Lucka nr 21: Gör egen lera av Bikarbonat. Helt fantastisk att göra fina dekorationer med.

Då var det dags för lucka 21 i The Creative Collectives julkalender och jag tänkte visa hur man kan göra sin egna lera av Bikarbonat, majsstärkelse och vatten. Det blir en helt fantastisk lera som är enkel att jobba med och går att bränna i ugn eller lufttorka så att den blir hård.

diy-julkalender-egen-lera-recept-dekoration

För några år sedan gjorde jag något liknande och ni hör fortfarande av er om vattenmängden i receptet, som jag helt hade missat att skriva. Och efter att tiden gick så glömde jag hur mycket vatten det skulle vara i. Men nu så har jag fått tag på receptet igen och testade genast att göra.Recept för vit lera

1 dl majsstärkelse

2 dl bikarbonat

125 ml vatten

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme tills den tjocknar. Pass upp på slutet, då går det fort. Så passa kastrullen hela tiden samtidigt som du rör runt.

Häll över leran/degen i en skål och lägg över en blöt duk. Jag lät den stå i kylskåpet över natten men det går nog lika bra att använda den på en gång. Så fort den svalnat.

Jag kavlade ut leran ganska tunt och därefter använde jag pepparkaksformar. Leran går att torka antingen genom att den får lufttorka över natten eller så kan du sätta in den i 75 grader i ugnen under en timme.

 I varje figur gjorde jag ett hål, där man kunde trä i ett snöre.

Det blev en liten grangirlang.

Eller varför inte en liten stjärna att dekorera paketen med?

Igår var det Made by Mary som visade hur man gör egen Chaiblandning, så man kan göra både Chai-te och Chai-latte. Något som jag verkligen vill testa! Imorgon är det Craft & Creativity som bjuder på nästa lucka. Och om ni inte vill missa någon lucka, så glöm inte att följa oss på Facebook, där du får de senaste uppdateringarna och massor av inspiration till ditt kreativa skapande om de så är mat, bak eller pyssel.

 

————————————

Följ gärna Mormorsglamour i sociala medier så missar du inget. Facebook och Instagram @mormorsglamour

LOADING..