Robust står fortfarande stadigt

Stephan Gips barnstol Robust är en äkta möbelklassiker. Ingen designikon direkt, men en trotjänare som sålt runt 200 000 ex sedan den såg dagens ljus 1962. Ja, de flesta ler igenkännande när de ser barnstolen med sin röda och gula kula. Och den är fortfarande i produktion, i dag genom Salén & Wicander.
När stolen var ny skilde den sig en hel del från konkurrenternas som ofta hade en bricka – barn skulle äta för sig själva på den tiden.

–    Men i Sverige hade vi en annan syn på barn och tyckte att de skulle sitta med vid bordet, berättar Stephan Gip som i dag passerat 70-årsstrecket men fortfarande ritar hus åt sigsjälv och vänner.

Vi är på Volvo showroom i Stockholm där stolen ställs ut under några dagar – nymålad och fin i tio färggranna varianter som nio formgivare gjort i ett arrangemang genom  branschorganisationen Sveriges Designer. 4–8 februari visas stolarna på möbelmässan i Älvsjö och sista dagen kl 13.00 auktioneras de ut med hjälp av Carl Barkman från Bukowskis. Utropspriset är 1500 kr, vilket är nypriset på en omålad stol.
Alla pengar som kommer in går till World Childhood Foundation.

–    Jag har sett många plagiat genom åren, berättar Stephan Gip. Värst var den gången som en unge i USA trillade ur en sämre kopia och fick en bula pannan. Självklart blev det stämning, först av butiken, som hänvisade till leverantören, etcetera. Till slut landade det i mitt knä – med ett skadeståndskrav på två miljoner dollar. Det var inte så kul, men jag lyckades förklara situationen för advokaterna.
 

LOADING..