Är det fejk eller riktig som gäller?

whitetree

Man ser inte skogen för alla träd brukar man ju säga. Lite samma sak när man skall köpa gran. Man tittar och tittar, jämför och jämför och det är ett evigt rännande fram och tillbaka för att hitta den där perfekta granen.
Köper ni riktig eller har ni plastgran?
På senaste år tycker jag att många har svängt lite kring det här med gran. Den har helt plötsligt blivit som ett jobbigt måste för många och den skall helst kastas ut så fort det är möjligt. Gärna direkt efter nyår.
Varför är det så? Håller vi på att stressa sönder julen också? Upp med allt, gärna tidigt i december så vi blir av med det och kan stryka ett streck eller sätta en bock på att vi överlevde även denna jul? Nä, fy. Låt julen få sprida lite lugn i era hem!

Är ni petiga med hur granen kläs? Eller är det fritt fram för allt möjligt i alla olika färgskalor? En av mina vänner, hon är helt manisk när det kommer till att klä granen, nästan så ingen i familjen får hjälpa till för då blir det inte rätt. Varje kula har sin plats. Och barnens smällkarameller de så flitigt pysslat ihop på dagis eller fritids förpassas ner i en låda.
När jag letade lite bland bilder så fastnar man lätt på dessa fina julgranar med bara vita kulor och kanske lite guld.
Fint. Men då måste jag ju ut och handla. Nästa år kanske.

julgranguld

I USA har de en ganska mysig tradition jag varit med om ett par gånger. Man gör girlanger av popcorn och hänger i granen istället för glitter. Vill så gärna prova det någon gång. Problemet blir väl att alla popcorn äts upp innan de hinner träs på snöret.

popcornigran

Lite kuriosa om granar för den som är intresserad:

Innan vi tog in julgranar i Sverige förekom en sed att sätta granar, med endast toppruskan kvar, på gårdsplanen. En granruska utanför stugan betydde att julefrid skulle råda. Man strödde också ut granbarr runt husen. Det skulle skydda mot gengångare och andra onda makter – man trodde att de var barfota och att stickiga granbarr skulle stoppa dem. En sista rest av det här är att man i dag lägger granris att torka fötterna på utanför ytterdörrarna under julen.

Det dröjde ända till 1800-talets mitt innan seden med julgranar inomhus började sprida sig i Sverige. Små julgranar på en spikad korsfot, som man kunde ställa på bordet, var till en början vanligast.

Till de första julgranarna tog man vad man hade hemma – till exempel vaxljus, äpplen och kakor.

Till jul huggs det runt tre miljoner julgranar nu för tiden!

Källa: Borås tidning

Härlig julefrid på er!
Kram L

 1. Mia skriver:

  Ska det vara så ska det vara en riktig,
  gärna med personliga grejer ingen superstylad. En gran ger riktig julstämning även om jag var total granmotståndare tills jag träffade min sambo. 🙂 Brukar köpa julgranspynt på resor.
  Roligt att du gör så mycket inlägg nu!! 🙂

 2. Filippa skriver:

  Vad har jag missat?
  Är det avstressande att släpa in ett träd i huset,hänga massa saker i och sen jaga barr hela julen?
  Vi brukar ha gran för att barnen vill ha det,men jag har inte upplevt att jag får ngn form av julfrid av det.
  Mysigt och fint,visst,men det måste ju få vara upp till var och en hur länge osv den ska vara kvar.
  Sen har väl människor varit relativt stressade i dec ganska många decennier så där har kanske du missat ngt Laila.
  Ha en fridfull God Jul och spara granen så länge du vill!

  1. Så olika det kan vara. Vi har väl helt olika nivå av stress kan jag tänka. Själv tycker jag det är fridfullt med gran och den får gärna stanna så länge den vill. Barren dammsuger jag bara upp. Att jag tog upp det var på grund av en diskussion jag fastande i där några ansåg att granen ska in tidigt så man får ut den tidigt. Over and out. Jag tyckte tvärtom men kunde inte låta blir att fundera lite på det. God Jul och hoppas du finner julefrid i något annat än granen och alla barr. Kram L

 3. Marie skriver:

  För min del blir det plastgran, som alla andra år, tål inte vanlig gran. Och mig gör det inget trivs bra med det 🙂

 4. Helen skriver:

  Hos oss kommer inget annat än riktig gran 😁 min make är en riktig skogsmänniska så han är hellre utan än har plast 😀 han var å hämta den igår med skoter 😀 vi har ej tagit in den ännu 😊 blir nu i början på veckan 😆 jag tycker röda pumlor å glitter är finast 😊 men våra barn har klätt granen i alla år å dom har fått göra som dom vill å även satt i sitt hemgjorda pynt, å det är väl jul det 💖 kram från Boden 😀

 5. Barbro skriver:

  HejLaila! Vi har plastgran på grund av att det finns familjemedlemmar som är allergiska på riktig gran inte roligt men ett måste här. Granen klädde vi igår och ett måste är att ha pepparkakshjärtan som mitt barnbarn har hjälpt till att baka och sedan hänga i granen blandat med lite änglar och kulor och glitter. Och som pricken över i julbocken intill granen. Härlig julefrid på dig också.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..