Maffig chokladtårta

Snyggaste tårtan jag bakat är nog denna chokladtårta fylld med chokladmousse och hallonmousse med en lager chokladkräm runt hela skapelsen.

Godkväll!

Ni är många som precis som förra gången ville ha

receptet

på tårtan vi bjöd på i söndags då vi hade

kalas

nr två för Maximilian. En riktig

chokladbomb

fylld med len

hallon- & chokladmousse

och så ett stelnat lager med mörk choklad runt om.

Maffig!

Ingredienser:

Kaka: 225 g rumsvarmt smör 3½ dl socker 4 ägg 5½  dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1½ tsk bikarbonat 1½ vaniljsocker 2 ½ dl vatten 1½ dl kakao

Hallonmousse: 14 dl frysta hallon (ca 600 g) 4 dl gelésocker multi (Dansukker) 1 msk Vaniljsocker 6 dl grädde

Chokladmousse 6 dl grädde 4 äggulor 200 g mörk chokladChokladkräm 500 g mörk choklad 1 dl vispgrädde 150 g smör

Toppade den med rosblad, skulle varit kanderade, men där går gränsen orkade inte pilla med det!

Gör så här:Dag 1: Sätt ugnen på 175º. Smörj och mjöla 2 runda bakformar (har du bara en får du använda den flera gånger). Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser förutom kakaon och rör ner i smeten tillsammans med vatten. Vispa till en slät smet. Tillsätt 1½ dl kakao. Blanda väl. Grädda bottnarna i ca 30 minuter. Låt svalna och stjälp upp på galler. Gör under tiden hallonmoussen: Koka hallonen till mos i en kastrull. Sila bort kärnorna. Koka upp hallonmoset och gelésocker. Tillsätt vaniljsocker. Vispa grädden. Var noga med att vispa den lätt eftersom moussen skär sig om grädden är för hårt vispad. När hallon-gelatinblandningen börjat stelna, vänd ner den vispade grädden och ställ in i kylskåpet i minst 2 timmar.

Gör sedan Chokladmoussen: Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt här heller). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Låt moussen stelna i kylen minst 2 timmar. När kakorna svalnat helt och mousserna har stelnat Dela bottnarna så du får 4 bottnar. Varva mousse och bottnar avsluta med sista botten, ingen mousse på den. Ställ in hela tårtan i frysen över natten.

Dag 2:

Gör chokladkrämen:

Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över ett vattenbad. Låt svalna helt och vispa sedan med elvisp till en slät kräm. Låt svalna tills den får samma konsistens som smör. Ta då ut tårtan ur frysen och bred snabbt på chokladkrämen över hela tårtan med en slickepott, även på sidorna. För att undvika smulor i chokladsmeten är det bra att lägga en stor klick längst upp och arbeta utåt.

Dekorera med rosblad (kanderade om du vill men det hann jag inte med körde på färska). Se till att tårtan tinat helt innan du serverar. Håll en vass kniv under varmt vatten.torka av den och skär ett snitt gör samma procedur inför det andra snittet för att få snygga bitar (det gjorde inte vi så ingen av oss blev gift om man säger så men de flesta av oss var redan gifta så det gjorde inget ;-))

Phu! Det var en hel del att skriva av från ELLE Mat & vin som receptet ursprungligen kommer ifrån!

Lycka till!