Fettisdagen och minisemlor

Den enda semlan idag i detta hus är denna söta mjuka lilla varianten från Bombadill

Tror inte att den är lika god som originalet, men den kladdar absolut mindre 😉

Idag är det fettisdagen!

Fettisdagen är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl)kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

För övrigt kan jag upplysa er om att denna dag på franska kallas för ”Mardi Gras”. I Finland kallas fettisdagen för ”fastlagstisdag”. I Österrike heter dagen ”Faschingsdienstag” och firas med karneval och festande. I England, USA och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för ”Shrove Tuesday”, en dag då man äter pannkakor till middag.

Allt detta enligt Wikipedia

Minisemlor – mums!

Bjuder er förutom denna mycket viktiga information om fettisdagen 😉 även på ett recept på minisemlor som är favoriten för min del, precis lagom stora. Nu lät det som jag bakat dessa det har jag inte, aldrig testat men gillar att köpa minivarianten framför de större bullarna.

Semlor20 st minivarianter Ingredienser: 50 g jäst 50 g smör 2 dl mjölk 1/4 tsk salt 2 msk socker 1 tsk stött kardemumma 1 ägg 6-7 dl vetemjöl + ägg till pensling

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet tillsammans med salt, socker, kardemumma, lätt uppvispat ägg och det mesta av mjölet.

Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Forma 20 minisemlor. Jäs bröden under bakduk i ca 30 min, grädda i 250 grader ugn i mitten av ugnen i ca 8-10 min.

Inskolningen gick toppen även idag och även BVC besöket! Nu ska vi ut på dagens andra vända i solskenet. Det känns som en riktig vårdag med 4-5 plusgrader och snön smälter i snabbtakt just nu, helt underbart!

På återseende!

Kramar ♥