Hjälp jag samlar vatten och har strumpavtryck på vaden.

samlarvatten

Det är inte helt ovanligt att ibland se strumpavtryck på vaden, att man inte får av ringarna på fingrarna eller känner sig allmänt svullen, framförallt om vaderna och benen. Det beror nästan alltid på att man samlar för mycket vatten i kroppen. Det är många faktorer som påverkar onormal vätskeansamling och jag har skrivit om biokemin bakom det här fenomenet på min blogg. För dig som bara vill veta vad man kan göra åt det…läs nedan:

 • Reducera intaget av färdigmat eftersom den typen av mat ofta innehåller höga halter av salt. Vanligt salt är en förening av natrium och klorid. Natrium binder vatten. Vanlig ”saltning” inom rimliga nivåer på hemmalagad riktig mat för att den ska smaka gott hade jag inte upphört med men använd bra salt.
 • Öka intaget av magnesium, vitamin B6 och kalium. Det finns forskning som visar att tillskott av magnesium och vitamin B6 minskar ohälsosam vätskeansamling i samband med PMS exempelvis. Kalium motverkar höga natriumnivåer samt ökar urinering.
 • Minska intaget av snabba kolhydrater (socker, bakverk, skräpmat osv). Höga insulinnivåer leder till ökad vätskebindning genom ökad produktion av ett hormon som kallas aldosteron.
 • Undvik icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Aspirin, Treo, Volaten, Ipren, Magnecyl). Det samma gäller kortison som också leder till vätskeansamling.
 • Undvik p-piller eftersom östrogenet kommer att stimulera till ökad vätskeansamling.
 • Drick absolut inte för lite vatten. Det kommer inte att lösa problemet, tvärtom.
 • Stressa inte. Hög kronisk produktion av stresshormonet kortisol bidrar till att man kvarhåller natrium och binder vätska i kroppen samt utsöndrar kalium.
 • Undvik kraftig kalorirestriktion eller svältdiet. Om man är mycket kalorirestriktiv, vilket jag inte rekommenderar, bör man ha så kallade re-feed-dagar med ett högre kaloriintag (från bra källor) för att minska stressvaret som uppstår vid svältdieter. För en del personer som upplever att de inte går ner i vikt hur mycket de än minskar på sitt kaloriintag kan detta var ett svar. Jag beskriver hur man gör för att gå ner i vikt varaktigt, hållbart och mänskligt i min bok. Svältdieter fungerar aldrig över tid och kan dessutom göra stor skada på hälsan.
 • Ägna dig åt regelbunden fysisk aktivitet.
 • Pröva vätskedrivande örter: åkerfräken, gullris, maskros, björkblad. Observera att man inte ska dricka vätskedrivande teer eller ta vätskedrivande kosttillskott regelbundet. Det är något man gör ett kort tag.

Om man har gjort allt ovan men fortfarande binder mer vätska än önskvärt kan det eventuellt bero på att man är östrogendominant, det vill säga det förekommer en förskjutning i hormonbalansen med relativt sätt mer av hormonet östrogen än hormonet progesteron. För höga nivåer av östrogen hos kvinnor kan, förutom vätskeansamling bland annat leda till viktökning, ömhet i brösten, och rikliga menstruationer.  En del menar att även åderbrock, humörsvängningar och depression i samband med menstruation, sömnbesvär, nattsvettningar och trötthet är kopplat till östrogendominans. Det finns ett enkelt test för att fastställa huruvida man har östrogen-progesteron-obalans eller inte. Det är helt klart värt att kontrollera om man lider av vätskeansamling som inte vill försvinna eller om man lider av övriga besvär som jag nämner ovan. Personer med PCOS producerar för övrigt normalt för lite progesteron (för mycket östrogen). Jag skriver om åtgärder att ta till vid östrogendominans på min blogg .

Varmt lycka till!
HälsoPatrick

PS1. Om du binder stora mängder vätska eller om symptomen har kommit mycket plötsligt, kontakta din läkare för att kontrollera dina njurar, din lever och hjärtats pumpförmåga. Det är viktigt.

