Hjärnan tvingar oss

hjarna

Kan du inte heller sluta kolla Facebook? Du scrollar och scrollar. Kan inte låta bli att titta. Sträcker dig efter telefonen hela tiden. Försvinner ner i den?
En väninnas man läser tidningen Illustrerad Vetenskap och visade mig en intressant artikel.
Det står bland annat såhär:

Hjärnan tvingar oss att kolla Facebook. 
Hämningslösa hjärnceller suger dig fast vid skärmen, men hjärnscanningar visar att de konstanta tvångshandlingarna på nätet bryter ner din hjärna.
En stor undersökning bland över 11 000 europeiska ungdomar visade att 4,4% var beroende av internet. Det innebar att man lägger mindre tid på aktiviteter, familj och vänner. En del forskare menar att internetberoende är en variant av den psykiska åkomman OCD, som ger tvångshandlingar som hjärnans nervceller inte kan kontrollera.
Vanan kan dock brytas och det är en fördel att skippa sociala medier då och då.
Kinesiska forskare har visat på att långvarigt internetberoende kan orsaka skador på hjärnan.

Sant eller inte. Nja, det får var och en sia om.
Men jag tror att det är nyttigt att lyfta blicken från skärmen ett tag och rikta fokus på det verkliga i livet. Våra riktiga vänner och familj.

Kram L

 1. rabatt skriver:

  Känns som det är betydligt fler än så som är internetberoende

 2. P skriver:

  Har aldrig funnits på fb och är såå glad för det, tycker det är en fruktansvärd utveckling sk sociala medier tagit, snarare osociala, och bara det att du skriver ”TROR att det är nyttigt att…” visar ju hur sjukt fel det har gått. Skrämmande, hur ska det gå för den nya generationen egentligen?

  1. P skriver:

   Vill bara poängtera att det INNAN fb fanns flera liknande sidor, tex ”Sylvester” som jag var med på, och det var ju kul ett tag men tröttnade, så för mig var inte fb nåt nytt och spännande direkt…tror dessutom folk också kommer tröttna till slut, liksom jag gjorde.

  1. Marie skriver:

   Jag har inte heller FB utan jag umgås med mina nära och kära IRL istället!

   1. P skriver:

    Bra där Marie!

 3. Maria skriver:

  Har funderat ett tag på om du skaffat dig en spökskrivare…
  Texterna är annorlunda skrivna och framför allt kommer inläggen oftare. Hur ligger det till?

  1. Ellinor skriver:

   Ja det är alldeles för uppenbart! Så trött på dessa utfyllnadsinlägg som nån annan knåpat ihop.. Opersonligt och ointressant.

  1. Louise skriver:

   Jag struntar fullständigt i om du nu har skaffat dig en spökskrivare eller inte, det finns inte en enda större bloggare som inte har det idag. Kolla Carolina Gynning t ex, hon har väl inte skrivit ett eget inlägg på flera år. Tycker det är superhärligt att det uppdateras lite då och då här inne med blandade tips och lite personligt från dig. Om man på något sätt störs av det så är det ju så enkelt att låta bli att läsa! Gott nytt år Laila!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..