Digital detox- Avgiftning av familjen i en vecka

Denna vecka har vi bestämt i familjen att vi ska ha digital detox. Det vill säga ingen iPad, ingen dator, inget Netflix, youtube eller play kanal. 

vadtyckerni1

I vanliga fall så har barnen två speldagar i veckan. Men det har på senaste tiden blivit fler dagar än så och jag upplever att barnen blir sämre och sämre på att leka tillsammans. I takt med att den digitala världen kommer in i våra liv, så försvinner uppfinningsrikedomen och nyfikenheten.

Så jag blir lite rädd. Rädd att dagens barn inte klarar av tristess och att fantasierna och kreativiteten försvinner, dessutom upplever jag att barnens sociala förmåga blir sämre ju mer de får vara uppkopplade. Något som också blir så tydligt är att spelen ger en snabb kick och bekräftelse som är svår att få i det vardagliga livet.

Upplever själv under de perioder när jag varit som mest uppkopplad att jag blir blasé och upplever att jag aldrig känner mig riktigt nöjd. En krypande känsla i kroppen. Att det ska gå fortare, fortare och fortare.

Så i går så började vi med att plocka undan paddorna och Smart tv:n. Jag och sambon får bara vara uppkopplade under arbetstid. Men så fort dagen är över måste vi stänga av internet. Det är då man inser hur ofta man går in och slösurfar. Så fort det är det minsta tråkigt eller jag väntar på något. För att inte tala om hur många gånger jag tittar av mailen per dag. Istället för att schemalägga det med kanske tre tillfällen per dag och sedan beta av dem i lugn och ro.

Jag tycker detta är en svår nöt att knäcka och är riktigt nyfiken på hur ni gör i eran familj och hur ni upplever det digitala livet.

Hur gör ni med surftiden i familjen och med barnen? Hur påverkas ni som familj? Märker ni skillnad på familjen när ni är mycket uppkopplade och när ni är mindre uppkopplade?

Ja många frågor. Men detta är något som upptar mycket av mina tankar. Så det skulle vara så kul att höra.

 

 1. Vår tjej är 5 år och det bästa hon vet verkar vara just tv eller spela på ipad. På veckorna när det är förskola så blir det bara att titta någon kvart på morgonen medans vi själva gör oss i ordning och då är det Barnkanalen som gäller. Jag upplever att just Barnkanalen har lite mer lugna och sansade program mot övriga utbud. Efter förskolan blir det varken tv eller ipad.

  På helgerna är det dock en helt annan femma och vi skulle också behöva detoxa familjen. Vi märker på M att hon blir väldigt rastlös och kan inte komma på saker att göra förrän efter en lång stund efter tv-tittandet så det är absolut en koppling där. Och tyvärr så blir det att tv:n får vara barnvakt på morgonen för att man ska få sova lite längre än till 6:00. Men som sagt, vi behöver också ta oss en funderare på den där detoxen.

  1. Ja precis så Ulrica! Håller med om Barnkanalen. Vi tog faktiskt bort alla andra barnkanaler förutom den. Just för att barnkanalen känns lite mer genomtänkt och man faktiskt lär sig en massa av att titta på det. I kontrast till många andra barnkanaler som jag inte kan säga riktigt samma om.
   Kram
   Helena

 2. Våra killars ”speltid ” brukar vi ofta tyvärr heller inte hålla därför har vi börjat med iPad fria dagar . Fungerar super, killarna är mer harmoniska och framför allt leker m lego mm!

Comments are closed.

LOADING..