Svenskt Tenn på bio

Har ni ännu inte besökt Svenskt Tenns nya, tillfälliga butik i gamla biografen Astoria på Nybrogatan så gör det nu! Den är, som det heter, verkligen värd ett besök.

Svenskt Tenn har alltid haft en enastående förmåga att attrahera såväl en borgerlig publik med välfyllda kreditkort och en mer konstnärligt sinnad kundkrets med betydligt tunnare plånböcker. Ung som gammal har lockats av Josef Franks makalösa mönster, möbler för bekvämt hemmaliv och Ja, vadå? Nånting utöver föremålen i sig är det som fortfarande efter rader av framgångsrika decennier utövar denna speciella dragningskraft.
Min egen reflexion är att det handlar om arrangemang, om konsten att inreda det där som det till slut kokar ned till. Hur man drömmer om att ha det hemma i vardagsrummet.
Estrid Ericson, som jag själv aldrig träffade, hade den uppenbarligen. Förmågan att hitta vackra ting och udda föremål som hon kunde lägga ihop på ett okonventionellt vis. Så att lyxen blev bohemisk och det enkla utstrålade flärd.

Idag susar det åter fram en människa i Svenskt Tenns butik, en person med denna ovanliga förmåga att skaka ut borgerlig tristess, uppnästhet och högfärd ur det unika utbudet. Konstnären, formgivaren och fingertoppsbegåvade dekoratören Cilla Ramnek sätter nytt ljus på Franks skapelser och förvandlar besöket i den gamla biografen till en näst-intill-happening. Själv vill hon också framhålla sin inredande kollega Karin Södergren. ”Utan henne skulle ingenting bli så bra. Vårt samarbete är så himla fruktbärande.”

I september flyttar firman tillbaka till Strandvägen 5 där man huserat sedan 1927, i nyrenoverade och utökade (60 procent större) lokaler. Det blir säkert jättebra. Till dess njut på Astoria.

LOADING..