INSPIRERANDE DAG PÅ NORDISKA MUSEET TILLSAMMANS MED INSPIRERANDE MÄNNISKOR

I går vid lunch samlades vi ett gäng kreativa människor på Nordiska Museet. För en fullspäckad dag med inspiration och samtal. Vi började med en lunch och presentation av alla som var där. Det var Frida Arnqvist Engström och Erika Åberg tillsammans med Nordiska museet som anordnat dagen. Förbered er på ett bildregn. Har ändå försökt att rensa mellan fotografierna.
en fick vi en guidad visning av Rejält retro av Lena Landerberg. Helt fantastiska möbler, med otroligt skickligt hantverk bakom varje möbel. Tanken med utställningen är att inspirera och att man efter avslutad visning ska få blodad tand på det här med vackra äldre möbler och flytta in dem i sitt eget hem. Och det var något de lyckades med efter denna dag. Ett vackert handmålat skåp skulle mer än gärna få flytta hem till mig.
Bild lånad från @nordiskamuseet 

Här är vi hela gänget, människor som använder sitt skapande på flera olika sätt att försörja sig på. Jag har sagt det förr och säger det igen. Jag får nästan nypa mig i armen för att jag får vara med och träffa alla dessa inspirerande människor, som dessutom sitter på så mycket kunskap. Och man vill aldrig att de ska sluta berätta.

å får ni en bildkavalkad av vackra möbler.
Efter den guidade visningen i Rejält Retro gick vi upp till materialbibloteket. Det är då man inser att det finns mycket kvar att lära. Tänk vad härligt att man aldrig blir fullärd! Vet att jag sett liknande hängslen tidigare och redan då bestämde mig för att göra ett par egna. Nu har inte tiden funnits. Men det ligger fortfarande på att göra listan. Så vackra. Tänk dig dessa fint broderade hängslen på ett par snygga kostymbyxor med häng…
Vi fick även en visning av konservatorernas favoritprylar ifrån magasinen som innehåller 1,5 miljoner saker. Det är alltid så inspirerande att få höra hela historien bakom ett föremål. Här en födelsedagstavla som gjordes 1881.
Nästa föremål var dessa fina skor och väska. Fantastiskt vackra med ett hantverk utan dess like. Det är något som slår en, hur otroligt viktigt det var med vackra detaljer på allt i från askar till stora möbler. Man kanske inte inhandlade så många saker. Men de få saker man införskaffade skulle vara ordentligt arbetade och ibland var man tvungen att dela upp föremålet i olika delmål. Ex. om man skulle köpa en stor Moraklocka. Började man att spara ihop till uret. Sen köpte man formen i nästa steg. Därefter de snidade detaljerna och till slut kom dekormålaren. Då förstår man att man inte så lätt bytte ut det föremålet.

Och det är detta som inspirerar mig i kontrast till det slit och släng samhälle där IKEA är den största aktören. Där även jag är med och konsumerar. Men det får en att fundera över samhället och utvecklingen.

ag tror aldrig jag sett vackrare tofflor/sandaler.
å här glad kan man se ut om man får hänga en lång stund på ett museum :)
Kvällen avslutades i den stora hallen på museet. Det var bara vi kvar och de tände upp hela hallen i färgat ljus. Där stannade vi en stund och drack lite vin och fick tillfälle att prata lite mer med varandra.

Som ni förstår en trevlig och inspirerande dag! 

LOADING..