Tips inför renoveringskaos

renovering

Eftersom det blev sjukstuga här så fick vi ju skjuta upp starten på vår renovering. Lika mycket som jag längtar efter att få komma igång, lika mycket fasar jag också. Det är inte alltid helt lätt att leva mitt i en större renovering och det är viktigt att man är synkade innan man sätter igång och att man är redo att för en tid acceptera totalt kaos.

Idag så har vi i Sverige lite av en renoveringsboom, en boom som dessutom pågått i flera år och som heller inte ser ut att stanna av. Kort och gott, vi renoverar mer idag än vad vi gjorde förr!

Jag tror att sociala medier har en stor del i detta, vi inspireras dagligen av hur fint det är hos alla andra och det känns som att många hela tiden strävar efter något lite, lite bättre och lite, lite finare.
Det är ju superhärligt att få fixa hemma, få det helt nytt– men det finns några saker som man bör ha i åtanke också och där tyvärr många klivit rakt ner i olika fällor.
Hittade lite nyttigt hos Renoveringstips för alla er som står inför en renovering.

Här är några saker om är bra att tänka på:

 • Man saknar kunskap. Att renovera kräver planering, det kräver kunskap och det kräver erfarenhet. Visst: det må se lätt ut att byta golv – men i själva verket så är det något som både tar tid och som kräver stor koncentration.
 • Man slarvar: något som hör ihop med föregående punkt. Att renovera enbart med det slutliga målet i åtanke är sällan en bra idé. Detta sett till att många tror att vägen dit kommer att bli spikrak och då man upptäcker att det är en ganska krokig sådan så skapar man genvägar och fuskar, enbart för att bli färdig snabbare.
 • Man tar ingen hjälp: Står man inför att renovera ett viktigt område i sin bostad – i synnerhet badrum och köket – så är det viktigt att man inser sina egna begränsningar. Menas här: saknar du erfarenhet av att kakla, dra vatten och jobba i våtrum – är det då verkligen en god idé att testa? Märk väl; andra saker – måla om, tapetsera, sätta upp hyllor etc – är sådant som du kan göra på egen hand. Ställ konsekvenserna av ett misslyckande mot dina egna kunskaper. En vattenskada är, helt enkelt, inte värt det.
 • Man har inte råd: det finns en baksida av all renovering också. Fönstershopping. Har grannen nyligen byggt om sitt kök – ja, varför skulle då inte vi kunna göra detsamma? Det är svårt att inse att man inte har de ekonomiska musklerna som krävs – ännu; det går alltid att spara! – men det är en insikt som måste komma innan- och inte under eller efter ett projekt. Renovera för pengar du har; det går att göra fint även med relativt små medel.

Ni som precis har gått igenom detta, vilka är era bästa tips och hur gjorde ni för att ta er igenom det?

Kram L

 1. Laila skriver:

  Jag har bott i flera villor. Som verkligen behövt renovering.
  Jag hade tur som var gift med rätt man! En kille som verkligen kunde allt!
  Som kunde göra det mesta själv.
  Det vi inte hann göra själva anlitade vi folk till å göra bla stensättning.

 2. Kör inte hela renoveringen på en gång! Se till att det finns en ”fredad zon” där ni kan ha det mysigt och koppla av i kaoset. Microugnen är guld under den här tiden. Kolla med era lokala leverantörer om offert som inkluderar montering, ofta blir det inte mycket dyrare än att handla på nätet och tro att man ska hinna/orka göra så mycket själv för att ”spara”. Var beredd på att kompromissa om allt inte finns på plats, välj en enklare lösning tills ni hittat exakt det ni vill ha. Ta ett ”röja upp och slänga kartonger och byggspill”-ryck varje helg för att minska röran, den frestar på mer än man tror. Täck dörröppningar och liknande med byggplast för att minimera att byggadamm tar sig in i varenda vrå, det sparar mycket tid senare. Lycka till, det blir värt det när ni är klara!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..