Planera för utomhussäsongen!

Bilder från förra sommaren 2013

.

Det går ju onekligen inte att låta bli att längta och planera för utomhussäsongen som börjar om någon månad eller vad säger ni? Jag älskar verkligen att kunna vara ute på vår lilla egna plätt under sommaren, och ha en skön avslappnad plats att sitta vid med mitt morgonkaffe. Köpte en utomhussoffa förra året från Caneline, och längtar tills den kommer på plats igen på terrassen tillsammans med resten av utemöblerna!

Har inte så många projekt för uteplatsen mer än att det ska planteras växter och blommor för en lummig känsla, men en sak som jag hoppas vi kan fixa innan sommaren är här är att sätta upp en spaljé runt platsen där vi förra året hade vårt trädgårdsbord och stolar. Förra året blåste det rätt mycket där stundtals, och jag kände mig aldrig nöjd med just den delen. Noll och ingen mysig ombonad känsla, utan mer som man satt rakt upp och ner på första parkett på gräsmattan. Så ett litet vindskydd runt trallen vore inte fel alls när vi ska sitta och äta våra grillmiddagar i sommar.

.

Tänker mig så här fast inte att det ska gå hela vägen ut på kanterna som det gör på denna skiss, utan tänk bort stolpen längst till vänster och längs till höger så blir det mer som jag tänker mig. Och inte riktigt lika högt kanske..

.

.

Staka ut platsen och placeringen av spaljén. Sätt käppar som motsvarar var stolparna ska stå. Ett cc-mått på 1 000 mm är lagom. Sätt första stolpen i ett hörn och låt övriga mått utgå från den.

.

Dra ett snöre mellan käpparna för att få en rak linje. För att kunna kontrollera att hörnen blir vinkelrätta, bygg en överdimensionerad vinkelhake i trä. Ta två raka reglar, skruva ihop dem i 90 grader. Förstärk vinkelhaken med en snedsträva. Lägg vinkelhaken utmed den dragna linjen och kontrollera utstakningen.

.

Jordankare och stolpar

Förbered stolparna genom att kapa dem till rätt längd och snedkapa dem upptill.

Jordankare är bra att använda som stolpfästen där jordmånen är lättforcerad. Sätt en spillbit av stolpämnet i jordankaret och slå ner det i marken på utsatt plats. Se till att hålla den utstakade linjen så att de hamnar rakt.

.

Ställ stolparna på plats i jordankarna. Skruva fast med fransk träskruv. Kontrollera med ett vattenpass att stolparna står i lod.

.

Sätt ribborna

.

Kapa ribborna. Om man inte använder tryckimpregnerat virke, är det enklast att behandla ribborna med grundfärg eller grundolja innan de skruvas på plats, eftersom det sen är svårt att komma åt.

.

Skruva fast ribborna på stolparna. Använd en distanskloss för att få samma avstånd mellan ribborna, men kontrollera emellanåt med vattenpass. Behöver ribborna skarvas gör man det över en stolpe.

.

Hörnet kan man göra på lite olika sätt. Har man bara en stolpe förskjuter man den ena raden för att kunna fästa ribborna i stolpen. När ena sidans ribbor sitter på plats, fortsätt med ribborna på andra sidan. Dessa ribbor sätter man förskjutet, det vill säga i öppningen mellan första sidans ribbor.

.

Skruva avslutningsvis en överliggare på stolpkrönen. Skruva fast den genom att sätta ett vinkelbeslag under, mellan den och stolpen. Försök att köpa en överliggare som inte behöver skarvas, då får man ett bättre skydd för stolparna. Avsluta med att ytbehandla spaljén, om den inte är byggd av tryckimpregnerat virke.

.

Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln/ Vivilla.se maj 2013

.

Inlägget är tidsinställt!

.

.