Tugga för skillnad

.

Godmorgon!Här hemma kan det ibland knorras en del när det är dags att borsta tänderna. Små munnar som inte vill öppnas och söta huvuden som vänds bort så fort tandborsten kommer i närheten av munnen. Mina barn är både rätt envisa av sig, och tycker att de minsann kan borsta själva (jag kan själv ni vet!) För att råda bor på detta började jag för ett tag sedan berätta små berättelser om tandtrollen under borstningen som visade sig gå hem rätt väl. Jag gjorde alltså en ”skrämma tandtrollen lek” vid borstningen, och helt enkelt låta de där trollen skrika ”oooh nej!”

när tandborsten kommer. Så numera är det rätt sällan det krånglas faktiskt, utan det är mer intressant att öppna munnarna för att se om jag hittar några troll att skrämma bort den kvällen/morgonen.. 😉

I de flesta länder i världen är tandhälsan väldigt eftersatt. Enligt världshälsoorganisationen WHO lider 60 – 90 procent av alla barn i världen av karies. Karies leder till svåra infektioner och bristande självkänsla, samtidigt som det är enkelt att förebygga problemet med kunskap och goda tandvanor. Det allra viktigaste för att förebygga karies är goda tandvanor och att borsta tänderna två gånger om dagen. Det handlar om att inte behöva ha ont och att våga le.

Nu har Extra och SOS Barnbyar ett samarbete för att stärka barns tandhälsa i Ghana. För varje Extra som svenskarna tuggar under oktober och november går ett öre till SOS barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.

Vad tycker era barn om att borsta tänderna? Lyder dom eller kan det knorras emellanåt? 🙂Ha nu en riktigt härlig måndag. Här har vi som jag nämnt förut barnens farmor på besök så det känns extra tryggt nu när maken åker till jobbet om en stund, sista innan bebisen kommer.

Idag är det förövrigt inskrivning på sjukhuset för min del (men får komma hem och sova här inatt är bara prover och liknande som ska tas). Imorgon smäller det, kan inte förstår det överhuvudtaget ♥

Kram/Anna