7 tips – Så får du bort löss från murgrönan

Gillar verkligen murgrönan som blomma och har testat att ha den hemma flera gånger men den har alltid angripits av löss. Så även denna gången. Och det börjar verkligen klia på hela kroppen så fort man ser dem. Men denna gången bestämde jag mig för att besegra dem. Så här kommer mina 7 bästa tips på hur man får bort lössen från murgrönan.

tips-loss-murgrona

Det visar sig att murgrönor inte gillar alltför torr luft utan gillar lite mer fuktig omgivning. Vi har ett riktigt tätt hus och ventilationsystem som gör att luften i huset är väldigt torr.

Tips 1: Duscha bort alla löss

Börja med att ställa växten i badkaret och duscha bort alla löss så gott det går. De som sitter kvar trots duschstrålen mosas med fingrarna. Titta igenom växten ordentligt.

Tips 2: Leca kulor

Så det tips jag då fick, var att plantera om plantan med lecakulor i botten och även blanda upp i jorden. Det gör att jorden håller sig fuktig lite längre.

Tips 3: låt inte växten torka ut för mycket

är det någon som är specialist på att få blommor att torka ut så är det jag. Förstår då absolut varför den fått löss

Tips 4: Vattningsdagar

För att råda bot på ovanstående problem så har jag planerat in en dag i veckan då jag ska vattna mina blommor i huset. För just murgrönan behöver vatten ungefär 1-2 gånger i veckan beroende på hur solen ligger på och hur fort jorden torkar ut.

tips-loss-murgrona_1

Tips 5: Gör eget lössmedel med såpa

Behandla din växt med 1 dl grönsåpa med 1 liter vatten, tillsätt 1-2 msk rödsprit. Se till att duscha växten med detta med några dagars mellanrum.

Tips 6: Köp starkare medel

Fungerar det inte med såpalösningen så kan man köpa Provado pinnar i blomsterhandeln som hjälper till att ta bort lössen. Dessa ser ut som pinnar som man sticker ner i jorden.

Tips 7: Funkar inget av dessa tips?

Ställ ut växten utomhus. Då brukar de flesta lössen försvinna. För växten trivs oftast bättre utomhus.

tips-loss-murgrona_2

Än så länge så verkar dessa saker ha hjälpt och just nu har jag en välmående murgröna som känns stark och som att den trivs här hemma.

Lycka till nu med murgrönan.

LOADING..