Pumpapaj med pepparkaksbotten

Så här i Halloween-tider så hittade jag ett recept på en pumpapaj med pepparkaksbotten härom dagen när jag surfade runt. Liten kul är att min första tanke när jag såg receptet var på Philosophys duschkrämer. Hade nämligen två flaskor i just pumpadoft och pepparkaka förra vintern. Hoppas inte denna kaka smakar tvål bara, men smakar den bara hälften så gott som tvålen doftade så blir det en perfekt kaka. Jag har aldrig testat göra något med just pumpa, blir lite nyfiken…  Denna lördag har hittills varit hur lugn och vilsam som helst. Maken kom hem sent i natt och tog såklart sig en lite längre sovmorgon. Jag som hade lagt mig många timmar innan den arla morgontimman han kom hem, hade ändå inga som helst problem att sova lika länge jag. Så vi har alla tre, jag magen och maken snusat och ”slösat” bort stora delar av denna lediga dag, men det gör inget. Hade inga måsten på schemat och ibland är det verkligen sååå skönt och jag ska ju vila, vila, vila i mitt tillstånd 🙂

Nu ska jag ta en sväng om med dammsugaren. Inte ”hunnit” med det tidigare i veckan. Sedan blir det mera mys och lugnt i stugan. Ska kika på andra avsnittet av ”Så mycket bättre” som jag blev väldigt positivt överraskad av förra lördagen. Någon annan som såg programmet?

Här kommer receptet på kakan för den som kanske är intresserad:    

Ingredienser – 8 personer. 250 g pepparkakor200 g smör800 g pumpapuré (burk)2 dl farinsocker1 dl strösocker1 tsk salt3 msk sirap (ljus)3 msk Whisky3 tsk kanel3 msk ingefära (färskriven)1 krm Muskot (riven)6 st ägg2 dl kondenserad mjölk

TillbehörVispgrädde

Gör så här:Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och mixa pepparkakorna i en matberedare. Tillsätt smöret och pressa ut deg i en stor pajform (eller i två mindre). Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll sedan i pumpasmeten i pajformen. Sätt in i ugnen och grädda i 45 min. Sänk värmen till 175 grader efter 15 min. Stäng av ugnen när pajen gräddat klart och låt den stå i ugnen med öppen lucka i ytterligare 20 min. Låt den sedan kallna. Vispa under tiden grädden tjock med en visp. Tillsätt eventuellt lite strösocker i den vispade grädden. 

Pajen kan med fördel stå över natten i kylskåp innan servering. Detta gör att pajen drar åt sig av de goda kryddorna och blir saftigare. Pumpapuré på burk kan vara svårt att hitta i butik. Alt: Koka och mosa pumpa.

Ha en skön kväll, kanske hörs vi lite senare, annars blir det imorgon igen hoppas jag!

Kramar ♥