Stenstrand och ljuvligt hantverk

Idag bar det av mot Stenstrand som ligger längst ut på Torö i Nynäshamn. En jättevacker strand som får en direkt att assosiera till Gotland och de fina karja stenstränderna. Stenstrand är känt för sina bra vågor för de som gillar att vågsurfa och jag njuter i massor så fort jag kommer dit. Det är som att kroppen går ner på lågvarv och det enda som går att tänka på är de vackra stenarna som får inspirationen att sätta igång.

Precis på Stenstrand ligger keramikern Gisela Wollert-Olsson ateljé med utsikt över havet. All hennes keramik är inspirerad av Stenstrand och dess natur. 

Ser ni den otroligt vackra skålen i bilden ovan. Hon har utgått från stenarnas vackra mönster när hon glaserat stengodset och med stenen i min ena hand och skålen i den andra var det svårt att se skillnad. 

Eller dessa som drejats upp för hand, med en medveten oregelbundhet för att efterlikna björkens stam. Därefter varsamt målats och bränts i omgångar, det är vad jag kallar hantverk. Å det är sånt som gör att hela kroppen blir glad! Blir så in i vassen glad av vackert hantverk att det pirrar till av glädje i kroppen.

Tänk om fler skulle veta hur mycket arbete det låg bakom varje handgjort föremål. Min förhoppning inför framtiden är att fler skulle uppskatta riktigt hantverk framför masstillverkat.

Så med glada barn, mamma och sambo gick alla hem med sina minnen från Stenstrand och i handen min höll jag en påse med ljuvligt hantverk. Ett litet minne som ska få flytta in i sommarstugan.

LOADING..