Egengjord rabarbersaft

Sådana här gammaldags flaskor är perfekt för saft!

.

Hej svejs!

Alltså just nu så gäller det att hålla vätskebalansen i schack, eller vad säger ni? 🙂 Jag är barnsligt förtjust i fläderblomssaft och citronlemonad, men som god trea på saftblask-fronten (är egentligen inte alls en saft-person låter nästan så inser jag nu) är helt klart rabarbersaft och då ska den vara hemgjord alla dagar i veckan. Går det ens att köpa rabarbersaft i affären när jag tänker efter? Aldrig sett det i alla fall… Men visst ska väl barn inte dricka rabarbersaft och äta rabarber eller har jag drömt det? Nåja, mina har inte fått varken saft eller rabarber i annan form oavsett men det slog mig här och nu att det ligger i bakhuvudet att man ska låta bli rabarber till barn för det är något med någon syra…

Här är i vilket fall ett recept på just rabarbersaft som jag själv ska testa här idag. Hoppas det blir lika gott som det låter!

.

Egengjord rabarbersaft

Ingredienser:

1 kg skivad rabarber 1,5 liter kokande vatten 6,5 dl rörsocker (jag tror jag kommer köra på lite mindre, jag är inte så söt av mig)

.

Gör så här:

Lägg rabarberbitarna i en rymlig kastrull eller gryta. Slå det kokande vattnet över och tillsätt valfri smaksättning. Låt stå och dra i rumstemperatur i ett dygn. Sila saften genom en silduk eller ett durkslag och häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen. Tillsätt socker och värm under omrörning tills sockerkristallerna har löst sig. När saften är 80 grader (använd en hushållstermometer) är den klar. Häll saften på rengjorda, varma flaskor, ända upp till kanten och förslut direkt, så att vacuum bildas när saften svalnat. Håller upp till ett år.

.

Receptet kommer ursprungligen från Coop!.

.

Förutom att leka husmor och safta rabarber, så ska vi väl säkerligen hänga mest utomhus som vi gjort de senaste dagarna!

Vi hörs, kramar