar användas inom raw food är inte bra, en del är direkt ohälsosamt. Bland det värsta du kan stoppa i dig enligt mig är nog sötningsmedlet agave som även används av personer som vill laga GI. Nästa gång du handlar en raw food-rätt, lågt-GI-bakverk eller läser ett recept, hoppa över det om du läser ordet agave (eller skriv om receptet). Låt oss lyssna på lite röster om agavesirap:

Alla vet att socker är ohälsosamt och hälsomedvetna människor försöker undvika det. Inte helt överraskande, har därför andra sötningsmedel blivit populär, både naturliga och artificiella. Ett av dessa kallas agave, vilket är ett sötningsmedel som finns i ‘hälso-livsmedel’. Det påstås vara naturlig, och marknadsförs som ett sötningsmedel som inte höjer blodsockret och därför är diabetikervänligt. Om du ignorerar marknadsföringstricksen och tar en titt på vad agave egentligen innehåller, får du lära dig att det är faktiskt ännu värre än vanligt socker.” Authority Nutrition är ett team bestående av läkare och nutritionsforskare som skriver om nutrition, mat och hälsa.

Agave är i stort sett majssirap [HFSC] maskerad som hälsokost…och agave förmodligen är den enskilt mest skadliga formen av sockersubstitut när den används som sötningsmedel…tro inte att agave är bättre för dig än vanligt socker eller HFSC. I vissa avseenden kan det vara något sämre.” Jonny Bowden, nutritionist

Agave är nästan bara fruktos, ett högförädlat socker med bra marknadsföring…fruktos stör hälsosam ämnesomsättning när det intas i högre doser. Många människor har fruktosintolerans som laktosintolerans. De får akne eller värre diabetessymptom även om deras blodsocker är OK” Dr Ingrid Kohlstadt, vid American College of Nutrition

Jag kan inte förstå varför någon skulle använda denna kommersiellt bearbetade fruktos [Agave] som ett sötningsmedel. Den höjer inte blodsockret så mycket som sackaros, eftersom det finns mycket mer fruktos än socker i den, men det höjer blodfruktosnivåerna i stället, vilket är mycket, mycket värre.” Dr. Art Ayers Forskare inom Cellbiologi. Han sätter för övrigt Agave sist av alla sötningsmedel han tittat på med orden: ”Agave är mest fruktos, det höjer inte blodsockret eller insulinet. Det producerar [dock] mycket högt AGE[1] och skapar leverskador”

En läkare i USA vid namn Dr. Mercola skickade tre av de mest populära agave-produkterna (ekologiska) till ett laboratorium i USA och de hade mellan 59–69 gram fruktos per 100 gram vilket är mer än för HFSC. Dr. Mercola säger vidare ”För er som hävdar att ’ett socker är socker’ så är det så att fruktos, och fruktos endast, driver upp urinsyra. Sambandet mellan fruktos, urinsyra, högt blodtryck, insulinresistens/diabetes och njursjukdom är så klart att din urinsyranivå kan användas som en markör för toxicitet från fruktos.”

Ät gärna raw food men allt inom raw food är inte hälsosamt bara för att etiketten är snygg eller att det står ekologiskt, vegan, naturligt, lågt GI, bla bla bla på den. Agave tror och hoppas jag i framtiden kommer att behandlas som det livsmedel det är: skräp. Dosen är givetvis en viktig faktor att beakta och små doser agave någon gång då och då gör nog inte stor skada. Emellertid vågar jag påstå att dagens ”små doser” inte blir små i realiteten. 

Lycka till❣
HälsoPatrick

[1] AGE (avancerade glykosylerings- produkter). Vid upphettning av livsmedel, men även vid rumstemperatur (dock långsammare) reagerar vissa sockerarter, bland annat glukos, fruktos och laktos, med aminosyror. Det bildas då en brun, doft- och smakrik yta som syns på exempelvis rostat bröd, stekt kött, pommes frites, chips och rostat kaffe. Reaktionen, som kallas maillardreaktion, ger upphov till många olika kemiska föreningar varav en benämns AGE. AGE har samband med oxidativ stress, inflammation och kärlstelhet och kan även uppstå i kroppen vid höga blodsockernivåer. En studie visar att lakto-ovo-vegetarianer har högre halter av AGE i blodplasma än allätare vilket forskarna menade berodde på att vegetarianerna fick i sig mer fruktos, i detta fall från honung, i jämförelse med allätarna.

    1. Hej Charlotte,

      Stevia är ett alldeles utmärkt sötningsmedel om du tycker att smaken är ok. Den kan i vissa fall ge en liten bitter eftersmak. Andra namn på stevia är Rebiana, rebaudioside A, stevioside, steviol, steviol glycosides, sweetleaf, sugarleaf eller steviolglykosider. Ur hälsosynpunkt vågar jag påstå att det är det bästa sötningsmedlet. Jag hade valt i denna ordning: Stevia, xylitol, Lo Han Guo och för dem som klarar av det dadlar. Dadlar har rent generellt inte så högt GI-värde som man kan tro. Dadlar innehåller förutom fiber, även relativt mycket kalium, magnesium och vitamin B6 samt inte helt obetydliga mängder järn. Dadlar har även den högsta koncentrationen av polyfenoler av alla torkade frukter. Brun rissirap är i stort sett endast glukos, ingen fruktos att tala om. Jag säger inte att det är nyttigt men troligtvis mindre onyttigt än agave. Dock har man arsenikproblemet om man konsumerar det ofta…Bäst är dadlar, om man inte kan använda stevia, xylitol eller Lo Han. Lönnsirap innehåller lite mineraler och antioxidanter. Det samma gäller honung. Dock är det är så otroligt lite att det inte blir relevant. Jag skulle säga att lönnsirap och honung är lite mindre dåligt än agave och vanligt strösocker men fortfarande inte hälsosamt. Dos är dock viktigt…stora mängder som intas ofta = hälsobesvär med tiden. Yaconsirap är betydligt bättre än Agave enligt mig om man vill ha en rinnande sirapsprodukt för sötning. I Yaconsirap är 30–50 % av kolhydraterna FOS (fruktooligosackarider) vilket är prebiotika som ger näring till tarmbakterierna. Stevia är dock bäst som sagt. Lycka till!
      HälsoPatrick

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..