Apelsin- & pepparkakscheesecake

Denna cheesecake har en botten gjord på pepparkakor och en krämig fyllning med apelsinsmak. Perfekt att bjuda på så här till jul.

.

Godkväll!

.

.

Just nu yr snön utanför fönstren och man är väldig glad att man slipper bege sig ut i detta busväder. Här inne doftar det ljuvligt från både värmd glögg och nybakad apelsin- & pepparkakscheesecake som vi ska hugga in på lite senare här under vår lilla uppesittarkväll så här kvällen före julafton!

.

Säkert är ni redan på det klara med vad ni ska bjuda på så här under julhelgen i bakväg, men om inte är detta ett hett litet tips till kaffet någon dag här under julen, mums!

.

Ingredienser:

100 g smör eller margarin30 pepparkakor

.

Fyllning:

200 g philadelphiaost1 1/2 dl socker3 ägg1 msk finrivet apelsinskal2 msk pressad apelsinsaft

.

Topping

2 dl crème fraiche1/2 dl florsocker1 apelsinpepparkakor

.

Gör så härSätt ugnen på 175°C. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port).

Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.

Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.

.

Receptet kommer ursprungligen från Buffe

.

.

Lycka till med bakningen!