Måla en stor tavla! – Här berättar jag hur du spänner upp duken på kilram och gör en egen canvastavla

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

När jag väl målar tavlor så vill jag oftast måla stort. Att hitta uppspända stora canvasdukar på ramar är inte så lätt att hitta. Speciellt inte om man fått för sig att man vill ha den i en viss storlek. Då kan det vara bra att veta hur man gör när man spänner upp en duk på en kilram. När du ska göra en tavla som i detta fallet är ganska stor 120*120 cm. Då är det bra om du sätter en tvärslå i mitten på ramen. Det är krysset ni ser i bilden nedan. Den sitter där för att skapa stabilitet i tavelramen.

Jag köpte mina kilramslister färdiga i en konstnärsbutik och monterade ihop. Men du kan även bygga en egen ram. För att duken ska bli så rak som möljigt så är det viktigt att du spänner duken i rätt ordning.

 

montera duk på spännram

Börja med att fästa duken med en häftpistol i mitten på tavelramen och jobba sedan mitt emot hela tiden. Så om du börjar på kortsidan att häfta, gå då mitt emot och fäst en klammer där. När det är klart tar du och häftar fast duken på mitten av långsidan och gå därefter mitt emot på andra långsidan och sätt nästa klammer. På detta sätt jobbar du dig längre och längre ut mot kanten. Se till att hela tiden spänna duken då det inte blir några bubblor. Var inte rädd för att dra ordentligt. (Jag ber om ursäkt för att gifen går i lite fel ordning, men det är första gången jag gör en sån här rörlig bild, så jag fick inte till det riktigt. Men hoppas ni förstår principen)


montera duk på spännram
är du fäst duken ända ut till kanterna är det dags att göra kanten. Börja med att klippa två kilar in mot mitten. Vik därefter fliken som blir över mot tavelramen och häfta fast med häftpistol.

Nu är du klar med att spänna upp duken på kilramen. Så nu börjar det roliga. Att måla!

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

I ateljén kände jag att jag ville ha en tavla ovanför soffan som tog plats. Det var därför jag fick för mig att måla en egen. Jag har inte målat på många år, men när jag väl gör det så är det riktigt skönt att komma in i den där känslan att tid och rum försvinner. Men den känslan uppstår för mig mest när jag målar abstrakt. Just denna tavla som är väldigt geometrisk och styrd blir det inte riktigt samma känsla med.

Någon gång när jag har tid, så ska jag ta mig tid och måla mer abstrakta målningar. Men just nu under de senaste åren så har jag inte prioriterat målningen. Jag vet dock att den kommer att ta större plats i mitt liv framöver. Men kanske om 10 år.

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

 1. så fint det blev! och vilken fantastisk inredning i övrigt. älskar allt!

  1. Hej Johanna,
   Tack så mycket! <3 Älskar din blogg
   Kram
   Helena

 2. Gud vilken bra tutorial! Jag är riktigt sugen på att våga mig på en stor målning någon dag. Det kanske får bli ett projekt för sommaren.

  1. Hej Ruth,
   Vad roligt! gör det. Det är så kul att måla stort.
   Lycka till nu
   Kram
   Helena

Comments are closed.

LOADING..