9 helt fantastiska projekt att gjuta i betong

Nu när våren pockar på så är det verkligen dags att ta itu med betongprojekten. Och för dig som tycker det verkar krångligt. Det är det inte, det är lite samma känsla som när man lekte i sandlådan med hink och spade. Blanda bara betongen enligt anvisningarna på förpackningen och se till att betongen får brinna tillräckligt länge innan du tar bort formen. Och för dig som fortfarande känner dig osäker, så finns det massor av bra böcker på bibloteket och enkla youtube videos på hur man gjuter betong. Så här kommer 9 fina projekt att inspireras av till vårens betonggjutning.

 

diy-concrete

En riktigt fin klädhängare får du genom att sätta i rundstav i formen innan du häller i betongen. Glöm inte att sätta i beslag på baksidan så du enkelt kan fästa hängaren i väggen.

diy-concrete1
Bild: Gorgonia 

Ett lite svårare projekt är att gjuta av dockhuvuden. Till detta behöver du en bra form som du gör av formgummi som du köper i hobbybutiken. Där får du även tips och råd om hur du gör din egen gjutform. Riktigt roligt men kanske som sagt lite trixigare att göra.

diy-concrete2

Bild: Paper & Stitch

Små stjärnor till ljusstakar gör du genom att hitta en form som är som en stjärna. Dessa ljushållare är gjutna i pappersaskar.

diy-concrete3
Bild: Alexa Lixfeld 

Stiliga fat i betong gjuter du enkelt i tex. en hink. Glöm inte att titta på undersidan och botten av det du ska använda som gjutform för att få en uppfattning om hur resultatet blir.

diy-concrete4

Bild: Etsy Frauklarer

Varför inte gjuta en diamantformad vas? Denna form skulle jag göra genom att klippa ut pentagonformer som jag tejpar ihop till en form med hjälp av silvertejp. Smörj gärna formen innan med ex. olja och häll därefter i betongen.

diy-concrete5

Bild: Paper & Stitch

Denna fina ljusstake är gjuten i ett pringlesrör. Riktigt fint och enkelt!

diy-concrete6

Eller varför inte gjuta ljushållare i plastmuggar?

diy-concrete7
Bild: Antropologie

För den avancerade betonggjutaren, kan man inspireras av alla dessa fina former på lampfötter.

diy-concrete8
Bild: GANT lights 

Sen mitt favoritprojekt är denna lampan. För att den inte ska bli alltför tung så skulle jag först bygga en lampa i ex. plywood som jag sedan flytspacklar med betong. Då får du ner vikten på lampan och den blir enklare att fästa i taket.

Mina tips för en lyckad gjutning:

  • Blanda betongen enligt anvisning på förpackningen
  • smörj gärna formen innan du häller i betongen så det släpper enklare när du ska ta bort formen
  • Använd dig av saker du har hemma, som matlådor, mjölkförpackningar, plastglas, hinkar. Ja allt möjligt kan du ha som gjutform. Tänk på att den gärna behöver vara lite flexibel så du enkelt får ut den gjutna betongen.
  • Betongprojektet blir som du gjuter. Är det en slät yta så blir det sedan en slät yta. Har gjutformen en spräcklig yta så blir gjutningen spräcklig och så vidare.

Hoppas att det kliar i betonggjutar fingrarna nu för har man väl börjat så är det svårt att sluta.

——————

För dig som inte vill missa något. Häng med Mormorsglamour på Facebook och Instagram
LOADING..