Lite tips till dig som vill låta ditt barn tälja med täljkniv…

Eftersom att vi under hela våra barns uppväxt byggt hus. Så har barnen fått vara med en hel del under bygget, de har haft sina egna riktiga hammare ingen plasthammare här inte, är nästan lite allergisk mot plastfejk saker till barn. Utan riktiga saker, så man får lära sig på riktigt, snickra på riktigt. Och ja! de kommer slå sig på fingrarna någon gång, och det kommer göra ont. Men det är svårt att lära sig om man aldrig får pröva.

Idag är de riktigt duktiga på att slå i spik, minst dubbelt så snabb och träffsäker  som en annan.

 present har barnen fått en alldeles egen täljkniv, det är en av deras favoritsaker just nu. Att tälja med kniv, de kan sitta länge och tälja på en träbit eller gren och det syns att de njuter. Och jag vet själv, det är nästan något meditativt över att tälja. Tiden försvinner och man är bara ett med den där träbiten och kniven. Som man sakta formar. 

Ett tips till dig som ska låta dina barn tälja. Sitt gärna på stort avstånd från varandra. Mina barn sitter antingen med benen under sig, så som de gör på bilden eller med benen brett isär. När man täljer måste man alltid tälja ifrån sig. OBS! aldrig! emot sig. Det är då det lätt blir farligt.

Så länge som man håller hårt på dessa regler och barnen inte har en alltför slö kniv, så är det ingen större fara. Alltid så klart med uppsikt av en vuxen.

LOADING..