1-års tårtan

1-års tårtan som många av er verkade gilla!

God eftermiddag!

Ni är många som både mejlat och skrivit bland kommentarerna och efterfrågat receptet på tårtan jag bakade till Maximilians 1-års dag. Jag använde exakt samma recept på allt (minus lagret med lemoncurd) till Maximilians lilla minitårta men jag drog bort ungefär hälften av sockret bara.

Tårtbotten:

Tårtbotten gör jag efter detta recept. Verkligen superbra om man vill ha en luftig och hög botten, enkelt också då man alltid utgår efter mängden ägg i ett glas (ja ni ser själva vad jag menar om ni läser receptet).

Vaniljkräm Ingredienser: 2 äggulor 3 dl mjölk 3 msk socker 1 msk potatismjöl 1 vaniljstång

Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den absolut inte koka eller brännas i botten, utan håll koll hela tiden. Låt krämen svalna.

Här är tårtan under monteringen, vaniljkräm i bottenlagret, mellanlagret lemoncurd och så mosade hallon längst upp här saknas fortfarande det sista tårtlagret över.

Själva tårtmonteringen:

Baka tårtbotten enligt anvisning i receptet ovan och låt den svalna helt. Man kan förbereda och baka själva botten flera dagar innan och frysa in för att spara tid. Det gjorde jag och det fungerade alldeles utmärkt.

Skär tårtbotten i fyra lika delar (ett tips: snurra på den när du skär, enklare att få den jämn). På med den egenkokta (nu kalla) vaniljkrämen på bottenlagret. På med nästa del av tårtbotten och bred ut ett lager med lemoncurd (jag använde Robertssons) över. Sedan ska ytterligare en del av tårtbotten på och så på med ett lager färska hallon som jag mosat (inget socker alls i dem då jag tycker att både tårtbotten, vanlijkärm och lemoncurden är söta i sig, ogillar för sliskigt).

Sedan gjorde jag en smörkräm med vispat smör och florsocker som jag ”spacklade” sidorna runt själva tårtan med för mer stadga och så ett lager grädde på själva toppen, inte runt kanterna (inget socker i grädden heller) och sedan på med ett köpt marsipanlock och pudra över med florsocker. Detta vita lock jag använde mig av är ICA s egna marsipanlock köpt från ICA Kvantum. Sedan kan man ju dekorera som man själv önskar. Jag använde ett tjockt sidenband (som man såklart får knyta loss när man väl ska skära tårtan) runt och så riktiga rosor på toppen.

Lycka till!

Sätter man sedan tårtan på ett fat med fot blir det ännu lite festligare. Detta kommer från Sagaform

Hoppas att ni får till era tårtor, inte särskilt svårt. Jag är verkligen ingen tårtmästare så kan jag kan ni!

Ha en fortsatt fin eftermiddag, nu ska vi strax bege oss iväg för vaccinationsspruta, hua!

På återseende!

Kramar ♥