Planera & strukturera din blogg och få tid och inspiration tillbaka

Efter sommaren har jag haft en liten bloggsvacka. Har trots allt bloggat i snart 8 år och nu under de senaste åren med nästan ett inlägg om dagen. Så det är klart att man får sina bloggsvackor. Blir trött på sig själv och det känns som att man redan har skrivit om allt och att saker och ting upprepar sig hela tiden.

Jag upplever att under de veckor som jag sätter upp ett schema för bloggen och håller mig till det innehåll som jag bestämt i förhand är de veckor då bloggandet känns enklast. Jag kan förinställa inlägg och slippa haspla ihop ett inlägg samma dag. Det är även då jag hinner planera för hur bloggen ska se ut, vilka projekt som ska komma och den röda tråden blir så mycket tydligare.

Stäm av med en vän

Karin och jag bestämde oss för att använda oss av Better Bloggers ”Bloggplan 2015”. Jag har tidigare arbetat ungefär på samma sätt. Men i all stress hade jag glömt bort min struktur och bloggade bara för dagen, vilket gjorde mig stressad. Nu fick jag återigen sätta mig ner och fundera över åt vilket håll bloggen skulle fortsätta.

Att göra det tillsammans med en vän gör även att man faktiskt får lite press på sig att göra det.  Och det var toppen, nu har jag satt upp mål för bloggen, planerat upp den och känner på en gång hur inspirationen och lusten kommer tillbaka. Det blir så tydligt åt vilket håll man vill och hur man ska lägga upp veckornas alla dagar.

Jag säger inte att detta är något som fungerar för alla, det finns säkert flera tusen sätt att lägga upp sitt bloggande på. Men för vissa kanske detta gör att det blir enklare, för andra kanske det bara blir svårare att blogga. Men testa er fram vet ja! 

Gör ett schema för inläggen

Jag gjorde ett enkelt schema för bloggen i Excel där jag skrivit upp alla veckans dagar i överkant och i vänsterspalt har jag skivit upp veckonumren. Under varje dag har jag dessutom skrivit upp de teman/ämnen som jag vill att varje dag ska innehålla. Detta gör det så mycket lättare att skriva innehåll till sin blogg och hålla den röda tråden. Det gör att jag kan producera material för flera veckor framöver. Jag har till exempel valt att lägga DIY inlägg varje söndag. Recept på måndagar osv. Varför då, kanske ni undrar? Jo för jag vet att min trafik är som störst på söndagar och det är oftast DIY inläggen som brukar gå bäst på söndagar.

Hur vet man det då? Jo genom att koppla sin blogg till Google Analytics som är ett helt suveränt statistikverktyg, där du både ser statistik på målgrupp, vilka som länkar in till din blogg och vilka inlägg som är mest intressanta. Ja det är en hel värld av statistik.

Du kan skriva ut veckoplaneringsverktyget genom att högerklicka på bilden och välja skriv ut.
Några av mina andra mål när det kommer till bloggen är att våga bli lite mer personlig och sen att det ska bli fler liggande bilder än tidigare. Hittills är de flesta av mina bilder stående. 

Jag har tidigare haft utbildningar på hur man startar och driver en blogg på bland annat Eskilstuna Folkhögskola. Skulle det vara av intresse att jag en gång i veckan delade med mig av mina erfarenheter och tips och trix här på bloggen med vad man kan tänka på för att driva en blogg? För viss kunskap har jag trots allt samlat på mig under dessa 8 år bakom tangentbordet.

Lämna gärna en kommentar här i kommentarsfältet eller maila mig mormorsglamour@yahoo.com och berätta vad ni tycker.

LOADING..