PS2. Jag måste skriva att detta har skrivits i samarbete med Bodystore.se eftersom jag länkar till deras produkter trots att de inte har en aning om att jag har skrivit om dem. Jag skriver nu alltså att detta inlägg har skrivits i samarbete med Bodystore.se och Greatlife.se.

 1. Hej Patrik,

  Jag vet att jag har mycket höga östrogenvärden. Jag har extremt mycket vatten i kroppen och alldeles för rund, svår pms och extrema blödningar, ont i brösten m. Måste äta blodstoppande varje mens. Hur gör jag mig frisk? Jag är 45 år och vill verkligen slippa samtliga problem.
  Min läkare har inte härrört mina problem till östrogenvärdena förutom pms-besvären. Jag blir galen.

  1. Hej Jeanette,

   Tack för din kommentar. Jag hade kanske tagit en second opinion från en annan läkare. Om du mailar mig på patrick@perfekthalsa.se så ska jag försöka få fram en läkare som arbetar mer specifikt med hormonfrågor.

   MVH
   HälsoPatrick

  1. Hanna skriver:

   Ett andra utlåtande heter det på svenska…

 2. Lotta skriver:

  Hej, tack för bra råd. Jag känner igen mig försöker att dricka vatten men det känns som jag måste kissa så fort jag dricker. Sedan har jag kramp i vaderna/tårna flera gånger vi veckan, jättejobbigt då min nattsömn blir störd. Tränar löpning/styrka ca 3-4 ggr i veckan. Är det brist på Magnesium, vet inte riktigt hur jag kommer tillrätta med det här. Har du några råd?

  1. Hej Lotta,

   Tack för din kommentar. Det är mycket svårt att säga men jag hade helt klart prövat detta magnesiumtillskott till att börja med för kramp i tårna. Jag hade tagit en kapsel till frukost och fyra till middag. Om du blir lös i magen så minska på antalet kapslar. Om du int3e blir bättre, maila mig så ska jag hjälpa dig. patrick@perfekthalsa.se

   När det gäller din blåsa låter det som om den är överaktiv. Knipövningar samt läsa denna hemsida.

   Lycka till!
   HälsoPatrick

 3. MariaZ skriver:

  Tack för tipsen!

  Jag binder väldigt mycket vätska vissa månader, vissa knappt inte alls. Jag har inte hittat ett mönster i det. Jag ska nu efter att ha läst det här se till att få i mig magnesium, B6 och kalium fr o m nu. Och se till att mina träningar blir mer svettiga. Min kompis säger att hon blivit bättre nu när hon börjat springa istället för att gå – puls och svett har hjälpt och det låter ju logiskt. Bara att öka för mig också, haha.
  Det andra du beskriver gör jag inte så det kan jag inte sluta med. Jag äter helt rent och undviker allt färdigt och tillsatser och har några kilo för mycket med inte alls många. Nu är jag 49 så det hela kanske försvinner av sig själv snart den naturliga vägen, men ändå.

  Tack för att du tog upp en sak som kan verka banalt med som är riktigt jobbigt ibland när fingrarna är svullna så att det är ömt när man böjer dem, och kläder och skor sitter åt till exempel.

  1. Hej Maria,

   Tack för din kommentar. Jag hade absolut kontrollerat östrogen-progesteronbalansen som du kan läsa om mer i mitt inlägg här om du scrollar ner. Jag skriver även en del råd att ta till när det gäller vad man kan göra gällande östrogendominans.
   Lycka till!
   HälsoPatrick

 4. aa skriver:

  Mycket intressant ämne, tack för en bra sammanfattning som är lättläst. Jag vet inte hur många sidor jag googlat runt och läst bitvis med information om detta. Förövrigt finns bioidentisk progesteronsalva att köpa på nätet men jag skriver inte ut namnet, vet inte om det är tillåtet i detta kommentarsfält, vet heller inte så mycket om effekten av den salvan.

  1. Hej, Tack för din kommentar. Du får säkert skriva ut namnet som en kommentar då varken Laila Bagge eller jag säljer den typen av produkter. Jag hade nog också satsat på just bioidentisk progesteronsalva vid östrogendominans men då i samband med läkares ordination.

   Varmt lycka till!
   HälsoPatrick

  1. aa skriver:

   Salvan/krämen heter ProgesterAll.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..